Liina Laks • 5. mai 2017 kell 11:45

USA naftapidu nurjab OPECi meetmed

Nafta hind langes poole aasta põhja.  Foto: Reuters/Scanpix

Täna hommikul kukkus nafta hind alla 45 dollari barrelist, mis on viimase poole aasta madalaim tase.

Nafta hind kukkus Bloombergi andmetel tänahommikuse kauplemise esimeste minutitega terve dollari jagu, samal ajal kui kauplemismahud suurenesid. Sel nädalal on nafta hind langenud ligi kaheksa protsenti.

Täna lõunaks tõusis toornafta hind taas 45,52 dollarile ning Brenti toornafta 48,56 dollarile barrelist, kuid turge vaevab küsimus – kas nafta hind võib veelgi kukkuda või on nüüd põhi käes ja oodata tõusu?

Kuigi OPECi novembri lõpus väljakuulutatud tootmise vähendamise meedetest loodeti nafta hinnale paranemist, siis USA ujutab turu odava toormega üle. Alates 2012. aastast on USA naftatootmine hoogustunud. Kui varem jäi USA nädalane naftatoodang 5-6 miljoni barreli vahele, siis täna ületab see USA Energiainformatsiooni agentuuri (EIA) teatel 9 miljonit barrelit nädalas.

Turud usku kaotamas

Viimasel ajal on mitu suurt naftatootjat teatanud uutest kildanafta-projektidest ning USA on jõudsalt naftat eksportinud. Kui EIA andmetel veeti läinud detsembris välja 0,4 miljonit barrelit toornaftat, siis selle aasta veebruaris kasvas ekspordi maht 1,1 miljonile barrelile.

OPECi ja veel 11 naftat tootva riigi, s.h Venemaa novembris saavutatud kokkuleppe kohaselt otsustati vähendada tootmist 1,8 miljoni dollari võrra päevas. See pidi aitama naftahinnal taastuda. Vahetult peale OPECi otsuse väljakuulutamist nafta hind ka tõesti tõusis – jaanuaris oli see pooleteise aasta kõrgtasemel. Kuid siiski jäi hind visalt 50 dollari ümber pendeldama. Brenti toornafta hind kerkis küll läinud kuudel isegi 58 dollari ligi, kuid 60 dollari piiri ületada ei suutnud.

Kuigi Reutersi andmetel oli OPECi liikmetel juba märtsi lõpus tootmispiirangute jätkamise küsimuses suur üksmeel, ei näi börsidel selle meetme tõhususse suurt usku olevat. Futuuride hinnad liiguvad viimastel kuudel üsna visalt ning sel nädalal on need teinud rekordilise, kaheksaprotsendise languse.

“Turud on kaotamas usku, et globaalne nafta ületootmine OPECi piirangutega kaob,” ültes Michael Poulsen, Global Risk Managementi analüütik Bloombergile.

Asi on analüütikute hinnangul selles, et ajal, kui OPECi meetmed hinda taas kergitavad – jaanuari numbreid nähti viimati 2015. aasta suvel –, kasutavad USA naftatootjad juhust usinalt puurida. Bloombergi andmetel on USA naftatootjad tootmismahte suurendanud 11 nädalat järjest. See omakorda vähendab OPECi ponnistusi ja annab tunda nafta hinnas. Täna hommikul oli Londoni futuuribörsil Brenti kolme kuu naftafutuuri hind langenud 3,6 protsenti 46,64 dollarini barrelist.

„Turul on palju optsioonidega seotud tegevusi, nii et kui turg kukub alla 45 dollari barrelist, on vaja riske hajutada,” ütles Societe Generale'i Aasia tooraineuuringute juht Mark Keenan. „Kauplejad peavad siis futuure müüma ja see võib kaasa tuua väga olulisi ja volatiilseid liigutusi,” ütles ta.

Surve börsilt

Madal naftahind karistab ka naftatootjate aktsiaid: kuigi suur osa naftakontserne on kas teatanud või siis kohe-kohe teatamas headest kvartalitulemustest, ei lohuta see investoreid: Bloombergi andmetel oli Stoxx Europe 600 nafta- ja gaasiindeks sel nädalal 0,5 protsendiga languses. Kui vaadata individuaalseid tegijaid, siis Norra Statoili aktsia oli täna lõunal 1,4 protsendi ja Royal Dutch Shelli oma 0,7 protsendiga plussis, brittide BP aga 0,3 protsendiga miinuses.

Seevastu HSH Nordbanki analüütik Jan Edelmann näeb nafta hinna languse taga pigem tehnilisi põhjuseid. “Naftahinnad on praegu allpool toetustaset, näiteks oma 50/100/200 päeva keskmisi,” ütles ta Handelsblattile ning selgitas, et see on põhjus, miks turuosalised veel suuremate kaotuste kartuses oma positsioonidest loobuvad. Kõik see aga survestab veelgi nafta hinda.

Mai lõpus kohtuvad OPECi riigid, kes otsustavad, kas toormispiirangutega jätkata või mitte. „Ollakse pettunud, et tootmismahtude piirangud, mida me OPECi ja teiste poolt näinud oleme, pole globaalsete mahtude mõttes seni mõju avaldanud. Turg näib olevat veel kaugemal tasakaalukast olukorrast kui viimaste ennustuste ajal. Võimalik, et nafta hind võib kukkuda siit 40 dollari ligidale,” ütles CMC Marketsi peastrateeg Ric Spooner.

Bloombergi hinnangul näitab olukorra tõsidust seegi, et maailma suurimad börsifirmad eesotsas Exxon Mobili ja Totaliga saatsid oma investoritele – ja OPECi rivaalidele – järgmise sisuga teate: ”Me saame hakkama maailmas, kus toornafta maksab 50 dollarit barrel”.

Hetkel kuum