Mait Kraun • 28. detsember 2018 kell 8:54

Aktsiaturge tabas 9 aasta suurim kannapööre

Detsembris pole ükski aktsiaturgude ralli olnud turvaline ja jätkusuutlik. Eile toimus aga kannapööre, vahendab Bloomberg.

Aktsiaturud on viimastel päevadel meeletult palju kõikunud.  Foto: EPA

Standard & Poor’s 500 indeks tegi tagasi 2,8% suuruse kukkumise ning lõpetas päeva 0,9% tõusuga. See on esimene kord alates 2010. aasta maist, mil indeks on niivõrd järsult päeva jooksul suunda muutnud, selgub Bloombergi kogutud andmetest.

Selline volatiilne kauplemispäev tuli pärast seda, kui S&P 500 indeks tõusis päevaga 5%, mis on suurim tõus alates 2009. aasta märtsist. Esialgu võib öelda, et tõus on hea uudis investoritele, kes ootavad aktsiaturgude põhja. Sellised päevad pole aga sugugi hea enne.

Võrreldavad liikumised on alates 1990. aastast toimunud vaid 2008.–2009. aasta karuturu ajal. Teisisõnu – turud on näidanud tahet rallida, aga sellised niinimetatud vägivaldsed liikumised ei viita sugugi tervislikule turule.

"Kui palju me saame aktsiaindekseid nende pühade ajal usaldada? Vahet pole, kas liikumine on alla või üles," ütles uuringufirma Macro Researchi asutaja Jeff deGraaf.

Investorid peavad olukorraga leppima. Selles kvartalis on S&P 500 indeks vähemalt 1% päevasisese liikumise ümber pööranud juba üheksal kauplemispäeval. Viimati juhtus seda nii mitu korda 2011. aastal, mil Standard & Poor’s alandas Ameerika Ühendriikide krediidireitingut.

Hetkel kuum