Artikkel
  • Odessa menüü koosnebki põhiliselt Odessale omastest roogadest ja isegi kokad käivad vahetustega Odessast Tallinna tööle.Foto: Raul Mee
    Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: tere tulemast, Odessa!

    Peale Odessa ei tea ma ühtegi linna, kus oleks välja kujunenud eripärane, lausa rahvusköögiga konkureeriv toidukultuur. Suur oli minu rõõm, kui mõni kuu tagasi Tallinnas Pikal tänaval tegi uksed lahti ehtne Odessa restoran.

    Ehtne tähendab seda, et omanikud on odessiidid, menüü koosneb põhiliselt Odessale omastest roogadest ja isegi kokad käivad vahetustega Odessast Tallinna tööle.
    Odessa toidukultuur pole mitte ainult osa Ukraina kirevast köögist, vaid nähtus omaette – kirju sulam mitme rahva toidu­traditsioonidest. Suur panus on selles juutidel, kes 20. sajandi alguses moodustasid üle poole linna elanikkonnast, Vene ja Ukraina köögil, aga ka naabritel Bessaraabiast, Moldovast, Bulgaariast, Valgevenest, isegi armeenlastel ja kreeklastel, kelle asustusi leidus selles piirkonnas juba antiikajal.
    Ehtodessalik menüü
    Tallinna Odessa restoranis on esindatud suur osa Odessa kõige olulisemaid roogasid vorschmack’ist vareenikuteni ja tujulka-kilka bitkiidest boršini koos selle lahutamatutest kaaslastest pampuškadest. Lõbus pühapäevalõuna algas väikese pitsi hrenovuhha ehk mädarõkaviinaga ning baklažaani-ikra kattega musta leivaga – see oli maja poolt. Järgnes teine Odessa klassikaline suupiste, juudi köögist pärit vorschmack ehk heeringapasteet.
    Nagu suupistetega, nii kulgesime ka pea- ja magusroogadega mööda mälestusteradu ehk valisime menüüst roogasid, mida olime päris Odessas söönud. Äratundmisrõõm oli suur ja maitsed ehedad. Odessiidid peavad oma toite hästi lihtsaks ja koduseks, mis kõigile tuttavad juba vanaema köögist. Suuremalt osalt ongi tegemist lihtsa tooraine ja lihtsate roogadega, millele veidi restoraniväärilist lihvi lisatud. Taolist uue köögi otsingut, nagu Eestis on kümmekond aastat või rohkemgi käinud, pole seal veel alustatud. Võib-olla sellepärast mulle Odessa köök meeldibki, seal on turvaliselt alles veel kõik vana aja lihtsad asjad, midagi pole osadeks lahti võetud ega uut moodi kokku pandud.
    Merekarbid on odessiitide jaoks samuti vana hea lapsepõlveroog, mida aeg-ajalt isegi otse mere kaldal kuumadel kividel valmis küpsetati – Musta mere karbid on sügisesel püügihooajal lihtsalt võrratud! Nendega ümberkäimisel ollakse Odessas osavad ja loomingulised. Valisin juustukastmes merekarbid ja jäin rahule nii karpide kui ka kastmega – karbid olid värsked, kaste meeldivalt intensiivne ja ootamatult kodune.

    Odessa

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 8

    Interjöör: 8

    Kokku: 25/30

    Aadress: Pikk 30, Tallinn

    Telefon: 5302 5557

    Avatud: 11–23

    Põhiroogade hinnavahemik: 9,50–18 eurot

    Omanik: Hea Koht OÜ

    www.facebook.com/odessaresto

    Kodused olid ka kilubitkiid – nii kui meilgi, on ka odessiitide lemmikud kilu ja heeringas. Erinevalt eestlastest, kellele meeldib oma väikesi kilukesi või räimesid praadimise eel ükshaaval jahusse ja munasse kasta, segavad odessiidid Musta mere kilud ehk tjulkad kõik korraga muna ja jahuga kokku ning praevad need lusikatäie kaupa mõnusalt pruuniks ja krõbedaks.
    Kõige viimistletum ja tehniliselt keerukam roog oli vana hea Kiievi kotlet, mis oma teostuselt ületas kõik Eestis kogetud analoogid. Selle paneering oli krõbe, kuid mitte liig paks, sisu aga eriliselt mahlakas. Ainult natuke kaua pidi seda ootama.
    Magustoiduks valisin oma absoluutsed lemmikud – kirsivareenikud. Need olid head, isegi väga head. Tõenäoselt võib päris Odessas isegi maitsvamaid leida, Tallinnas aga kindlasti mitte.
    Väärt kestma jääma
    Praegune Odessa pole Tallinnas esimene sellenimeline restoran. Esimene Odessa tegutses lühikest aega selle kümnendi alguses, kuid pani peatselt uksed kinni. Tahaks loota, et uuel Odessal läheb paremini, sest nii menüü kui ka selle teostus, samuti lühikese ajaga saavutatud teeninduse tase on väärt kestma jääma – ikkagi ainus Ukraina gastronoomiline esindus Tallinnas. Ukraina suveräänsusele kriitilisel ajal võib visiiti Odessa restorani lugeda vaat et kulinaarpoliitiliseks ettevõtmiseks, millega oma meelsust avaldada.
  • Hetkel kuum
Artur Praun: ettevõtted hakkavad varem või hiljem omaenda digiprügisse uppuma
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Valmistoidutootja tuli kahjumist välja
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Nädala lood: miks Leedus Infortari poole viltu vaadati ja kuidas päriselt Hispaaniasse kinnisvara osta
Nädala lugudest saad teada, kuidas osta Hispaaniasse kinnisvara nii, et seda hiljem ei kahetseks ning kuidas Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Tülis on oma roll mängida ka Eesti börsifirmal Infortaril.
Nädala lugudest saad teada, kuidas osta Hispaaniasse kinnisvara nii, et seda hiljem ei kahetseks ning kuidas Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Tülis on oma roll mängida ka Eesti börsifirmal Infortaril.