2. mai 2018 • 3 min
Jaga lugu:

Snäkikool suunab lapsed tervislike toiduvalikuteni

Aprillis startis üleriigiline kooliõpilastele suunatud toitumiskampaania „Snäkikool“, mille eesmärgiks on õpetada lastele tervisliku toitumise põhitõdesid ning regulaarsete söögikordade ja vahepalade olulisust.

Ellyt Talv Toitumisnõustaja ja MySnack kampaania koordinaator

3. aprillist kuni 5. maini ligi viiekümnes koolis toimuvates „Snäkikooli“ tundides tutvustatakse lastele lihtsat snäkikella, mis aitab paremini toidukordi ja vahepalasid planeerida. Lisaks toitumissoovitustele saavad lapsed degusteerida tervislikke ja maitsvaid külmkuivatatud köögi- ja puuvilju, mis on täisväärtuslikuks alternatiiviks suhkru- ja rasvarikastele snäkkidele.

Kampaania koordinaatori ja sertifitseeritud toitumisnõustaja Ellyt Talve sõnul liialdavad tänapäeva lapsed tihti magusaga ning söövad vahepalaks näiteks krõpse, küpsiseid ja saiakesi, mis kipuvad kahjuks kiiretel päevadel ka söögikordi asendama.

„Tervema tuleviku nimel ühendasime jõud Eesti ühe suurema koolitoitlustaja ja -puhvetite operaatoriga Daily, kelle koolikohvikud järgivad juba mitu aastat tervisliku koolipuhveti põhimõtteid. See tähendab, et toiduvalikus on lisaks erinevatele puu- ja köögiviljadele esikohal smuutid, pähklisegud, salatid ja teised tervislikud toidud,“ rääkis Talv.

Koordinaatori sõnul on toitumiskampaania eesmärgiks õpetada koolilastele täisväärtuslike ja tervislike toiduvalikute vajalikkust ning selgitada liigse suhkrutarbimise tagajärgi. Lisaks räägime tootmisviisidest, mis aitavad säilitada tooraine toiteväärtust ja viljade kasvukohtadest ning kuidas need jõuavad meie toidulauale!

Kampaaniasse on kaasatud ka Tuuli Rand ja Helen Adamson ning teised sotsiaalmeediakuulsused ja toidublogijad.„Snäkikooli“ kampaania sai teoks tänu tublidele partneritele, kes väärtustavad noorte tulevikku ja soovivad anda omalt poolt panuse tervema Eesti heaks,“ütles Talv.

„Koostöös Eesti Toitumisnõustajate Ühinguga töötasime välja Snäkikooli materjalid ja MySnacki poolt saime külmkuivatatud puu- ja köögivilju, et tunnid muuta põnevamaks ning praktilisemaks. Noored saavad neid maitsta ja proovida ära arvata, et millega on tegu. Esmalt võib tunduda see lihtne ülesanne ja terved maasikad tuntakse kiiresti ära kuna külmkuivatus meetodil kuivatatud maasikas näeb välja nagu värske ning ta on säilitanud oma kuju, maitse, vitamiinid ja mineraalained. Nii lihtne see ülesanne enam ei ole kui mängu tulevad näiteks sibul, viinamarjad, mango ja ananassid kuna oma tekstuurilt on nad hoopis teistsugused kui me neid oleme harjunud sööma. Paljud noored söövad parema meelega just neid snäkke kui värskeid vilju,“ rääkis Talv.

Koolides toimuvad „Snäkikooli“ harivad tunnid lõppevad Kahoot võistlusmänguga, mille suurima punktiskooriga lõpetanud osalejad pääsevad Eesti Snäkimeister 2018 poolfinaali.

„Eesti Toidumessi - Sööma! raames pannakse Tallinna Lauluväljakul 5. mail kell 12.00 Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pääsukeselaval proovile noorte maitsemeeled erinevate tervislike suupistetega, mille koostisosad tuleb ära arvata. Valikus on külmkuivatatud puu- ja juurviljad ning põnevamatest kooslustest näiteks kartul šokolaadis või okra maitserohelisega. Ebaharilikud maitsekombinatsioonid muudavad arvamist pisut keerulisemaks ja põnevamaks,“ selgitas Talv.

10 parimat noort toidutundjat pääsevad Eesti snäkkimise meistrivõistluste finaali, mis toimub poolfinaaliga samas kohas ja päeval kell 15.30.

Vaata ka kampaania ametlikku veebilehte www.snäkikool.ee

MySnack on Eesti Toidumessi mängumaa nimepartner. Eesti meistrivõistlused snäkkimises superfinaal toimub Eesti Toidumessil EPKK pääsukeselaval  5. mail kell 15.30.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt