Äripäev • 8. september 2018 kell 8:49
Jack Ma ütleb Alibabale peaaegu hüvasti. Mees jääb Alibabasse siiski mentori ja nõuandja rolli täitma.   Foto: Reuters/Scanpix

Jack Ma astub Alibaba juhtimisest kõrvale

Hiina rikkaim mees ning Alibaba juht ja kaasasutaja Jack Ma teatas, et astub Alibaba juhtimisest kõrvale.

Ametlikult loobus Ma Alibaba tegevjuhi ametist aga juba 2013. aastal ning jätkas pärast seda ettevõtte formaalse esindajana, kirjutab New York Times.

54aastane Ma on öelnud, et tahab edaspidi keskenduda heategevusele haridusvaldkonas. Ma on öelnud, et tema otsust amet maha panna ei saa kindlasti käsitleda kui ajastu lõppu Alibabas, vaid hoopis kui uue algust. Ta ütles, et pärast Alibabad hakkab ta rohkem keskenduma haridusvaldkonnale, mida Ma on paljudes oma varasemates väljaütlemistes pidanud üheks olulisemaks valdkonnaks. “Ma armastan haridust,” on Ma öelnud.

Ma kõrvale astumine ei tähenda, et ta pole Alibabaga enam üldse seotud. Ta jätkab firma toetamist mentori ja nõuandjana. Analüütikud on üldjoontes veendunud, et Ma kõrvale astumine väga suurt mõju Alibabale ei oma.

Endine inglise keele õpetaja Ma asutas Alibaba 1999. aastal ning suutis sellest kasvatada ühe edukama e-kaubanduse ettevõtte nii Hiinas kui kogu maailmas. Ma otsuste on kujundanud suures osas selle, miks ja kuidas hiinlased oma ostmisharjumusi on muutnud.

Alibaba edu aitas endise õpetaja rikkuse kasvatada suisa 40 miljardi dollarini, tehes temast Hiina rikkaima inimese.

Ma on Hiinas tema tegemiste tõttu väga austatud ning pole sugugi harv, et tema pilt ripub paljudes kodudes suisa seinalgi kui rikkuse ja edu sümbol.

Hetkel kuum