Rootsi kroon üheksa aasta põhjas

Äripäev 29. august 2018, 13:45
Rootsi keskpanga hoone Stockholmis.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180829/BORS/180829667/AR/0/AR-180829667.jpg
Ainult tellijale

Rootsi kroon on langenud tasemele, kus kaubeldi viimati finantskriisi ajal, kirjutab Bloomberg.

Kolmapäevaks oli Rootsi kroon langenud euro suhtes viiendat päeva järjest ning jõudnud üheksa aasta madalaimale tasemele. Langus järgnes nõrkadele jaekaubanduse tulemustele, mis süvendas tänavuse languse 8 protsendini euro suhtes. Ühe euro vastu saab 10,7 eurot.

Järgmisel nädalal on oodata Rootsi keskpangalt intressiotsust. Valuutakauplejad on panustanud kartusele, et Riksbank või järjekordselt intressitõusu edasi lükata, kuna oodatakse selgeid signaale inflatsiooni püsimisest 2 protsendi juures. Keskpank teatab oma otsuse 6. septembril.

Jätkuv krooni nõrkus on põhjustatud mitmest faktorist, mille hulgas on ümbruskonnast madalamad intressimäärad, ütles Swedbanki strateeg Anders Eklof. Ta toob välja ka kaubandussõja, millest ekspordile toetuval Rootsil oleks üksjagu kaotada.

„Kõigele lisaks on Rootsi tulemas valimised, mida välisinvestorid võrdleavad hiljutiste Itaalia valimiste, Inglismaa Brexiti-hääletuse ning Trumpi valimistega,“ ütles Eklof.

„Paistab, et krooni on sisse arvestatud risk intressitõusu edasi lükkamisest järgmisesse aastase,“ kommenteeris Eklof. “Mis krooni stabiliseeriks, oleks Riksbanki kinnitus, et jätkatakse plaaniga tõsta intresse veel sel aastal.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. August 2018, 13:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing