Mait Kraun • 2. detsember 2018 kell 17:41
Föderaalreservi juht Jerome Powell.  Foto: EPA

Föderaalreservi rahusobitamine annab volatiilsusele hoogu juurde

Föderaalreservi juhi Jerome Powelli rahusobitamine turgudega oli üks viimaste kuude tähtsamaid sündmusi aktsiaturgudel.

Powell ütles selle nädala kolmapäeval peetud kõnes, et intressimäärad on “neutraalsest tasemest” veidi madalamal. Keskpanga juht viitas sellele, et intressimäärade 3aastane tõusutsükkel on läbi saamas. Pärast Powelli kõnet tõusis Dow Jonesi indeks 600 punkti võrra – nii Dow kui ka S&P 500 indeksi jaoks oli tegemist parima päevaga alates märtsist.

“Turud tõlgendasid tema kommentaare nõnda, et intressimäärade tõusuootusi peaks vähendama,” ütles investeerimisfirma Hull Tactical Asset Allocationi juht Petra Bakosova. “Aktsiaturgudel püsimine on muutunud nüüd tunduvalt atraktiivsemaks.”

Pikaajaline pilt ebakindlam

Powelli kommentaarid muudavad aktsiad lühiajaliselt atraktiivsemalt, aga pikaajaliselt muutub Föderaalreservi poliitika ebakindlamaks. Sellist olukorda pole turul olnud juba mitu aastat järjest.

“Föderaalreservi toon on muutunud. Kui varasemalt kinnitati, et keskpank teab, mida majandusandmed neile ütlevad ja intresside järk-järgulist tõstmist jätkatakse, siis nüüd ei pruugita intresside tõstmisega jätkata,” ütles investeerimisfirma Globalt Investmentsi portfellihaldur Thomas Martin.

Föderaalreserv on oma poliitika suuna ja USA majanduse tuleviku osas järjest ebakindlam. Tõenäoliselt hoiab see faktor detsembris aktsiaturgude volatiilsust kõrgel tasemel, ütles Martin. Majandusandmed mõjutavad turge edaspidi oluliselt suuremal määral.

“See suurendab investorite tähelepanu tööturu andmete suhtes,” nentis Martin, kes lisas, et andmed võivad olla väga vastuolulised, mis võib volatiilsuse kasvama panna.

Ülereageerimine?

Mõned investorid ei ole aga nii kindlad, et Föderaalreservi kommentaarid olid väga leebed. Informa Financial Intelligence’i turgude strateeg Ryan Nauman tõi välja, et Föderaalreservi “neutraalse taseme” vahemik on väga suur. Kommentaare saab selle tõttu tõlgendada ka nõnda, et kolm intressitõusu järgmisel aastal on igati õigustatud.

“Kui vaadata kõnet uuesti, siis tundub, et Dow 600 punktine tõus oli ülereageerimine,” nentis Nauman.

Föderaalreservi ebakindlus tekitab küsimusi ka küllaltki vanaks saanud majandustsükli kohta. Investorid on muutunud oma otsustes kaitsvamaks, mida näitab ka erinevate sektorite viimase kuu tootlus. Novembris kallines S&P 500 indeks 1,8 protsenti, tervishoiusektori aktsiad kallinesid samal ajal 6,8 protsenti, aga infotehnoloogia sektor odavnes 2,1 protsenti, selgub FactSeti andmetest.

“Me näeme, kuidas kõrge kvaliteediga kasvuaktsiate asemel veavad turgu kõrge kvaliteediga väärtusaktsiad,” ütles investeerimisfirma Street Global Advisorsi peastrateeg Michael Arone. “Novembris ületas väärtusaktsiate tootlus kasvuaktsiate oma 70 protsendil päevadest,” nentis ta. See näitab Arone sõnul investorite eelistuste muutust – nüüd keskendutakse rohkem ettevõtetele, mille kvartalitulemused kõiguvad vähem.

Nomura USA peaökonomist Lewis Alexander ütles, et järgmine nädal loodavad investorid rohkem selgust saada, sest Powell läheb Kongressile aru andma. Ökonomisti arvates püüab Powell oma selle nädala kommentaarid panna paremasse konteksti.

Uuel nädalal palju uudiseid

Uuel nädalal ilmuvad ka mitmed majandusandmed. Esmaspäeval avalikustatakse tööstussektori olukorda peegeldavate Markit tööstussektori ostujuhtide indeksi (PMI) ja ISM tööstussektori raporti andmed. Lisaks sellele avaldab kaubandusministeerium ka ehitussektori kulutustega seotud andmed.

Teisipäeval jõuavad investoriteni uute autode müüginumbrid ning kolmapäeval ilmuvad tootlikkuse ja tööjõukulude andmed.

Neljapäeval avaldatakse töötu abiraha taotlejate arv ja kaubandusdefitsiidi näitaja. Reedel ilmub aga tööturu raport, mis on investorite jaoks kõige tähtsam, sest see mõjutab suuresti ka Föderaalreservi otsuseid.

Hetkel kuum