Rait Kondor • 30. oktoober 2018 kell 17:17

Euroopa aktsiaturud täna veidi langesid, USA turg plussis

Lufthansa aktsia langes viimase aasta madalaimale tasemele, kui teatas oodatust nõrgemast kvartalikasumist.  Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Euroopa aktsiaturud olid täna väikeses languses, seoses eileõhtuse USA aktsiaturu langusega ning pingetega rahvusvahelises kaubanduses. Mitmed ettevõtted teatasid oodatust nõrgematest majandustulemustest, kuid oli ka positiivselt üllatajaid.

Mitmed Euroopa suured börsiettevõtted teatasid oodatust nõrgematest kvartalitulemustest, vahendab CNBC. Nii langes Saksa lennufirma Lufthansa aktsia täna ligi 8%, uue viimase 52 nädala madalaima taseme peale, kui teatas ligi 10%-lisest kasumi langusest kolmandas kvartalis. Lufthansa tulemust rõhusid oodatust kõrgemad kütuse- ja personalikulud.

Oodatust nõrgematest kvartalitulemustest teatas ka Prantsuse suurpank BNP Paribas, mille aktsia langes 3,1%.

Euroopa ehitusmaterjalide tootjate sektoris tuli ettevaatlikuks tegevaid sõnumeid Šveitsi sanitaartehnika tootjalt Geberit, mis kärpis oma käesoleva aasta müügikäivet ning andis teada, et näeb ehitussektoris senisest madalamat kasvu.

„Võrreldes olukorraga, kui me avaldasime oma poolaasta tulemused, on prognoos ehitussektori osas läinud ettevaatlikumaks, kuid püsib siiski positiivsena,“ üles Geberit Reutersi vahendusel. Geberiti aktsia langes täna 9,3% 382,4 Šveitsi frangini.

Esmatarbekaupade sektoris tuli oodatust nõrgema müügikäibega välja Nivea ja La Prairie’ kaubamärki omav sakslaste Beiersdorf, mille aktsia langes päeva lõpuks 2,2% 90,82 euroni.

Edukas kauplemispäev oli Briti naftafirmal BP, mis teatas enam kui kahekordsest kasumi kasvust kolmandas kvartalis. BP aktsia kerkis täna Londoni börsil 2,5%.

Saksamaal kerkis Volkswageni aktsia 2,5%, kui firma teatas oodatust kõrgemast kolmanda kvartali kasumist. Seda hoolimata üldisest autotööstuse raskustest seoses autode müügi aeglustumise ning karmimate süsihappegaasiemissiooni normidega.

Turgusid rõhub Hiina-USA järjekordne kaubandusvastasseis, mida küll tänaöine Donald Trumpi seisukohavõtt veidi leevendas, kuid siiski hoiab investorite meeli ärevil asjaolu, kas USA ja Hiina suudavad novembris jõuda sellise kokkuleppeni, mis ei sea praegu tollimaksu alt väljas olevaid kaupasid tollitariifi alla.

Euroopas sulgusid aktsiaturud 0,2% – 0,4% miinuses, kuid USA aktsiaturg on kolm tundi enne kauplemispäeva lõppu 0,4% plussis.

Hetkel kuum