Kaarel Ots: börsile tulemise toetust kasutatakse mujalgi

Tallinna börsi juht Kaarel Ots  Foto: Andres Haabu
Pille Ivask • 27. september 2018 kell 11:54

Tallinna börsi juht Kaarel Ots ütles, et kapitaliturge laiemalt analüüsides ei peaks börsitoetust üle tähtsustama ning plaanitav IPO toetus on mujal Euroopas üpris laialdaselt kasutatud.

„Minu hinnangul ei vääri see eraldi tähelepanu. Seda peaks vaatama suures pildis. Alustama sealt, miks kapitaliturg on oluline,“ ütles Ots ja rõhutas, et kuivõrd praegu on turg pankade poole kaldu, tähendaks kriis panganduses, et kogu majandus lendab uppi.

Kaarel Ots

Peame aru saama, et ka mujal on nende teemadega tegeletud.

Ta rõhutas, et IPO toetus on mõeldud ettevõtetele, kes tahavad avalikuks saada, aga esimene kulu tundub liiga suur. „See on hea stardiks,“ ütles Ots.

Ots selgitas, et IPO toetuse idee pole revolutsiooniline. „Poolas tehakse seda juba ammu analoogse asutuse kaudu nagu EAS. Poola kapitaliturg on väga arenenud,“ jätkas ta ja lisas, et IPO toetust kas pakutakse või plaanitakse pakkuda juba nii Austrias, Bulgaarias, Ungaris, Lätis kui ka Leedus.

IPO toetuse idee on Otsa kinnitusel Tallinna börsi initsiatiiv ning sel teemal on räägitud ka Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga ehk EBRDga. „Ja nad näevad, et on vaja järele aidata,“ lisas Ots.

Alternatiivbörs vajab hoogu

Ots nentis, et eriti oluline on püüda elavdada alternatiivbörsi, millel on Otsa sõnul Tallinna börsi terav fookus olnud juba viimased kaks aastat. „Paneme sinna palju ressurssi ühe eesmärgiga – kui nüüd ei arenda, siis kümne aasta pärast on kapitaliturg oluliselt kehvemas seisus,“ ütles ta.

„Kõik tegevused, mida me teeme, on mujal riikides juba läbi tehtud. Peame aru saama, et ka mujal on nende teemadega tegeletud,“ rõhutas Ots.

Äripäev kirjutas täna, et EAS tahab aidata ettevõtetel börsile minna ning maksta kinni kuni poole börsile tulekuks kuluvast summast või kuni 25 000 eurot.

Hetkel kuum