Liina Laks • 7. mai 2018 kell 3:00

Buffetti jüngrite usk on vankumatu

Foto: Reuters/Scanpix

87aastast Warren Buffettit on tänavu tema kodulinna kuulama tulnud 42 000 aktsionäri, kellele miljardilist kvartalikahjumit näidates andis Omaha oraakel vaid ühe sõnumi: ärge muretsege ja vaadake suurt pilti.

Berkshire Hathaway aktsionäride koosoleku hommikul on vapramad fännid end juba kell neli Century Links Centeri ukse taha asutanud, et paremaid kohti reserveerida.

Kui ettevõte suudab panna aktsionärid peaaegu tunniajast reklaamivideot vaatama ja aplodeerima, siis peab ta midagi õigesti tegema.

„Mina usun Buffettisse,“ kinnitasid aktsionärid Floridast Pekingini ka pärast seda, kui Berkshire Hathaway esimest korda üheksa aasta jooksul meeletult suurt kvartalikahjumit näitas: kokku jäädi 1,14 miljardi dollariga punasesse.

Vankumatu fenomen

Warren Buffetti fenomen jäi vähemalt kohalolnud aktsionäride seas puutumatuks. Enesekindlus, millega Buffett lavalt kinnitas, et kahjumis on süüdi vaid raamatupidamisreeglid, veenis kohale tulnud aktsionäre. Uued reeglid sunnivad kontserni kajastama ka „mitterealiseeritud kahjumeid“ – näiteks aktsiaportfelli väärtuse langust, mis tänavu kevade turbulentsete turgude ajal puutumata ei jäänud.

„Vaadake ärikasumit, see kasvas peaaegu 50 protsenti,“ ütles Buffett aktsionäridele. Kuid samal ajal vähenes oluliselt kvartalitulu: 64,4 miljardilt dollarilt 58,5miljardile dollarile. Investeerimistegevusest kasseeriti kokku 8 miljardi dollari suurune kahjum. A-aktsia omanik kaotas kvartaliga peaaegu 700, B-aktsia oma 0,46 dollarit aktsia kohta.

Kohalolijate meeleolu see ei muserdanud. „Vaata, mis tal kõik on,“ laiutasid kaks vanemat daami käsi. „Mina kavatsen Berkshire Hathaway aktsiaid hoida nii kaua kui võimalik,“ teatas San Franciscost pärit investor. „See on soliidne investeering - mitte parim, aga väga hea. Ja ma hoian edasi,“ ütles Floridast pärit Brian. „Aitäh, Warren, et sa mu lapselapsed väga, väga rikkaks tegid,“ tänas vanem härrasmees küsimuste sessioonil.

Warren Buffett ja Charlie Mugner on olnud majandushariduse suhtes skeptilised. Üks aktsionär küsis otse, et mida siis vanahärrad kandidaatidelt ootavad ning vastus oli üllatav.

Warren Buffett nimetas oma kriteeriumid:

-        Peab olema tark, aga sisendanud endale „Intelligentse Investori“ 8. peatüki

-        Peab mõistma raamatupidamist

-        Kõrgharidust pole tarvis         

Charlie Munger

„Mulle meeldis Warren Buffetti puhul, et ta oli tavaraamidest väljas, väga tark ja oskas väga palju raha teha.“

Õiged panused

Warren Buffett ise tõi kvartalikahjumi juurde mõistuloo sellest, kuidas ta veel lapsena isal 1942. aastal üht väärtpaberit - Cities Service eelisaktsiat - 38,25 dollariga osta palus ning siis valusalt vaatama pidi, kuidas see sõjasegadustes veidi langes. Kuid siis pööras see tõusule ja Buffett müüs väärtpaberi viiedollarilise kasumiga maha. Sellest ajast alates on see aga kümneid kordi tõusnud.

„Mõelge nüüd, et kui oleksite sel aastal investeerinud 10 000 dollarit indeksisse… Olgu, indeksfonde tol ajal polnud, aga ikkagi, kui oleksite investeerinud ja unustanud. Mis te arvate, kui suur teie portfell oleks? See on 51 miljonit dollarit!“ Ühesõnaga, Buffett panustas USA majanduse katkematule kasvule ja lõikas sellest suurt kasu. See on ka investeerimise võlu ja valu, sest Buffett panustas nii-öelda õigele riigile. Mõnele teisele panustades oleks näitaja hoopis teistsugune, tunduvalt erinev.

