Mait Kraun • 26. märts 2018 kell 6:49

Hiina aktsiaturud languses

Foto: Scanpix/Reuters

Aasia-Okeaania aktsiaturud hakkasid tänase kauplemispäeva alguses langema, päeva lõpus on toimunud aga mõningane taastumine. Kehvemini on läinud Hiina turgudel, sest investorid kardavad kaubandussõda.

Ühendriikide president Donald Trump teatas eelmisel nädalal, et kehtestab Hiina kaupadele 50 miljardi dollari ulatuses imporditariifid. Wall Street Journal kirjutas pühapäeval, et Hiina ja USA peavad suletud uste taga kõnelusi kaubandussõja ärahoidmiseks.

Hiina aktsiaturgudel läks täna aga kõige kehvemini: Shanghai Composite indeks on langenud 1,02 protsenti, 3114 punktini.

Jaapani Nikkei alustas päeva langusega ning kukkus madalaima tasemeni alates oktoobrist. Hiljem indeks taastus ning lõpetas päeva 0,7 protsendiga plussis. Selles kvartalis on Nikkei kukkunud juba 9 protsenti. Kehvemini on läinud tehnoloogiasektori aktsiatel.

Taiwani aktsiaindeks kallines 0,2 protsenti ja Lõuna-Korea Kospi lisas 0,8 protsenti. Samsung Electronicsi aktsia tõusis 1,1 protsenti ning terasetootja Posco lisas 2 protsenti. Eile selgus, et Lõuna-Korea on USA terasetariifidest vabastatud.

Austraalia S&P/ASX langes 0,5 protsenti ja Uus-Meremaa NZX 50 kaotas protsendi.

USA turud võivad taastuda

Standard & Poor’s 500 indeksi futuurid on aga kallinenud protsendi võrra, mis viitab sellele, et täna võib USA turgudel toimuda taastumine. Eelmisel nädalal kukkus S&P 500 lausa 6 protsenti, mis on kahe aasta suurim langus.

Analüütikute hinnangul läks müügilaine liiga kaugele ja see peegeldab kaubandussõja hirmu, millega investorid peavad praegu toime tulema. „Kui arvestada varasemaid otsuseid, siis Trumpi esialgne avaldus ja tegelik poliitika võivad väga palju erineda,“ kirjutasid Oxford Economicsi analüütikud.

Hetkel kuum