Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Neli tugevat dividendimaksjat

    Dividendiaristokraatide nimekirja lisandus muu hulgas USA rasketehnika tootja Caterpillar.Foto: Reuters/Scanpix

    Indeksikompanii S&P Dow Jones Indices vaatas üle USA dividendiaristokraatide nimekirja ning lisas sellesse neli uut firmat.

    Dividendiaristokraatide nimekirja pidamise eest vastutava S&P Dow Jones Indicesi hinnangul on dividendiaristokraadid pakkunud alates indeksi loomisest 1990. aastal keskmist aastast kogutootlust +11,6%. USA suurettevõtteid koondava S&P 500 indeksi kogutootlus on samal ajal olnud keskmiselt +9,3% aastas. Ka viimase kümne aasta tootlusnumbreid võrreldes on vahed märgatavad. Dividendiaristokraadid on pakkunud keskmiselt +14,6% aastatootlust võrrelduna +13,1% S&P 500 tootluse numbriga. Paremat tootlust on pakutud seejuures madalama riskiga.
    Rohkem kui poolsada head dividendimaksjat
    Dividendiaristokraatide loetelu ametlik nimi on S&P 500 Dividend Aristocrats Index. Selle indeksi liikmeks saavad ja dividendiaristokraadi tiitli pälvivad sellised suurfirmad, mis vastavad kõigile kolmele alltoodud tingimusele. Esiteks peab ettevõte olema USA suurettevõtteid koondava aktsiaindeksi S&P 500 koosseisus. Teiseks peab ettevõte olema kasvatanud oma dividendimakseid vähemalt 25 aastat järjepanu. Kolmandaks kriteeriumiks on turukapitalisatsiooni ja kauplemisaktiivsuse miinimumnõuded.
    Kõik nendele tingimustele vastavad ettevõtted omavad indeksis võrdset osakaalu. See tähendab, et nii suurtel kui ka veidi väiksematel firmadel on kõigil indeksis võrdne roll. Indeksi sisu vaadatakse üle üks kord aastas, osakaalusid tasakaalustatakse kord kvartalis.
    2019. aastat alustab dividendiaristokraatide nimekiri 57 tubli dividendimaksjaga erinevatest majandussektoritest. Viimase indeksi tasakaalustamise käigus ühtegi ettevõtet sellest välja ei arvatud. See tähendab, et ükski seni dividendiaristokraatide tiitlit omanud ettevõte möödunud aastal oma dividendimakseid ei kärpinud.
    Neli uut dividendiaristokraati
    Samas lisandus nimekirja neli uut firmat – sellised, mille puhul 2018. aasta dividendimaksete tõstmine oli 25. järjestikune omanikutulu väljamakse kasvatamise aasta. Uuteks lisandunud firmadeks olid kindlustusfirma Chubb Limited (kauplemissümbol New Yorgi börsil CB), masinatootja Caterpillar (kauplemissümbol New Yorgi börsil CAT), valdavalt USA põhjaosariikides tegutsev pank People's United Financial (kauplemissümbol Nasdaqi börsil PBCT) ja rahvusvaheline konglomeraat United Technologies, mis muu hulgas toodab näiteks lennukimootoreid ning lifte (kauplemissümbol New Yorgi börsil UTX).
    Neljast uuest lisandujast pakub hetkel kõige kõrgemat dividendimäära People's United Financial, ligikaudu 4,1%. Kõige madalam on kindlustusfirma Chubb Limited dividendimäär (2,2%). Samas neist neljast kasvatas oma dividendimakseid viimase 12 kuu jooksul kõige kiiremini Caterpillar (+8%).
    Uurides dividendimaksete keskmist aastast kasvu üle viimase 20 aasta, on neljast uuest aristokraadist kõige kiiremat dividendimaksete tõusu näidanud aga hoopis Chubb Limited ja United Technologies. Nende mõlema puhul on viimase kahe dekaadi keskmine aastane dividendimaksete kasvumäär olnud 11%. Caterpillaril on siin vastu panna 9% keskmine aastane kasvumäär, People's United Financialil aga kõigest 2% kasvumäär.
    S&P 500 Dividend Aristocrats suurimad 10 positsiooni
    EttevõteSümbol
    Illinois Tool Works IncITW
    Cincinnati Financial CorpCINF
    Stanley Black & DeckerSWK
    AFLAC IncAFL
    Cintas CorpCTAS
    Air Products & Chemicals IncAPD
    Nucor CorpNUE
    Becton Dickinson & CoBDX
    Federal Realty Invt TrustFRT
    1-1011-11
    Miks kaaluda investeerimist dividendiaristokraatidesse?
    Laias laastus saab välja tuua kaks põhjust, miks oma aktsiainvesteeringute poolel kaaluda dividendiaristokraatidesse raha paigutamist.
    Esimene neist on stabiilne ja ajas kasvav rahavoog. Kuna dividendiaristokraatide hulka pääsevad siiski vaid vähemalt 25 aastat oma dividendimakseid kasvatanud firmad, siis eksisteerib teatud inerts dividendimaksete kasvuks ka edaspidi. Tõsi, läbi aja on dividendiaristokraadi tiitlist dividendikärpe tõttu ilma jäänud mitu ettevõtet, kuid kogu aristokraatide indeksi tasandil on dividendikasv olnud märkimisväärne. Näiteks kui viimase 12 kuu jooksul on S&P 500 indeksifondi osakuid omav investor kogenud 18% dividendimaksete kasvu, siis dividendiaristokraatide indeksit järgiv ETF (ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF) on aastaga oma dividendimakseid kasvatanud 29%. Viimase viie aasta jooksul on S&P 500 indeksi ettevõtted tõstnud oma dividendimakseid kokku 47%. Dividendiaristokraadid on sama viie aasta jooksul oma dividendimakseid kasvatanud kokku aga hoopis 80%.
    Lisaks stabiilsemale ja kiiremini kasvavale rahavoole on dividendiaristokraatidest ettevõtted pakkunud S&P 500 indeksiga võrreldes läbi aastate ka pisut kõrgemat dividenditootlust. See tähendab, et dividendiaristokraatidest kokku pandud indeksite ja ETFide kaalutud keskmine dividendimäär on olnud keskmiselt ligikaudu 0,5–1,0% võrra kõrgem kui S&P 500 indeksi dividendimäär. Viimase ligi 20 aasta keskmine dividendimäär S&P 500 indeksifondide puhul on olnud 1,8%. Dividendiaristokraadid on pakkunud keskmiselt 2,5% dividendimäära.
    Teine põhjus dividendiaristokraate eelistada peitub kogutootluses. Tasub meeles pidada, et aktsiainvesteeringu tootlus koosneb siiski kahest komponendist: aktsia hinna tõus ja investeerimisaja kestel saadud dividenditulu. Seega hindamaks ühe või teise investeerimisstrateegia edukust ei piisa ainult jooksva rahavoo ehk dividendimaksete dünaamika võrdlemisest. Kõrvutada tasub ka hinnatõusu või siis kohe kogutootluse numbreid.
    Fundamentaalanalüüsid on näidanud, et S&P 500 Dividend Aristocratsi indeksi komponentide hulgas on läbi aja nii väärtusinvesteerimise poole kaldu olevaid kui ka kasvuettevõtteid. Viimase 20 aasta jooksul on veidi enam kui pooled (56%) dividendiaristokraatidest kaldu pigem väärtusinvesteerimise faktori poole ja ülejäänud 44% on kasvuettevõtetele omaseid karakteristikuid evivad firmad. See suurepärane segu väärtus- ja kasvuettevõtetest ongi viinud selleni, et dividendiaristokraadid tervikuna pakuvad turu keskmisest kõrgemat dividendimäära, kuid samas ei anna ära hinnatõusu ja kasvupotentsiaali.
    Kõrgem tootlus, aga madalam risk
    Huvitaval kombel on dividendiaristokraatidesse investeerimisega kaasas käinud turuindeksist kõrgem tootlus, mis ei ole kaugeltki tulnud kõrgema riski hinnaga. Hoopis vastupidi. Dividendiaristokraatide koondindeksi hinnamuutuste standardhälve ehk volatiilsus on olnud 13,3% võrrelduna S&P 500 indeksi 14,2% tasemega. Veelgi enam, näiteks viimase finantskriisi ajal koges dividendiaristokraatide koondindeks maksimaalset tipust põhjani hinnalangus –44%, samas kui S&P 500 indeks langes 51%. Finantsturgude žargooniga kursis olevatele investeerimishuvilistele olgu öeldud, et dividendiaristokraatide koondindeksi turukordaja ehk beeta on läbi aja olnud keskmiselt 0,8.
    Tublid dividendimaksjad oma portfelli
    Investoritel on kõnealuste tublide dividendiaristokraatidest firmade kaasamiseks oma enda portfelli sisuliselt kaks võimalust. Aktsiaanalüüsi huvilised võivad hakata samm-sammult oma isiklikku aristokraatide portfelli üles ehitama, soetades näiteks iga kvartal või iga aasta oma portfelli paar-kolm dividendiaristokraati. Mugavust eelistavatele investoritele on olemas ka kõik-ühes-lahendus ehk ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETFi nime kandev börsil kaubeldav fond. ETFi kauplemissümbol on NOBL. Kuna tegu on USAs registreeritud ja USA BATSi börsil kaupleva ETFiga, siis ei pruugi täna see fond kõigile erainvestoritele kättesaadav olla.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.