Lauri Teder • 27. veebruar 2019 kell 15:41

USA kaubanduspuudujääk suurenes detsembris järsult

Sadam Florida osariigis.  Foto: JOE RAEDLE

Valitsusseisaku tõttu hilinenud statistika kohaselt hüppas Ameerika Ühendriikide kaubandusbilansi puudujääk detsembris tervelt 12,8% kõrgemale, vahendab Reuters.

USA kaubandusministeeriumi andmetel kahanes kaupade eksport möödunud aasta viimasel kuul 2,8% ning import 2,4%, tuues kaasa 79,5 miljardi dollari suuruse puudujäägi. Muutus oli peamiselt tingitud dollari tugevnemisest ja rahvusvahelise nõudluse langusest.

Lisaks andis asutus teada, et jaekaupade varud kerkisid 0,9% pärast novembri 0,4-protsendist langust. Sama näitaja võetakse arvesse ka neljanda kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) arvutamisel, mis tuuakse avalikkuse ette sel neljapäeval.

USA kaubandusstatistika saabus seekord mitmenädalase hilinemisega, kuna andmete kogumist ja avaldamist takistas USA valitsuse 25. jaanuaril lõppenud osaline tööseisak. Ministeeriumi sõnul jäetakse viivituse tõttu kuni märtsini avaldamata jaanuari ja veebruari eelandmed, et tagada avalikustamise hariliku ajakava taastumine.

Hetkel kuum