Mait Kraun • 17. märts 2019 kell 15:43

Ohumärk: väiksemad börsifirmad odavnevad

Foto: Shutterstock

Väiksema turuväärtusega ettevõtete aktsiate jaoks pole märts olnud sugugi nii roosiline nagu suurfirmadele, kirjutab Wall Street Journal.

Väiksemaid börsifirmasid koondav Russell 2000 indeks langes eelmisel nädalal 2019. aasta kiireimas tempos – indeks kukkus kaks korda enam kui Standard & Poor’s 500 indeks. Eelmise nädala kolmapäeval kukkus indeks 2 protsenti, mis on suurim langus alates detsembrist.

See on teinud mitu analüütikut murelikuks, sest väiksemad firmad saavad reeglina suure osa käibest just kodumaalt. Nende aktsiate kõikumine peegeldab paremini investorite kindlustunnet Ameerika Ühendriikide majanduse kohta.

Ohusignaal kogu turule

Russell 2000 indeks on 2019. aastal tõusnud 16 protsenti ja sel nädalal kerkis indeks tublisti. Aga kui investorid otsustavad väiksema turuväärtusega ettevõtete aktsiatest ka edaspidi loobuda, siis see võib olla ohusignaal kogu turule, ütlevad analüütikud.

Üks põhjus, miks väiksematel firmadel on kehvemini läinud, peitub selles, et nad on USA majanduse ja intressimääradega tihedamalt seotud. Kõrgemad intressimäärad võivad palgad ja laenukulud nende jaoks tugevama surve alla panna.

Intressimäärade tuleviku puhul on küllaltki selge, et USA majanduse tulevik pole sugugi kindel. Mõned analüütikud ütlevad, et USA-Hiina kaubandustüli peab lahenduse saama, enne seda väiksema turuväärtusega börsifirmad uuesti hoogu sisse ei saa.

Kusjuures aasta alguses läks väiksematel börsifirmadel paremini kui suurtel. Detsembrikuu põhjadega võrreldes oli Russell 2000 vahepeal 20 protsenti kõrgemal, sest börsifirmade kvartalitulemused olid tugevad ning loodeti, et Föderaalreserv on intressidega edaspidi tagasihoidlikum. Nüüd kardavad investorid, et suurfirmad võivad juhtimise uuesti üle võtta.

Võtmetähtsusega roll

"Väiksema turuväärtusega firmad on turgude tagasituleku loos jätkuvalt võtmetähtsusega," ütles investeerimisfirma Instinet LLC tegevdirektor Frank Cappelleri. "Kui me näeme, et spekulatiivsemate aktsiate nõudlus uuesti taastub, siis see annaks meile tugeva signaali, et üldise turu kallinemine saab jätkuda. Selle vastand on aga samuti tõsi," nentis ta.

"See divergents, mida oleme viimase kahe nädala jooksul näinud, on märgilise tähendusega," lisas ta. Eelmisel aastal oli Russell 2000 indeks üks esimesi, mis pärast veebruari müügilainet mais saavutas uuesti rekordi. Nüüd on indeks auru välja lasknud kiiremini kui suuremad aktsiaindeksid, ütles Cappelleri.

Tõsi, viimastel nädalatel on Russell 2000 näidanud tubli tõusu, aga tipust on indeks kaugemal kui S&P 500. Kui esimesel on eelmise aasta augustis saavutatud rekordist puudu 11 protsenti, siis S&P 500 indeksil on minna veel vaid 3,9 protsenti.

Veelgi väiksematel börsifirmadel läheb veel kehvemini. iShares Micro-Cap ETF – börsil kaubeldav fond, mis on suunatud kõige väiksematele avalikult kaubeldavatele börsifirmadele – odavnes eelmisel kolmapäeval 2,5 protsenti, mis on 2019. aasta suurim langus. ETF on pärast seda veidi taastunud, aga kuue kuuga on see odavnenud 12 protsenti.

Hetkel kuum