• Jaga lugu:

  S&P 500 aktsiaindeksis toimusid sektorite vahel suured muudatused

  New Yorgi börsilFoto: Bryan R. Smith/AFP/Scanpix

  S&P 500 aktsiaindeksis tehti kõigi aegade suurimad muudatused ärisektorite lõikes, nii et alates tänasest kuuluvad Facebook, Alphabet ja Netlix S&P 500 sideteenuste sektori alamindeksisse, vahendab Reuters.

  Seoses muudatustega globaalses tööstusharude klassifitseerimise standardis (GICS) eemaldati eelnimetatud firmad tehnoloogia ning kestvuskaupade sektorist ning nad asetati uude tegevusharusse – sideteenuste (communication services)  sektorisse.
  Suured muudatused näisid Reutersi sõnul laabuvat ilma probleemideta, sest investorid liigutasid oma positsioonid ümber reedese kauplemispäeva lõpus, nii et see oli suurima mahuga kauplemispäev alates 9. veebruarist. Peamine osa reedesest tehingumahust tehti börsi lahtiolekuaja viimasel 15 minutil.
  Täna on sideteenuste sektori suurim tõusja Netflix, mis on 2,9% plussis ning suurim kaotaja on Comcast, mille aktsia on täna 6,9% miinuses peale laupäevast uudist, et ta võitis Rupert Murdochi Twenty-First Century Foxi Sky telekanalite firma ostmiseks.
  S&P Dow Jones indeksid ning MSCI on säilitanud laialt kasutatavat tööstusharude klassifikatsioonisüsteemi alates 1999. aastast ning firmade ümber jaotamine on tehtud selleks ,et paremini peegeldada seda, kuidas tehnoloogia, meedia ning tarbekaupade tööstusharud on ajas muutunud.
  Sideteenuste alamindeks asendab S&P 500 indeksis varasemat telekomisektorit ning kui viimasel oli osakaal kogu S&P 500 indeksis 2%, siis uue sideteenuste indeksi osakaal üldises indeksis on 11%. Samal ajal arvestatakse, et tehnoloogiasektori osakaal langeb suures indeksis senise 26% pealt 20% peale ning kestvuskaupade indeksi osakaal langeb 13% pealt 11% peale.
  Aktsiaturgude strateegid arvavad, et sideteenuste sektori indeksfondi (sümbol XLC) läheb lähiajal tublisti investorite raha lisaks, et saada uuesti enda portfellidesse nende aktsiate mõju, mis teistest indeksitest välja langesid, sh Facebook ja Alphabet (Google’i emafirna).
  Ka Twitter liikus uude sideteenuste sektori indeksisse, kus on muuhulgas ka varasemad telekomisektori indeksi ettevõtted, nagu Verizon Communications, AT&T ning CenturyLink. Apple säilitab oma koha S&P infotehnoloogiaindeksis ning Amazon.com on jätkuvalt S&P kestvuskaupade indeksis.
  UBS-i globaalse varahalduse aktsiastrateeg Edmund Tran tuletas meelde, et indeksite koosseisu muutumisega peavad investorid arvestama, et sideteenuste sektori indeksil ei ole sellist dividenditootlust, kui oli telekomiettevõtete indeksil. „Kui investor oli investeerinud näiteks telekomisektori indeksisse, sest talle meeldis väga kõrge dividenditootlikkus, mis oli umbes viis ja pool protsenti, siis nüüd saab see uues indeksis olema tuntavalt madalam,“ sõnas Tran.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Pangaaktsiad upitasid Tallinna börsi järjekordse rekordini
Heas hoos pangaaktsiad aitasid täna Tallinna börsil sulguda ajaloo kõrgeimal tasemele 1740,5 punkti.
Heas hoos pangaaktsiad aitasid täna Tallinna börsil sulguda ajaloo kõrgeimal tasemele 1740,5 punkti.
Raadiohommikus: börsid ja miks energia nii kalliks muutub
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Harjumatu transpordiviis tõmbab vedude hinda alla
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.