Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Skeemipunujate pesa Tallinna südalinnas

    Roosikrantsi tänav 2-K326 on märgitud paljude riiulifirmade asukohaks.Foto: Andras Kralla

    Eelmisel nädalal saatis Suurbritannia finantsinspektsioon Eestiga seotud ettevõtte kohta välja rahvusvahelise hoiatuskirja – Tallinnas Roosikrantsi tänavale registreeritud GCC Investingu asjad pole korras.

    Selliseid hoiatuskirju tuleb Eesti Finantsinspektsioonile tervest Euroopast ja inspektsiooni järelevalve- ja sunni divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli muretseb lausa, et Eestis plaanitavad seadusemuudatused võivad riigist teha Malta- või Küprose-laadse riiulifirmade asukoha.
    Kahtlaste äride kinnipanekut takistab see, et nad on üle Euroopa laiali – juriidiline keha Eestis, tegutsemisaadress teises, veebileht kolmandas, pangakonto neljandas ja petturid ise viiendas riigis.

    Praegu saab osaühingu asutamisel tasuda osakapitali üksnes Eestis asuva krediidiasutuse kontole. Või kui osaühing on asutatud osakapitali sisse maksmata, siis saab seda sisse maksta ainult Eestis asuva krediidiasutuse kontole.

    Rahandusministeerium kaalub äriseadustiku muutmist selliselt, et osaühingu asutamisel või osakapitali sissemaksmisel saaks kasutada mõnes teises Euroopa Liidu või majanduspiirkonnas asuva krediidiasutuse kontot või makseasutuse kontot.

    Roosikrantsi tänava aadressile on peale GCC Investingu registreeritud veel hulk firmasid, mille üle kaevatakse kogu Euroopas. Jäljed viivad rahvusvaheliselt tuntud offshore-firmameistri ja mitme hea petuskeemini, millele Euroopas hammas peale ei hakka.
    Eelmise aasta augustis aitas Argos Krachti ettevõte KRM Advisor luua Briti ärimehel Mattew Andrew Derek Farmeril ettevõtte Carter Enterprises OÜ, millele GCC Investing kuulub.
    Farmer on Infopanga andmetel 52aastane ärimees, kes on leidnud koha lisaks Carter Enterprises OÜ-le veel 12 Eesti ettevõttes. Tal on olnud tegus aasta, sest lisaks olemasolevatele OÜdele on ta jõudnud eelmisel aastal olla veel kuue ettevõtte juhatuses, kust ta kibekiiresti ka lahkunud on. Järele on neist jäänud aga vihased kommentaarid nii suhtlus- kui ka investeerimisportaalides.
    Legendi sünd
    Pole juhus, et ettevõtte registreerimise aeg langeb kokku bitconi suurema tõusu algusega. Miljonäre näis pudenevat lausa varrukast ning ei läinud päevagi, mil poleks tulnud uudiseid kauplejate uuest lemmikust krüptorahast.
    Carter Enterprise’ile kuuluvad ettevõtted tegutsevadki eelkõige investeerimisäris. Sageli on tegemist kas forex- või krüptorahaplatvormidega. Ettevõtetel on viisakas koduleht, kuhu on märgitud koduaadressiks Roosikrantsi tänav 2-K326.
    Sealsamas Roosikrantsi tänaval asub KRM Advisor, mis tegelebki Eesti firmade registreerimise ja müügiga välismaistele ettevõtetele. Alates 1990ndatest on Krachti ettevõte niimoodi aidanud kanda kinnitada 5000 sellisel firmal, mitmed neist ka Farmeri omad. Mõnikord luuakse uus ettevõte, teinekord müüakse varem tegutsenud firma. Tegu on legaalse äriga, mis aitab välisettevõtjatel siin kiiremini ja bürokraatiavabalt kanda kinnitada. Kui e-residendid kurdavad, et küll ei saa pangakontot ja küll asjad venivad, siis firmat ostes on takistusi hulga vähem.
    KRM Advisor OÜ jurist Tarmo Kuber ütles, et kõik teo- ja õigusvõimelised isikud võivad osaühingu osa omandada. „Kuna tehingud on notariaalselt tõestatud, siis tuvastab isikusamasuse notar. Mingit taustakontrolli meie ei tee ja ostjate suhtes meil piiranguid ei ole,“ rääkis Kuber. Kõikide osade omandajate kohta on ettevõttel arhiveeritud isikut tõendavate dokumentide koopiad, lisas ta.
    Osaühingu hind jääb tema sõnul kusagile 1000 euro piiresse, sõltuvalt sellest kui palju on sellel juures lisateenuseid – näiteks virtuaalkontori teenus koos ametliku kontaktisikuga, kinnitatud dokumentide tõlked, tegevusloa taotlemine jne.
    Hea Eesti süsteem
    „Ega Krachti firma pole ainus, neid on veel. Ja kõik need ettevõtted ongi registreeritud ühele aadressile. Enne oli Tornimäe, nüüd on Roosikrantsi. Üks on veel,“ rääkis finantsinspektsiooni järelevalve- ja sunni divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli. Tema sõnul on firmat siin hea lihtne teha.

