Indrek Mäe • 31. juuli 2017 kell 12:00

Apple allus Hiina valitsuse tsensuurile

Apple  Foto: epa

Apple kõrvaldas oma Hiina veebipoest äpid, mis aitasid firma sealsetel klientidel valitsuse kehtestatud tsensuurist ning interneti kasutamise piirangutest mööda hiilida.

Täpsemalt puudutab Apple’i otsus VPN-teenuseid kohalikus App Store’is. Nimelt sai mitu VPN-teenuse pakkujat teate, et nende äpid kõrvaldatakse kohalikust veebipoest, sest kohaliku seaduse mõistes on pakutav teenus illegaalne. VPN-teenuse pakkujad kardavad nüüd, et tegemist on ohtliku pretsedendiga, mida võidakse järgida ka teistes tsensuuri all kannatavates riikides.

VPN-teenused võimaldavad oma kasutajatel hiilida mööda hiinlaste tulemüürist, mis takistab ligipääsu välismaistele saitidele. Samuti pakub see kohalikele anonüümsust, kindlustades, et Hiina internetipakkujad nende tegevust internetis ei kaardistada.

„VPN pakub privaatset tunnelit kasutaja ja tarbitava teenuse vahel,“ selgitas Gartneri analüütik Manjunath Bhat CNBC-le. „Nii on võimalik valitsuse tsensuurist pääseda, sest kasutaja tegelik päritolu on varjatud,“ märkis ta.

Apple’i otsuse taga nähakse õunafirma ärihuve Hiinas. Täpsemalt on ettevõtte loomas Hiinasse oma esimest andmeüksust, tehes koostööd kohalike ettevõtetega. Viimane on vajalik selleks, et kohaneda Hiina uute kübarturvalisust puudutavate seadustega.

Hiinas on blokeeritud vähemalt 167 maailmas 1000 populaarsema saidi hulka kuuluvat veebilehekülge. Nende hulka kuuluvad nii YouTube, Facebook, Twitter, Google kui ka Instagram.

Teenusepakkujad kinnitavad, et VPN jääb Hiinas avatuks Windowsi ja Androidi kasutajatele.

Hetkel kuum