Artikkel
 • Advokaat: mis on need põhjused, miks riik võib teie kontorisse tungida?

  Riigi ootamatu „külaskäik“ tähendab üht kolmest võimalikust menetlusest: riikliku järelevalve ehk haldusmenetlus, millel pole süüteomenetlusega mingit seost, väärteomenetlus või kriminaalmenetlus, kirjutab Derling Primuse vandeadvokaat Sandra-Kristin Kärner 11.02 Äripäeva tellijatele ilmunud Majanduskuritegude erilehes.

  Derling Primuse vandeadvokaat Sandra-Kristin KärnerFoto: Sven Tupits
  Sõltuvalt ärivaldkonnast, kaasuse sisust ja menetluse liigist võivad riigi menetluse esindajaks olla andmekaitse- või finantsinspektsioon, rahapesu andmebüroo, konkurentsi-, tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve, maksu- ja tolli-, politsei-ja piirivalveamet, keskkonnainspektsioon, keskkriminaalpolitsei, kaitsepolitseiamet jt.

  Läbiotsimise toimingutest ei teavitata äriühingut reeglina ette, sest üllatusmomendil on tõendite kogumisel tähtis roll.

  Sandra-Kristin Kärner
  Derling Primuse vandeadvokaat
  Kokkupuude riigiga võib tekkida näiteks valduse läbivaatuse või läbiotsimise raames. Neist toimingutest ei teavitata äriühingut reeglina ette, sest üllatusmomendil on tõendite kogumisel tähtis roll. Eelnev ei pruugi alati tähendada, et näiteks läbiotsimine äriühingu kontoris viitab alati mõne etteheidetava teo toimepanemisele näiteks juhtivtöötaja poolt. Tegemist võib olla ka lihtsalt tõendite kogumisega ning otsitavad tõendid ehk dokumendid asuvad selles kontoris. Menetlustoiminguid nii haldus kui ka süüteomenetluses tuleb alati viia läbi seaduses sätestatud nõudeid järgides, sõltumata sellest, kas äriühingule endale heidetakse midagi ette või mitte. Pea meeles, et menetleja võib tegutseda näiteks süüteomenetluses üksnes läbiotsimismääruses sätestatud piirides.
  Kui isikud teavad oma õigusi ja kohustusi ning on valmis eriolukordadeks, kulgeb ka menetlustoiming arusaamatusteta.
  Büroojuhti tuleb eelnevalt igaks juhuks koolitada
  Esimesena võtab menetlejad reeglina vastu vastuvõtulauas töötaja. Teda tuleb enne instrueerida, et menetleja saabudes teavitaks ta kohe kas ettevõtte juhti, juristi või teist töötajat, kellel on oskus selliste oludega tegelemiseks.
  Tee kohe kindlaks, mis asutuse mitu ametnikku saabus, mis on nende eesmärk ning millisel seaduslikul alusel soovitakse toimingut läbi viia. Soovitatav on kohe teavitada ka ettevõtte välist advokaati ning paluda teda toimingul osalema.
  Süüteomenetluse puhul tuleb kontrollida läbiotsimismääruse olemasolu ja alust ning tagada, et ametnike tegevus vastab määruses toodule.

  Kui otsitakse läbiotsimismääruse järgi läbi üksnes kabinetti nr X, puudub igasugune alus alus teiste ruumide läbiotsimiseks.

  Sandra-Kristin Kärner
  Derling Primuse vandeadvokaat
  Kui otsitakse määruse järgi läbi üksnes kabinetti nr X, puudub alus teiste ruumide läbiotsimiseks. Ka tuleb kontrollida, et menetleja võtab kaasa vaid määruses toodud ajavahemiku dokumente.
  Põhiseaduses kehtivast enese mittesüüstamise privileegist tulenevalt puudub süüteomenetluses aktiivse kaasaaitamise kohustus (puudutab paroolide või kohapealse info jagamist). Kui isikul on õigus tutvuda menetlusdokumendiga (nt läbiotsimismäärus), võimaldatakse talle teha sellest väljakirjutusi ja saada tasu eest koopia. Läbiotsimise korral tuleb menetlejal vormistada protokoll.
  Enne protokolli allkirjastamist loe see rahulikult läbi ning vigade korral palu paranduste tegemist. Protokolli lahtrisse “Märkused protokolli kohta” on võimalik kanda etteheiteid menetleja tegevuse kohta. Ilma märkusteta on hiljem menetleja rikkumisi keeruline tõendada.
  Jaga lugu:
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Marko Pomerants: mida targem oled, seda hullem on läbikukkumine
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Sõõrumaa Patarei Merekindlusest: ehitus nii palju ei kallinegi, kui kartsime Projekt sai linnalt ehitusloa
Patarei Merekindluse ehitus läheb maksma umbes 100 miljoni euro ringis, ütles US Real Estate'i omanik Urmas Sõõrumaa.
Patarei Merekindluse ehitus läheb maksma umbes 100 miljoni euro ringis, ütles US Real Estate'i omanik Urmas Sõõrumaa.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.