Kuidas mõjutab Tesla võimalik börsilt lahkumine ETFe?

Tesla juht Elon Musk, kelle säutsud panevad nii aktsia tõusma kui ka langema.  Foto: Scanpix
Märten Kress • 13. august 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Nädalapäevad tagasi üllatas Tesla asutaja ja tegevjuht Elon Musk firma investoreid, kui säutsus Twitteris, et plaanib firma börsilt ära viia. Kuidas võiks see mõjutada börsil kaubeldavaid fonde ehk ETFe?

Enne börsilt lahkumise uudise avaldamist kauples Tesla aktsia ligikaudu 342 USA dollari piirimail. Päeval, mil Elon Musk oma börsil kauplemise hülgamise säutsuga avalikuks tuli, tõusis ettevõtte aktsia hind ligikaudu 11% ja lõpetas kauplemispäeva 379 dollari juures. Muski sõnutsi on tal plaan firma välja osta hinnaga 420 dollarit aktsia kohta. Rahastus on selleks väidetavalt olemas, kuid tehingu peavad siiski kinnitama nii aktsionärid kui ka firma nõukogu.

Börsil kauplemise lõpetamise protsess

Selles, kui niinimetatud avalikud ettevõtted ehk börsil kauplevad firmad otsustavad oma aktsiatega kauplemise börsil lõpetada, ei ole midagi erakorralist. Kuigi seda juhtub oluliselt harvemini kui firmade börsile tulekut ehk aktsiate esmast avalikku pakkumist (IPOt), on lähiajaloost tuua rohkelt näiteid ettevõtetest, mis on börsilt lahkunud. Ookeanitaguselt turult on üks tuntuim näide see, kui erakapitalifondid KKR, Bain Capital ja Vornado viisid mänguasju müüva poeketi Toys ’R’ Us börsilt ära. Samuti arvutifirma Dell Technologies lahkumine börsilt 2013. aastal. Kodumaiselt börsilt saab näidetena tuua nii 2010. aastal Tallinna börsi nimekirjast lahkunud Eesti Telekomi kui ka praegu börsilt lahkumist planeeriva Olympic Entertainment Groupi.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt