Mait Kraun • 23. juuni 2017 kell 10:45

Teismeline bitcoini miljonär: kool on mõttetu

Bitcoin  Foto: EPA

Erik Finman tegi oma vanematega kihlveo, et kui ta saab 18-aastaselt miljonäriks, siis ei sunni nad teda ülikooli minema. Tänu bitcoinile ta selle ka saavutas.

„Ma võin uhkusega öelda, et ma sain sellega hakkama. Ja ma ei lähe ülikooli,“ ütles Finman uudistekanalile CNBC. Tal on praegu kokku 403 bitcoini ning praeguse hinna juures (2700 dollarit) on nende koguväärtus 1,09 miljonit dollarit. Ta on väiksemaid investeeringuid teinud ka teistesse krüptovaluutadesse – näiteks litecoini ja ethereumi.

Bitcoin on väga volatiilne ning krüptoraha väärtus võib mõne päevaga väga palju odavneda. Tehnilise analüüsi ekspert ütles CNBC-le, et bitcoin tõuseb 2800 dollarini ning hakkab siis odavnema. Mõned aga arvavad, et bitcoini väärtus tõuseb kümnendi jooksul 100 000 dollarini.

Paremad päevad veel ees

Finman arvab, et bitcoini parimad päevad on jätkuvalt ees. „Ma ise arvan, et bitcoini väärtus saab olema mitusada tuhat dollarit, võib-olla ka miljon dollarit,“ ütles ta.

Bitcoin ja blockchaini tehnoloogia, millele see üles ehitatud on, võimaldab teha tehinguid ilma vahendajateta, seletab Finman. Näiteks avatud lähtekoodiga blockchaini sõidujagamisplatvorm võimaldaks kasutajatel teenust käimas hoida oma telefonide abil – selleks kasutataks inimeselt-inimesele tehnoloogiat, millel ei ole mingit keskust. See võimaldaks sõitjatel saada palju rohkem raha, sest kulud väheneksid tunduvalt, lisas ta. Samuti võimaldaks see luua uue põlvkonna interneti, mis ei sõltuks enam serveritest.

Finman alustas bitcoini investeeringutega 2011. aasta mais – siis oli ta 12-aastane. Ta sai vanaemalt 1000 dollarit kingituseks, samuti andis talle veidi raha ka vend.

Loobus koolist juba 15-aastaselt

Ta on oma perekonnaga väga lähedane ja ta kutsub ise seda „Elon Muski versiooniks Kardashianidest“. Idahos üleskasvamine ei olnud aga kerge. Finmani häirisid eriti palju keskkooli õpetajad ning ta loobus koolist juba 15-aastaselt.

„Keskkool oli päris madala kvaliteediga,“ ütles ta. „Kõik need õpetajad mõtlesid, et me oleme negatiivsed. Üks õpetaja ütles mulle, et ma peaksin koolist lahkuma ja McDonald’sisse tööle minema, sest paremaks ma pole suuteline. Tõsi, koolist lahkumise ma tegin ikkagi ära, muude asjadega on teine lugu.“

Üllatav on asjaolu, et tema vanemad, kes said doktorikraadi Stanfordi ülikoolist, olid temaga ühel meelel. Finman müüs oma esimese bitcoini investeeringu 2013. aastal, mil see maksis 1200 dollarit.

100 000 euro eest alustas Finman online-õppekeskkonna loomist, mille nimi on Botangle. See võimaldas pettunud õpilastel leida uusi õpetajaid videovestluse kaudu. Ta kasutas raha ka selleks, et minna Silicon Valley’sse ning reisida.

„Mulle meeldis väga Kolumbia,“ ütles ta. „See oli väga lõbus, aga veidi puudulik. Mitmeid huvitavaid asju juhtus. Mingil hetkel sihiti mind relvaga, see oli päris hirmus, aga mul on nutitelefonil ka eriline hädaabinupp. See keerab heli maha, aga samal ajal on kuulda, mida sa ise räägid. Samal ajal helistab telefon automaatselt kohalikule hädaabinumbrile.“

„Võib-olla ma teen selle rakenduseks,“ lisas ta. „Inimestel võib seda vaja minna.“

Noore ettevõtja elu pole kerge

Inimestel oli raske 15-aastast ettevõtjat tõsiselt võtta, tunnistas Finman. Ta mäletab, et käis intervjuul Uberis väga kõrgel ametikohal oleva juhiga. Selle asemel, et Finmani Botangle’i müügijuttu kuulata, ütles ta hoopis Finmanile, et ta ei võida mitte kunagi kihlvedu vanematega.

Ta leidis 2015. aasta jaanuarist Botangle’i tehnoloogiale ostja – investor pakkus talle 100 000 dollarit või 300 bitcoini, mille väärtus oli toona veidi rohkem kui 200 dollarit. Finman valis madalama väärtusega bitcoini tehingu, sest ta uskus, et „tegemist on järgmise suure asjaga“.

„Mu vanemad küsisid, et miks ma ei võta suuremat summat raha?“ seletas Finman. „Aga ma mõtlesin, et see on rohkem investeering.“

Alates sellest on Finman juhtinud nii perekonna kui ka enda bitcoini investeeringuid. Finman ütles, et ta ei lähe kooli mitte kunagi tagasi. „Ma ei saanud oma haridust, aga ma ei näe sellel ka mingit väärtust,“ ütles Finman. „Kooli eesmärk oleks saada järgmine tase ning leida töö. Selle asemel olen mina õppinud ettevõtet juhtides asju tegema. Selle asemel, et esseesid kirjutada, kirjutasin ma e-maile tähtsatele inimestele.“

Hetkel kuum