Äripäev • 14. september 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale
Süsinikukvootidega kaupleja kaotas üle 100 miljardi euro.
Süsinikukvootidega kaupleja kaotas üle 100 miljardi euro.  Foto: AFP/Scanpix

Kaupleja 100 miljoni kaotus tekitas kahtlusi börsi stabiilsuses

Üks Norra rikkamaid mehi ning senini edukas energiakaupleja kaotas tehinguga üle 100 miljoni euro ning tühjendas sellega börsi stabiilsust tagama pidanud arvelduskoja varadest 68 protsenti.

Kaupleja Einar Aas on seni olnud üks Norra kõrgeima sissetulekuga inimesi tänu Euroopa energiaturul tehtud panustele, kirjutab Financial Times. Tema esmaspäevane positsioon lendas aga suurte hinnamuutuste tõttu Saksa ja Põhjala energiaturgudel õhku.

Neljapäeval pandi kaupleja kogu portfell Nasdaqi poolt müüki, mis tekitas väga suure isikliku kaotuse. „Minu positsioon oli turu likviidsust arvestades liiga suur...“ kommenteeris kaupleja. Teo eest keelati 47aastasel mehel Nasdaqi börsil edasine kauplemine ning väljaandele Montel antud intervjuu järgi seisab ta silmitsi isikliku pankrotiga.

Suure kaotuse võttis vastu ka Nasdaqi arvelduskoda. Aasi positsioon oli lennanud läbi mitmete kaitsemehhanismide ning tühjendanud ligi 68 protsenti 166 miljonist eurost, mis peaksid börsi stabiilsuse tagama. Lähiajal oodatakse arvelduskoja liikmetelt, kelle hulka kuuluvad Morgan Stanley, UBS ja Equinor (endine Statoil), uute sissemaksete tegemist.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt