• Jaga lugu:

  Põhjalik ülevaade: parimad aktsiaostuideed

  Tuntud Ameerika Ühendriikide investeerimispank Goldman Sachs koostab ja haldab juba päris pikalt parimate aktsiaostuideede nimekirja. Hiljutises raportis võttis investeerimispank vaatluse alla parimad Euroopa aktsiaturgudelt pärinevad investeerimisideed.

  Investeerimispank näeb head tõusupotentsiaali luksusbrände (nende hulka kuulub ka Gucci) koondaval ettevõttel Kering. Foto: Reuters/Scanpix
  Goldman Sachsi parimate aktsiaostuideede nimekiri on inglise keeles tuntud kui conviction buy list. Sellesse nimekirja koondab pank oma aktsiaanalüütikute arvates parimat aktsia hinna tõusupotentsiaali omavad ettevõtted. Nimekirja koostamise alus on tavaliselt igale aktsiale analüütikute määratud sihthind. Mida suurem on erinevus sihthinna ja hetke turuhinna vahel, seda suurem on tõusupotentsiaal. Lisaks sellele hindavad panga aktsiaanalüütikud ka selle sihthinna saavutamise tõenäosust.
  Ostuideede nimekiri on valdavalt mõeldud panga professionaalsetele klientidele ehk institutsioonidele ja varakatele eraisikutele. Ennekõike on eesmärk üles leida ja välja tuua järgmise kuni 12 kuu jooksul turuindeksi tootlust ületava tootluspotentsiaaliga ettevõtted. Seega esmajärjes on see pigem aktiivsele investorile ja kauplejale mõeldud ostuideede nimekiri. Samas ka pikaajalised investorid võivad siit leida häid ja soodsa sisenemiskohaga aktsiaideid.
  Nimekiri koostatakse eraldi nii regioonide kui ka majandussektorite kaupa. Lisaks sellele jaotatakse investeerimisideed ka teemade ja strateegiate kaupa. Alljärgnev keskendub panga parimatele Euroopa aktsiaturgude ostuideedele kahe erineva investeerimisstrateegia puhul.

