Liina Laks • 5. mai 2018 kell 19:08

Warren Buffett: vaata suurt pilti

Foto: epa

Staarinvestor Warren Buffett ütles Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekul Omahas miljardikahjumit tutvustades, et tegu on uutest raamatupidamisreeglitest tuleneva numbriga,

Tema sõnul läks kvartal suurepäraselt ning ta soovitas investoritel suurele pildile keskenduda.

Berkshire Hathaway näitas esimest korda 9 aasta jooksul kvartalikahjumit: kui möödunud aastal samal ajal teeniti 4 miljardit dollarit kasumit, kuid nüüd jäädi 1,14 miljardiga miinusesse.

Buffett ütles, et süüdi olid uued raamatupidamisreeglid, mis nõudsid, et kontsern raporteeriks ka realiseerimata kahjumeid. Sealjuures kasvas ärikasum pea poole võrra. Halb number ajendaski teda aruannet laupäeval avaldma - selleks, et investoritel oleks aega kogu raport rahulikult läbi lugeda.

Buffett soovitas investoritel vaadata teisi numbreid, mis indikeerivad ettevõtte kasvu. Ta kinnitas koosoleku ajal mitmes vormis: Berkshire Hathawayl läheb hästi, kasv on laiapõhjaline ning kontol on suurteks tegudeks piisavalt raha.

"Warren on valesti ennustanud, aga mitte valesti investeerinud," lisas tema partner Charlie Munger.

Aktsionäride koosolekul pidid 87aastane Buffett ja 94aastane Charlie Munger vastama teravatele küsimustele, millest mitu oli suunatud Berkshire Hathaway tulevikule pärast kahe vanameistri surma. Mõlemad kinnitasid, et kontsern läheb probleemivabalt edasi. Ettevõttel on üle 100 miljardi dollari vaba raha, nii et järeltulijal on turul tugev positsioon.

Samuti uuriti, kas Buffett ei taha Wells Fargo skandaalipanga aktsiaid üle parda heita. Siin avaldas Buffett, et vaatab Wells Fargot nagu American Expressi ehk loodab edulugu. "Wells Fargo tegi vea ja siis suurema vea," nentis Buffett ja lisas: "Kõikidel suurematel pankadel on probleemid."

Hetkel kuum