Berkshire Hathaway puhul soovitas Buffett pöörata pilk pigem kasvuloole ja vähem „arvudes kinni olla“. Ettevõttesse tuleb uskuda. Just usk on sõna, millega Berkshire Hathaway aktsionärid oma investeeringuid kõige enam põhjendavad.

Möödunud aasta suured looduskatastroofid sundisid 25pealise Berkshire Hathaway investeerimismeeskonna ka oma riske ümber hindama. On aga risk, millele pole ei Warren Buffett ega tema äripartner Charlie Munger hinnasilti külge panna osanud: küberrünnakud.

Mõlemad on sel teemal pessimistlikult meelestatud. „Meie ei tea ja mitte keegi ei tea, kui hull see olla võib,“ ütles Warren Buffett. Kui mitusada miljardit dollarit see risk väärt on, sõltub sellest, millistesse valdkondadesse rünnaku mõju ulatub. Ning seda ei osanud kumbki mees ette näha.

Enneolematu rahapidu

Aastas korra kapitalistide Woodstockiks muutuvas Omahas, kuhu tänavu kogunes enam kui 42 000 investorit, pole muidu Tallinna-suurusel linnakesel midagi vastu panna.

Ja kuidas saakski: mitmepäevane üritus koosneb esimesest nn ostupäevast, kus aktsionäridele näidatakse kõiki Berkshire Hathawayle kuuluvaid ettevõtteid ja nende tooteid. Ning mitte niisama, vaid ikka ostukaalutlustel. Kui väljapanekul on investeerimisteemalised raamatud, jagatakse autogramme teostele, mis tiirlevad ümber Berkshire Hathaway: oma käe on autorina saanud valgeks nii Warren Buffetti järeltulijad kui ka Charlie Munger, Omaha oraakli pikaaegne relvavend investeeringute tegemisel.

Kingapoes demonstreeritakse Warren Buffetti kingi, kus kuldne autogramm peal. Coca-Cola auto juures on õnneliku Warren Buffetti kuju ühes armastatud joogiga, mida ta legendi järgi iga päev tarbib. Köögitarvikute juures on Buffett kokapõlles. Õige Berkshire Hathaway fänn võib vahest kogu oma elu Ühendriikides niimoodi seada, et tarbib vaid oma iidoliga seotud tooteid.

Ning tarbimisele õhutab Buffett tõepoolest igal sammul. Kui Eesti mastaabis paralleel tuua, võib kujutada ette olukorda, kus Baltika kutsub kokku aktsionäride koosoleku, aga laseb päev enne aktsionäridel ja ainult aktsionäridel väikese soodushinnaga rõivaid osta. Pärast seda peetakse koosolek, kus siis ettevõtte juhid kuus tundi küsimustele vastama peavad.

Omaha rahvas kinnitab kui ühest suust, et teist sellist rahvapidu linnakeses pole. Kümned tuhanded turistid rõõmustavad Uberi-juhte ja hotelliomanikke.

"Nutikad riigid teevad mõnikord rumalaid asju"

Iga kümnes osalev aktsionär on muuseas pärit Hiinast ja seda on ka linnapildis näha - eriti aga aktsionäride koosolekul, kus aktsionäride vahel läks loosi võimalus Buffettilt ja Mungerilt koosoleku ajal küsimusi küsida.

Kui üks hiinlane teise järel kõnepulti astus, kostis mahlakas kohalikus keeles nurinat, et ameeriklasi vähe küsima lubatakse. „Miks ei investeeri ameeriklased rohkem Hiinasse, kus ometi kõik kasvab,“ tahtis üks Hiina investor teada. „Poliitika pärast,“ kõlas poolsosinal tagaridadest.

Buffett ja Munger olid aga diplomaatilisemad ja Buffett kinnitas, et Mungeril on juba portfellis arvestatav hulk Hiina väärtpabereid ning Munger õhutab ka teda rohkem Hiina poole vaatama.

Kui küsimused liikusid juba nädalaid maailma ärevuses hoidva USA-Hiina kaubandussõja juurde, siis püüdsid vanahärrad optimismi üles näidata. „Nutikad riigid teevad teinekord rumalaid asju. Kuid võita on nii palju, et ma ei usu, et USA oma jõukuse kaalule paneks,“ ütles Buffett pingete kohta.

Hetkel kuum