  Parima tõusupotentsiaaliga aktsiad

  • Eurofins Scientific 110%

  • Elis 101%

  • Wirecard 94%

  • Just Eat 85%

  • ASML Holdings 64%

  • BAE Systems 40%

  • Telenet 37%

  • Philips 36%

  • Kering 33%

  Ülemüüdud kasvuaktsiad
  Viimaste kuude suurte hinnakõikumiste kaotajad paistavad olevat kasvuaktsiad. Üpris paljud Euroopa kasvuaktsiad on kogenud järske hinnalanguseid. Selliseid, mis kohati annavad tehnilise analüüsi indikaatoreid kasutades märku ülemäärasest müümisest. Panga teatel jäävad siin ennekõike sõelale neli ettevõtet, kus nende kõigi puhul hinnatakse tõusupotentsiaaliks vähemalt 50%.
  Head tõusupotentsiaali omavad Hollandi kiibitootja ASML Holdings (tõusupotentsiaal +64%) ja Prantsusmaa luksusbrände koondav firma Kering (tõusupotentsiaal +33%).
  ASMLi puhul hindab investeerimispank kõrgelt firma võimet tõsta oma toodete hindu ja head toodete väärtuspakkumist. Esmajärjes paistab ASMLi tugevus silma litograafia segmendis, kus firmal on ligi 70% turuosa. Ettevõte on välja töötamas järgmise põlvkonna ja uut lainepikkust kasutavaid extreme ultraviolet'i ehk EUV-lahendusi, millele prognoositakse suurt müügiedu. Pank prognoosib nende uute toodete müügimahu kasvu 2020. aastaks ligikaudu 25–50%. Goldman Sachs on ASMLi järgmise 12 kuu hinnasihi seadnud 221 euro tasemele.
  Luksuslike toodete kaubamärke Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta ja teisi koondav Kering lõikab panga analüütikute hinnangul kasu just Gucci brändi kasvavast müügiedust. Just selle toel prognoositakse Keringile järgmise kolme aasta perspektiivis hoogsat kasumite kasvu, keskmiselt 12% aastas. Käibe kasvu põhjuseid tasub otsida hiljuti muutused läbi teinud jaotussüsteemidest. Veebimüük, muu hulgas uue müügimudeliga, millele Goldman Sachs viitab nimega e-concessions, on näidanud rohkem kui 30% aastaseid kasvunumbreid. Gucci käibest tervelt 56% annab Y-põlvkond ehk niinimetatud millenniumilapsed. Teisisõnu just see põlvkond, kelle teenimis- ja seeläbi ka tarbimisvõime on kasvuteel. Keringi aktsiale on pank järgmise 12 kuu perspektiivis omistanud hinnasihi 530 eurot.
  Järgmise kahe ettevõtte puhul näeb pank lisaks firma enda kiirele kasvule ka ülevõtutehingu objektiks langemise potentsiaali. See tähendab, et arvestatava tõenäosusega võib ülevõtutehingu ilmnedes loota veel täiendavat lisatulu.
  Wirecard esitlemas oma makselahendust.Foto: Reuters/Scanpix
  Erinevate maksekaartide ja makseteenuste turul tegutsev Saksa ettevõte Wirecard omab Goldman Sachsi analüütikute sõnul ligi 94% hinnatõusu potentsiaali. Firma on seni kasvanud keskmiselt rohkem kui 25% aastas. Elektrooniliste maksete mahu kasvumääraks ennustatakse järgnevatel aastatel vähemalt 15% aastas. Wirecard on end positsioneerinud suurepäraselt, et kasvada turu keskmisest kiiremini. Peamiselt seetõttu, et firma on üpris aktiivne nii Aasia, Ladina-Ameerika kui ka Aafrika regioonides. Ka firma enda vastavaldatud strateegia aastateks 2020–2025 seab kasvusihid vähemalt 25% keskmise aastase kasvumäära piirimaile. Wirecardi järgmise 12 kuu hinnasihiks on pank seadnud 250 eurot. Ülevõtupotentsiaali välja jättes on hinnasiht 235 eurot.
  Euroopa ostuideede nimekirja eesotsas troonib Just Eati nime kandev Suurbritannia ettevõte. Selle firma kasvupotsentsiaaliks hindab Goldman Sachs 85%. Just Eat on toidu kojukannet korraldav ja pakkuv firma, mis tegutseb praegu 13 eri riigis, omab ligi 24 miljonit klienti ja teeb koostööd ligi 93 000 toidukohaga. Just Eat puhul mängib aktsiaanalüütikute sõnutsi suurt rolli võrgustikuefekt ja tõsiasi, et sellistel ärimudelitel kehtib varem või hiljem põhimõte "võitja võtab enamuse". Üks kõrge sihthinna põhjus on ka see, et analüütikute sõnul kaupleb Just Eat oma konkurentidest Delivery Hero, GrubHub ja Takeaway.com oluliselt madalamatel hinnatasemetel. Eeldades selle lõhe sulgumist (teisisõnu konkurentidega võrreldavaid valuatsioonisuhtarve) kujuneb sihthinnaks 10,6 naelsterlingit. Ülevõtutehingu potentsiaali mitte arvestades on pank hinnasihiks seadnud 9,8 naelsterlingit aktsia kohta.
  Soodsad rahalehmad
  Teine strateegia, mis sobib hästi ka pikaajalisematele investoritele, on otsida praegu soodsa hinnaga saada olevaid suure kasumlikkuse ja hea kasvupotentsiaaliga ettevõtteid. Sellele strateegiale viidates kasutab Goldman Sachs ise väljendit quality compounders. Need on suurt investeeritud kapitali tootlust (ROIC) evivad firmad, mis kasvatavad oma kasumeid keskmiselt vähemalt 8% aastas. Selles kategoorias toob pank välja viis firmat: Telenet, Philips, BAE Systems, Eurofins ja Elis. Neist kõige suurema aktsia hinna tõusupotentsiaaliga on Eurofins ja Elis.
  Pärast konkurendi Berendsen omandamist sai Prantsusmaa ettevõttest nimega Elis Euroopa ja Ladina-Ameerika juhtiv töörõivaste, pesu ja muu sellise rentimisega tegelev firma. Analüütikud näevad Elise aktsia hinna tõusupotentsiaali 101%. Firma on sellel aastal olnud väga aktiivne ülevõtutehingute vallas, mis on viinud ettevõtte laenukoormuse üpris suureks. Siiski hinnatakse, et viimaste aastate ülevõtmiste ja vastavate sünergiate toel kasvab ettevõtte kasum aktsia kohta järgmise kolme aasta jooksul keskmiselt 11% aastas. Täiendavad konkurentide ülesostmised võivad aktsiaanalüütikute hinnangul lisada siia veel 6–8% kasvu aastas. Järgmise 12 kuu perspektiivis on Goldman Sachsi aktsianalüütikud seadnud aktsia sihthinnaks 28 eurot.
  Philipsile pakub Goldman Sachs 36% tõusupotentsiaali.Foto: EPA
  Just Eurofins Scientific on ettevõte, mis troonib selle Euroopa aktsiaideede ostunimekirja tipus. Järgmise 12 kuu perspektiivis hindab pank selle firma aktsia hinna tõusupotentsiaaliks 110%. Eurofins on Pariisi börsil kauplev 45 riigis rohkem kui 650 laborit omav ettevõte. Firma teeb valdavalt ravimi- ja toiduainetööstuse tarbeks laboratoorseid uuringuid ning teste. Loomuliku äri kasvu ja konkurentide ülevõtu toel prognoositakse ettevõtte kasumi kasvuks järgmise kolme aasta jooksul vähemalt 20% aastas. Panga aktsiaanalüütikute hinnasiht on seatud 660 eurole.
  Ülejäänud kolme eelmainitud rahalehma puhul prognoosib Goldman Sachs järgneva 12 kuu jooksul järgmisi aktsia hinna tõusupotentsiaali numbreid: BAE Systems 40%, Telenet 37% ja Philips 36%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Swedbank tõstis Šiauliai Panga aktsia hinnasihti Tõusuruumi nähakse 34%
Swedbanki hinnangul on Šiauliai Panka toetamas tugev taustsüsteem ning tulemuste paranemine, mille tõttu tõsteti ka aktsia hinnasihti. Praeguselt tasemelt nähakse aktsiale 33,7 protsenti tõusuruumi.
Swedbanki hinnangul on Šiauliai Panka toetamas tugev taustsüsteem ning tulemuste paranemine, mille tõttu tõsteti ka aktsia hinnasihti. Praeguselt tasemelt nähakse aktsiale 33,7 protsenti tõusuruumi.
Meediafirmade TOPi võitja Ekspress Meedia: nii tugev taastumine oli meilegi üllatus
Eriolukord kogu maailmas pani inimesed usaldusväärset meediat lugema, 2020. aastal kasvas Ekspress Meedia digitellijate arv 55%, mis on kõigi aegade rekordkasv. 2021. aastal on trend on sama tugev olnud.
Eriolukord kogu maailmas pani inimesed usaldusväärset meediat lugema, 2020. aastal kasvas Ekspress Meedia digitellijate arv 55%, mis on kõigi aegade rekordkasv. 2021. aastal on trend on sama tugev olnud.
Trükitööstuse TOPi III koht: rahatrüki masinad vuravad hoolega
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.