Sirje Rank • 20. detsember 2016 kell 12:00

Brüssel lööb Facebookile näppudele

Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg   Foto: Reuters/Scanpix

Brüssel tuli täna välja süüdistusega, et Facebook võis anda eksitavat infot, kui taotles 2014. aastal Euroopa konkurentsiametnikelt heakskiitu sõnumite saatmise äpi WhatsApp ostmiseks.

Facebook teatas toona, et kahe ettevõtte kasutajakontode vahel ei ole võimalik automaatset ühendust luua, mis oleks konkurentidele andnud põhjust muretseda. Nii andis Brüssel tehinguks rohelise tule. Nüüd on aga EL arvamusel, et juba 2014. a oli Facebooki ja WhatsAppi kontode vahel automaatse ühenduse loomine tehniliselt võimalik, mistõttu komisjon järeldab, et Facebook esitas tahtlikult või tahtmatult eksitavat informatsiooni, rikkudes ELi ühinemiste ja ülevõtmiste reegleid, vahendas agentuur Bloomberg.

Sellest suvest saadik on Facebook jaganud WhatsAppi kasutajate infot ka oma ülejäänud äriharudega, näiteks reklaamide suunamisel, mille peale on kaevanud nii kasutajad kui konkurendid.

Facebookil on aega Euroopa Komisjonile vastata 31. jaanuarini. Kui vaidlus ei lahene, ähvardab Facebooki trahv kuni 1% ulatuses aasta käibest, mis 2014. aasta tulemuste põhjal tähendaks 125 miljonit dollarit. Komisjon kinnitas samas, et tehingut ennast tagasi pöörata plaanis ei ole.

Facebook eitas eksitava teabe edastamist.

Hetkel kuum