Mait Kraun • 2. veebruar 2017 kell 13:30

BofA: terendab hea võimalus panustada naela tõusule

Suurbritannia  Foto: Bloomberg

Oodatakse, et nael võtab järgmisel kuul uuesti suuna alla, sest Suurbritannia alustab ametlikult Euroopa Liidust lahkumise protsessi. See võib olla aga viimane võimalus valuutat odavalt saada.

Nõnda arvab Bank of America Merrill Lynchi strateeg Kamal Sharma. „Arvame, et nael teeb viimase languse, kui Euroopa Liit annab ametliku vastuse ja seab paika läbirääkimiste positsiooni,“ ütles Sharma. „Arvatavasti riskide kristalliseerumine ja Brexiti algus tähendavad naela jaoks põhja ja siis tekib võimalus valuuta kallinemisele panustada.“

Inglise nael kukkus dollarisse eelmisel aastal 31 aasta madalaima tasemeni. Valuuta on suutnud tagasi võtta vaid murdosa kukkumisest. Enne referendumit maksis üks nael 1,50 dollarit ja praegu on vastav tase 1,268 dollarit. Veel jaanuaris oli naela kurss alla 1,20 dollari. Viimasel kuul on nael tugevnenud, sest turud kardavad Donald Trumpi protektsionistlikku poliitikat, vahendab MarketWatch.

Sharma seletas, et ei ole veel teada, kuidas Brexit täpselt Suurbritannia majandust mõjutab ning see on ka põhifaktor, mis turgude meeleolu mõjutab. Ta arvab, et naela hind kukub artikkel 50 jõustumisel 1,15 dollarini.

Keskpikas perspektiivis on naela väljavaade aga hea, sest Suurbritannia majanduskasv on tugev ja töötuse määr madal. Parima stsenaariumi kohaselt võiks nael tõusta tublisti üle 1,30 dollari, selgub BofAMLi analüüsist.

„2017. aasta teises pooles võib nael taastuma hakata. Me oleme teadlikud, et naela ootab järgnevatel aastatel mitmeid poliitilisi katsumusi. Samas me ei usu, et need tulevikusündmused seda enam niivõrd palju mõjutavad,“ ütles Sharma.

Hetkel kuum