Liina Laks • 14. detsember 2018 kell 8:29

Hiina andis börsilangusele hoogu

Pärast paari kergenduspäeva keerasid börsid reedel taas punasesse. Põhjust näevad analüütikud Hiina nõrkades majandusnäitajates.

Investor Pekingis aktsiakursse jälgimas.  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa turud olid lõuna paiku ligi protsendiga miinuses. Kõige rängem oli kukkumine Hispaania ja Itaalia börsidel, kus enam kui protsendine tõus hakkas sööma viimastel päevadel toimunud taastumist. Kui taastumise taga oli lootus, et USA ja Hiina saavad kaubandussõja ära hoitud, siis tänase kukkumise taga nähakse Hiina majanduse nõrkust, mis viis endaga kaasa Aasia börsid ning sentiment kandus edasi Euroopasse.

Euroopal endal suurt vastujõudu pakkuda pole. Eile otsustas Euroopa keskpank lõpetada võlakirjade tugiostuprogrammi, kuid muus osas jäi keskpanga kurss samaks - intressimäärade tõusu ei tule enne järgmise aasta suve. Samal ajal teevad Euroopale peavalu Itaalia ja Prantsusmaa eelarve defitsiit ning poliitilises plaanis Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli järk-järguline taandumine poliitikast.

Põhjusena näevad Reutersi analüütikud Hiina aeglustuvat majanduskasvu: suurriik on juba mitmendat nädalat järjest teatanud majandusnäitajatest, mis analüütikute ootusele alla jäävad. Novembri tööstustoodang kasvas kõige aeglasemini alates 2003. aastast – analüütikud lootsid, et kasvunumbriks tuleb 5,9%, kuid tegelikkuses jäi see 5,4% juurde. Novembri jaemüügiks loodeti 8,8% kasvu, tegelikkus jäi 8,1% juurde. Samal ajal langeb ka tarbijate kindlustunne. Languse taga nähakse kaubandussõda USAga, mis rõhub iseäranis autode ja elektroonika müüki. Nii teatas Hiina kolmandas kvartalis 10 aasta nõrgimast majanduskasvust.

Täna hommikul olid Aasia börsid valdavalt punases ja languspäeva oodatakse ka Euroopas, kus börsid viimasel paaril päeval korralikult tõusid. Jaapani Nikkei indeks langes 2%, Hang Sengi indeks 1,7%, Shanghai börs oli 1,5% miinuses. Langust trotsis vaid India Sensexi indeks, mis oli hommikul õhkõrnas plussis. MSCI Aasia ja Vaikse ookeani indeks, mis katab kogu regiooni oli samuti enam kui protsendiga miinuses.

Hetkel kuum