Pille Ivask • 31. juuli 2018 kell 12:54
Töö naftaväljal.  Foto: Reuters/Scanpix

Nafta hind võttis suuna alla

Kui eile tõusis nafta hind viimase kuu tipptasemele, siis täna on tuuled pöördunud ning hind langenud.

WTI toornafta hind kukkus täna 0,5%. Eile tõusis hind 2,1% ning barrel ületas 70 dollari künnise. Venemaa naftatoodang tõusis sel kuul 11,22 miljonile barrelile päevas. Langus tuleb pärast seda, kui OPEC otsustas, et laseb naftarakmeid veidi lõdvemaks ehk lubab leppega liitunutel tootmist tõsta. Suurenenud on ka näiteks Kasahstani naftatoodang.

Hoolimata OPECi leppest tuleb naftaturgu vaadata tervikuna, mistõttu on suurpangad eesotsas Barclaysiga viidanud, et naftatarned võivad ohus olla. Venezuela naftatoodang väheneb, Liibüa kodusõda ei lase samuti musta kulda maapõuest välja pumbata. Omaette teemaringi moodustab aga Iraan, kes võib olla seekordse hinnalanguse taga.

WTI toornafta septembri lepingud kauplevad praegu 69,76 dollaril barrelist. Brenti toornafta septembri lepingute hind kukkus täna 19 senti, 74,78 dollarile barreli eest.

„Eilsed hinnatõusud läksid täna osaliselt kaduma. Üks võimalik faktor on, et president Donald Trump ütles ootamatult, et on igal tingimusel nõus Iraani presidendi Hassan Rouhaniga kohtuma,“ kommenteeris Commerzbanki analüütik Carsten Fritsch. Samas on Valge Maja juba öelnud, et USA lõpetab Iraanile kehtestatud sanktsioonid üksnes siis, kui Iraani tegevus ja käitumine muutuvad.

Hetkel kuum