Anu Jõgi • 5. juuni 2019 kell 16:00

Kümme Rootsi börsifirmat, millele ennustatakse vägevat kasvu

Ericssoni juht Borje Ekholm.  Foto: TT NEWS AGENCY, Reuters/Scanpix

Ajal, mil maailmamajanduse nõrgenemine külvab investoritesse muret, leiab Stockholmi börsilt ettevõtteid, millele analüütikud tugevat kasumi kasvu ennustavad, kirjutab Kauppalehti.

Soome majandusleht koondas Factseti analüüsikeskuse abiga kümme Rootsi börsi ettevõtet, millelt oodatakse 3–5 aasta pärast suurimat kasumi kasvu. Leht tuletab siiski meelde, et prognoos on seda ebakindlam, mida pikema perioodi peale see on tehtud.

Nimekirjas on esimesel kohal telekomiseadmete tootja Ericsson, mille kasum on juba tublisti kasvanud. Analüütikud ootavad ettevõtte puhaskasumile üle 100protsendist kasvu, kui 5G tõeliselt käiku läheb. Ericssoni puhaskasum juba kasvas selle aasta esimeses kvartalis 2,4 miljardile Rootsi kroonile aastataguselt 0,7 miljardi krooniselt kahjumilt. Ettevõtte võrreldavate valdkondade käive kasvas 13 protsenti, 48,9 miljardile kroonile. Ericssoni kasv võib saada lisahoogu, kui Huawei probleemid süvenevad.

Teisel kohal on Rootsi mobiilioperaator Tele2, mille puhaskasum kasvas aastaga 23,6 protsenti, aastaga on aktsia kallinenud 16,3 protsenti. Need numbrid on siiski eksitavad, sest tulemust mõjutab liitumine Rootsi Com Hemiga. Orgaaniline käive kahanes 1 protsendi võrra.

Kolmandalt kohalt leiab First Northil noteeritud mängufirma Kambi Groupi, mille turuväärtus on 5,9 miljardit Rootsi krooni ehk 560 miljonit eurot. Ettevõte lõi 2014. aastal lahku emafirmast Unibet ja pakub kihlveoteenuseid B2C-mängufirmadele.

Kambi Groupi kasv on olnud võimas, aga ka väga kõikuv. Ettevõtte ärikasum kasvas 2018. aastal ligi 79 protsenti, olles aasta varem ligikaudu 13 protsenti kahanenud.

Stockholmi börsil noteeritud suurematest firmadest oodatakse suuremat puhaskasumi kasvu neilt:

firma
prognoositav kasumi kasv aktsia kohta, %
Telefonaktiebolaget LM Ericsson101,8
Tele231,7
Kambi Group27,0
ASSA Abloy25,7
Elekta (ravimifirma)21,5
Saab20,4
Telia Company19,9
Cibus Nordic Real Estate17,5
Indutrade (tööstuskontsern)17,0
ÅF Pöyry (insenerifirma)14,0
1 - 10......11 - 11
Hetkel kuum