Pille Ivask • 22. november 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Analüütikud: bitcoini mull lõhkeb varsti

Bitcoin  Foto: Reuters(Scanpix)

Bespoke Investment Groupi analüütikud põhjendavad bitcoini hinna hüppelist kasvu investorite karjamentaliteediga ning usuvad, et krüptorahahullusel tuleb õige pea piir, vahendab MarketWatch.

Bitcoini hind püstitab viimasel ajal üha uusi rekordeid: hind on ületanud juba 8300 dollari piiri.

Bespoke’i analüütikud kirjutavad hiljutises raportis, et suure tõenäosusega tabab bitcoini ja teisi krüptorahasid lähiajal suur krahh. Nad märgivad, et investorid ostavad bitcoine ilma oma tegevust läbi mõtlemata ehk sisuliselt näevad analüütikud bitcoini edu taga karjamentaliteeti.

Bespoke’i analüütikud märgivad, et bitcoini ralli finiš võib olla võrreldav kurikuulsa dot-comi krahhiga.

Analüütikud selgitavad, et inimeste krüptorahahullustusest annab märku näiteks see, kuidas kauplemisplatvormi Overstock aktsia on teinud tõelise tähelennu. Overstocki aktsia on alates juuli lõpust tõusnud koguni 278% jagu ning seda mitte sugugi heade majandustulemuste pärast, vaid hoopis seetõttu, et platvorm hakkas kasutama plokiahela tehnoloogiat.

“Me ei tea, millal bitcoini-hullus lõppeb, ent Overstocki-suguste ettevõtete hullustus meenutab kangesti seda, mis juhtus internetiettevõtete aktsiatega 1990. aastatel dot-comi mulli ajal,” kirjutasid nad ja tegid nalja, et kui näiteks purgisuppide tootja Campbell hakkaks kasutama plokiahela tehnoloogiat, hüppaksid ilmselt ka selle ettevõtte aktsiad.

Samuti kritiseerisid Bespoke’i analüütikud krüptorahade esmapakkumisi, märkides, et olukord on muutumas naeruväärseks. Võimalik, et analüütikud vihjasid sellega mõne päeva tagusele teatele, kust selgus, et plokiahelal töötav rakendus Confido, mis kaasas investoritelt pea 375 000 dollarit, kadus jäljetult. 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt