Lauri Teder • 28. november 2018 kell 22:42

Föderaalreservi leebumine kergitas börsi

New Yorgi börs  Foto: Reuters/Scanpix

Kolmapäeval rühkisid USA aktsiaindeksid Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kõne toel julgelt ülespoole.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 2,5%, 25 366 punktini. Nasdaq Composite tõusis 2,95%, 7292 punktini. S&P 500 lõpetas päeva 2744 punkti tasemel, eelmise päeva seisust 2,3% kõrgemal. Optimism ei hõlmanud aga ainult suurettevõtteid: tubli hüppe tegi sedapuhku ka väikse ja keskmise turuväärtusega USA firmade koondindeks Russell 2000, mis hüppas 2,51% ülespoole.

Kolmapäeval avaldas börsidele silmnähtavat mõju USA Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli sõnavõtt, milles too andis vaatlejate arvates keskpankurile omasel moel vihje intressimäärade tõusukava võimalikust aeglustumisest.

Lisaks pakkusid investoritele rõõmu paljude kaubandusettevõtete avaldatud hiljutised müüginumbrid. Tänupühade järgse ostukampaania Cyber Monday (küberesmaspäeva) müüginumbrid ulatusid kokku 7,9 miljardi dollarini, mis jaotus peamiselt ära Amazoni (+6,09%) ja selle konkurentide vahel. Analüütikafirma Rakuten Intelligence andmetel moodustasid Amazonist soetatud kaubad 24% kõigist pühadeaegsetest e-ostudest. Järgnes tehnikapood Best Buy (+1,41%), mille osakaal oli 7%. Võrgukaupluste kannul kerkisid ka vanad jaehiiud Walmart (+2,55%) ja Target (+0,7%).

Tehnoloogiasektoris pakkus kauplejatele põnevust aga pilvetarkvara pakkuja Salesforce (+10,27%), mis teenis möödunud kvartalis 3,39 miljardit dollarit tulu - 700 miljonit rohkem kui mullu ja 20 miljonit enam kui analüütikud olid oodanud. Pilvepõhise kliendihaldustarkvara müüja tubli käekäik andis kolmapäeval hoogu ka pilveteenuse Azure omanikule Microsoftile (+3,71%), mis möödus kolmapäeval põgusalt isegi Apple'i (+3,85%) turuväärtusest.

Hetkel kuum