    Meie taustakontrolli ei tee

    Osaühingu (osa) müük välismaalastele käib samuti läbi notari ehk osa võõrandamise leping on notariaalselt tõestatud. Osaühingu hind jääb 1000 euro piiresse, sõltuvalt sellest, kui palju on juures lisateenuseid – näiteks virtuaalkontori teenus koos ametliku kontaktisikuga, kinnitatud dokumentide tõlked, tegevusloa taotlemine jne. Kuna tehingud on notariaalselt tõestatud, siis tuvastab isiku notar ja mingit taustakontrolli meie ei tee ja ostjate suhtes meil mingeid piiranguid ei ole. Teo- ja õigusvõimelised isikud on õigustatud osaühingu osa omandama. Kõikide osade omandajate kohta on meil arhiveeritud tehingu ajal kehtinud isikut tõendavate dokumentide koopiad.

    Tarmo Kuber,
    KRM Advisor OÜ jurist
    Lisaboonusena saab end ka eduka e-riigi kuvandiga ehtida. Lisaks KRM Advisorile on Farmerlile teenust pakkunud Panama paberitega kuulsust kogunud Larssen Capital.
    Kuigi finantsinspektsiooni tuleb tihti kurje hoiatuskirju tervest Euroopast, siis Suurvälja sõnul saavad nemad vaid hoiatuse teha ja info politseile üle anda. Enamjaolt mingit kriminaalmenetlust ei algatata – summad on liiga väikesed, et piiriülest koostööd teha. Erandiks on olukorrad, kus ettevõtte juhatuses on eestlane või ohvrid on Eestist pärit. Aga Suurväli ütles, et ju jagatakse petturitele head nõu, et n-ö koduhoovil ei tasu pettusega tegeleda.
    „Ega midagi teha ei saa“
    GCC Investingu veebilehel annab hoiatuse, et Eesti investor sinna ligi ei pääse. Kuid skeeme on ka teisi. Näiteks kogus Carter Enterprise’ile kuuluv Weiss Finance Online Trading tuntust sellega, et pakkus bitcoini-kauplemist ning seal pidi pärast registreerimist Eestis asuva Carter Enterprise kontole raha üle kandma.
    „See on kõik üks ja seesama! Miks küll nii paljud inimesed selle õnge lähevad,“ ahastas antispam-portaalis kasutaja Mindgespammt.
    Nii Weiss Finance kui ka OlssonCapital Crypto Trading saavad kauplemisplatvormide võrdlusportaalis scambroker.com hävitavaid hinnanguid. Sekka lugusid inimestelt, kes on kiire rikastumise lootuses oma vara kaotanud.
    „Skeemid käivad lainetena ja praegu oleme laineharja põhjas,“ arvas olukorra kohta Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude talituse juht Hannes Kelt. „Mina pole näinud ühtegi Eestis sellise skeemiga tegutsevat kurjategijat. Eestisse luuakse ainult juriidiline keha, kurjategijad ise on teistes riikides.“ Nii rumal polevat keegi, et looks siia ettevõtte ja hakkaks kohapeal ja läbi Eesti pankade sellist skeemi püsti panema.
    Käed jäävad lühikeseks
    Kelt ütles, et ei näe süüd firmade müüjatel, kuna on hea, et välisriikidest pärit ettevõtjatel on võimalus lihtsamalt Eesti turule pääseda. Bürokraatia kadalipp on sel puhul tunduvalt väiksem kui siis, kui inimene peaks ise hakkama siin nullist ettevõtet looma.
    Kristjan-Erik Suurväli ütles, et on mõned juhtumid, kus kurjategijad on kätte saadud. Kord oli see soomlaste punt, kellel oli otsene seos Eestiga. Nende andmetel on suurem osa päriskelme Suurbritannia ja Iisraeli päritolu ning nad räägivad head inglise keelt. Muul juhul jäävad võimude käed aga lühikeseks.
    Skeem on üles ehitatud nõnda, et juriidiline keha on Eestis, ettevõtte tegutsemisaadress teises, veebileht registreeritud kolmandas, pangakonto neljandas riigis ja petturid ise on hoopis kuskil mujal.
    Ainus võimalus ohvreid aidata on lasta pättide pangakonto kinni panna. Kust saab teada, millist pangakontot kelmid kasutavad? Ainult ohvri enda käest. „Aga see ei käi niisama, et me Eestis helistame näiteks Hispaaniasse ja käsime sealses pangas konto külmutada,“ nentis Suurväli, kes tunneb muret, et Eestis plaanitavad seadusemuudatused võivad riigist teha midagi Malta- või Küprose-laadset, soodsa riiulifirmade asukoha.
    Kuidas mitte sattuda ahnuse ringi
    Arvesta eos sellega, et kui sellise skeemi ohvriks langed, on peaaegu võimatu raha tagasi saada.Kõige lihtsam viis end petiste eest kaitsta on hoida meeles, et teised tahavad ikka kõige paremat osa sinust, mis tõenäoliselt on sinu raha. Tasuta häid pakkumisi pole olemas.

