Liina Laks • 24. aprill 2018 kell 8:00

Alphabeti tulemused panevad kukalt kratsima

Google  Foto: EPA

Pärast Alphabeti tulemuste avalikustamist ei suutnud investorid kuidagi üksmeelt leida: olid need nüüd halvad või head. See kajastus ka aktsia liikumises.

Head uudised kõigepealt: kokkuvõttes ületas USA kontsern Alphabet analüütikute ootusi igal rindel. Lootus oli, et esimese kvartali käive jääb 30,3 miljardi dollari juurde, aga Alphabet pani juurde ja teenis 31,2 miljardit. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on kasv 26 protsenti.

Puhaskasumiga sama lugu: kasv aastaga 5,4 miljardilt 9,4 miljardile dollarile. See lõi aktsia esimese hooga USA börsil kolm protsenti üles. Kuid eufooria ei kestnud kaua: selgus, et samal ajal, kui Google'i ja Youtube'i äri hästi lähevad ja korralikult kasumit paisutavad, on Alphabetis näha suurt kulude kasvu.

Väike, aga oluline vangerdus

Alphabetil on nimelt üks ärivaldkond, mida kutsutakse ebatraditsioonilise nimega other bets – teised panused. Sinna kuuluvad näiteks tervishoiuteenuste ettevõte Verily ning veel palju muud.

Kokku on „teiste panuste“ osa suurus Alphabetis ligikaudu 4 miljardit dollarit. Nüüd on seal tehtud suuri ümberkorraldusi, välja on võetud teiste seas ka kodusensorite tootja Nest. See kõik tõi kaasa selle, et kogu üksuse müügitulu oli esimeses kvartalis vaid 150 miljonit, kahjum aga ligi 0,6 miljardit dollarit.

Erko Rebane,, LHV finantsportaali sisujuht

Kas Alphabet läheb varumeeste pingile?

Esimene reaktsioon ei peegelda alati seda, mida aktsia hind lõpuks tegelema hakkab. Esimene oli hurraa numbrite peale, mis osutusid arvatuks paremaks, aga siis joonistus välja, et ettevõtte kulutused olid võrdlemisi kõrged ja see tegi investorid murelikuks. Ühtlasi anti mõista, et kulutused võiksid ka järgnevates kvartalites kasvada. Üks, mida tehnoloogiaettevõtete aktsionärid väga ei armasta, on see, kui ettevõtted kavatsevad investeeringuid suurendada.

Ühest küljest on see positiivne, sest nii loovad nad omale pikaajalist kasvu, hoolitsevad selle eest, et neil oleks ka tulevikus võimalik kasumit noppida. Aga teisest küljest tähendab see paratamatult seda, et Alphabet võib mõneks ajaks varumeeste pingile istuma jääda, kuni kulutused vähenevad ja marginaalid taastuma hakkavad.

Mäletan, et 2016 oli sama olukord Amazoniga: aktsia kukkus üle 10 protsendi puhtalt informatsiooni peale, et kontsern hakkab lähiajal kulutusi suurendama. Aga lõpuks kulutused taandusid, investeeringud on hakanud vilja kandma ja Amazon on kõigi aegade tippude lähedal.

Need on Alphabeti üldnumbreid vaadates pisikesed summad. Mööda ei saanud investorid vaadata aga teisest numbrist: Alphabeti kulud kasvasid möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes 27 protsenti, 10,7 miljardile dollarile.

Ettevõtte finantsjuht Ruth Porat ütles tulemusi kommenteerides, et see oli tingitud eelkõige arendustegevusele kulutatud summade paisumisest. Kuigi kontsern on eelkõige tuntud oma kirevate tähtedega otsingumootori poolest, on tal terve hulk innovatiivseid all-ettevõtteid, mis tegelevad investeerimisest vananemisvastase rohu otsinguteni.

Kapitalikulud suurenesid lausa kolm korda ning jõudsid napilt 8 miljardi dollarini. Korraliku löögi sai ka Alphabeti marginaal, kahanedes 27 protsendilt 22 protsendile.

Google kuulub maailma suurimate reklaamifirmade sekka, nende reklaamituluga ei suuda naljalt keegi sammu pidada. Uudistekanalile CNBC jäi aga silma, et reklaamiraha tuleb aina kallimalt kätte. Üks osa Google'i mudelist on see, et ta maksab telefonitootjatele, et need tema teenust kasutaksid. Esimeses kvartalis ulatusid nn „liikluse suunamise kulud“ peaaegu veerandini kogu Google'i reklaamikäibest – 6,28 miljardi dollarini. Seda on omakorda viiendiku võrra rohkem kui aasta varem.

Alphabeti aktsia lõpetas eilse kauplemispäeva 0,5 protsenti odavamalt, 1067,4 dollari tasemel. Täna oli ta eelturul aga juba plussis.

Hetkel kuum