    Millised firmad asuvad veel kuulsal aadressil Roosikrantsi tn 2-K326

    Weiss Finance Online Trading

    Wilkins Finance Online Trading

    GCC Investing

    OlssonCapital Crypto Trading

    Olsson Capital

    Carter Enterprises OÜ

    Milliste ettevõtete juhatuses on MAD Farmer

    Aricom International Technologies OÜ

    Arumas Ways OÜ (FI hoiatus)

    B.S.M Technologies OÜ

    Carter Enterprises OÜ

    CF EU Marketing Group OÜ

    Elevated Imperium OÜ

    Fastare Group OÜ

    Goldtech Media Services OÜ

    Peguas OÜ

    Siros Heights OÜ

    Techain Global OÜ

    Milliste firmadega on M.A.D. Farmer seotud olnud:

    Vestan Corp OÜ

    Orelia Baltica OÜ

    Kewagan OÜ

    International Payments 5000 OÜ

    Baypark Assets OÜ

    Hisa Trade OÜ

    Kahtluste korral uuri sõltumatutelt finantsekspertidelt, millega tegu.Kontrolli finantsinspektsiooni lehelt, kas ettevõttel on investeerimisteenuse osutamiseks tegevusluba. Loata tegutsemine on kriminaalkorras karistatav.
    Kelt rõhutab, et investeerimine on vabatahtlik tegevus. Tema sõnul said kirjeldatud skeemid hoo sisse aasta-poolteist tagasi, kui algas bitcoini võidukäik. „Ega Coca-Cola aktsiasse keegi ka uisapäisa investeerida saa ja igaüks seda teha ei oska. Peab tegema eeltööd, võrdlema vahendustasusid, konsulteerima spetsialistiga, et petta ei saa,“ ütles Kelt.
    Tema sõnul ongi Eestis levinuim analoogne petuskeem selline, kus helistab vene või inglise keelt kõnelev isik ja pakub „väga head investeerimisvõimalust“. Peamiseks sihtgrupiks on keskealine ja vanem vene elanikkond. Harilikult pakutakse bitcoini. Keldi sõnul on kaks varianti: kas ohvritele näidatakse mingeid graafikuid, kus kasumijoon aina ülespoole läheb, aga tegelikult pole seal taga midagi. Teisel juhul näidatakse ohvrile tõelist bitcoini liikumist. Mõlemal juhul soovitatakse ohvril tungivalt rohkem raha üle kanda, sest investeeringul läheb nii hästi. Kui siis lõpuks tuleb hetk, kus inimene tahab raha välja võtta, et suveks uus grill osta, selgub et raha enam kätte ei saagi.
    Või siis klassikaline pump-and-dump skeem, kus võetakse mõni vähemtuntud krüptoraha, ostetakse see üles, tõmmatakse tavainimesed ahnuse ringi, misjärel kurjategijad oma osa maha müüvad ja krüptoraha taas väärtusetuks muutub. „See on lihtne ja labane kelmus,“ nentis Kelt.
    Otseselt midagi petturite vastu teha Keldi sõnul ei saa. Saab küll algatada kriminaalmenetluse ja pettusega tegeleva ettevõtte sulgeda, kuid see olevat kõige viimane meetod.
    Juhtum elust: tahaksin ta kätte saada
    GCC on tõepoolest skämm. Ma investeerisin õnneks ainult väikese summa (250 naela). Sa näed, kuidas see esimesel nädalal kahekordistub, siis sulle helistatakse ja julgustatakse rohkem investeerima. Ma keeldusin ja mu investeering kukkus nagu kivi. Ma proovisin raha välja võtta, kuid ei saanud. Peale nädalaid, kus ma nõudsin tagasihelistamist, keegi Kevin Greeni nimeline helistas mulle. Kui ma kaebasin, siis ta sõna otseses mõttes karjus mu peale, ütles et kogu raha on läinud ja ma olen idioot. Ta tegeleb ainult tõeliste investoritega. Ma tahaksin ta kätte saada. See oli kallis aga väärtuslik õppetund.
    Ettevõtteid, mille Farmer ostnud või loonud on, ei suuda niisama lihtsalt kokku lugedagi. Tema nime leiab omanike- või juhatuseringist kümnetest ja kümnetest Euroopa ettevõtetest. Neid on tal nii Suurbritannias-Iirimaal, kui ka Küprosel, Tšehhis ja mujalgi. Näib, et tegu on nn teenusepakkujaga, kes oma nime kasutada laseb ja siis omanduse teiste vendade nimele kandib. Carter Enterprise gruppi kuuluv ettevõte, mis viimati Suurbritannia finantsinspektsioonilt vastu näppe sai, on forexi- platvorm GCC Investing, mis tegutseb kõikide kirjade järgi hoopis Bulgaarias Sofias.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.