investor Toomas • 29. mai 2015 kell 11:30

Investor Toomas: ühe kuuga 95% tootlust

Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Mais tegi eurodes mõõdetuna kõigile maailma börsidele silmad ette makseraskustes Venezuela, kus kohalik börs rallis peadpööritavad 95%, imestab Äripäeva loodud investor Toomas.

Tean, et Venezuela börs on alati olnud kuratlikult volatiilne, kuid pean tunnistama, et nii kiire tõusu peale vajus isegi minusugusel paljunäinud börsihundil suu ammuli. Unistasin julgelt, et ehk on toimunud võimupööre ja sotsialistliku valitsuse sandistatud majanduses hakkavad lõpuks ometi puhuma tervistavad kapitalismituuled. Paraku on reaalsus siiski märksa kurvem.

Nimelt on sealsete ettevõtete aktsiad noteeritud kohalikus valuutas boliivarites, mille väärtus kahaneb tohutu kiiruse juures – tänavu prognoositakse riigis rohkem kui 100% inflatsiooni ning välisinvestoritel pole just ülearu palju võimalusi oma raha riigist välja viia.

Meeleheide upitab börsi

Järsk börsibuum viitab üksnes sellele, kui meeleheitlikult püüavad venezuelalased oma varale väärtust kaotava valuuta ja tõusvate tarbijahindade vastu kaitset leida. Usutakse, et aktsiate ostmine võib pakkuda devalveerimise vastu turvasadamat. Boliivari väärtus kukkus läinud nädalal mustal turul 25% ja hoolimata mõningasele taastumisele on see tänavu dollari vastu langenud üle 50%. Samal ajal on kohalik börs sööstnud aasta algusest 214% ülesmäge.

Venezuela järel hiilgasid mais veel Jamaica ja Egiptuse börsid, mis tõusid vastavalt 9% ja 7%. Maailma börside esiviisikusse suutis end Slovakkia ees murda veel ka Hiina börs, mis on vaatamata neljapäevasele rohkem kui 6% suurusele kukkumisele kuu lõikes endiselt pea 5% plussis ja on aasta algusest rallinud üle 57%.

Halvimad börsid Lõuna-Ameerikast

Parima börsi kõrval tulevad Lõuna-Ameerikast ka maikuu kehvikud. Kõige nigelama esituse tegid läinud kuul Kolumbia, Brasiilia ja Argentiina börsid. Analüüsides kogu mandri börsifirmade tulevikku, annab toimuvast üsna hea ülevaate, kui vaadata regiooni suurima majanduse Brasiilia käekäiku. Avanev pilt on aga üsna nukker, sest suuri probleeme on tekitanud kõrge inflatsioon, valitsuse eelarvepuudujääk ja stimuleerimisprogrammi tagasitõmbamine.

Sestap usuvad pessimistid, et riigi majandus võib tänavu dollarites mõõdetuna langeda suisa veerandi võrra. See omakorda ei luba kuigi optimistlike ootusi hellitada ka väiksemate naaberriikide kohta.

Tallinn - Baltikumi nõrgim

Balti börsid jäid mais maailma mõistes keskmike sekka. Kõige parema esitluse tegi Riia börs, mis kerkis 2,3%, 1,3% suuruse tõusuga järgnes Vilnius ning Tallinna börs lõpetas kuu 2,8% võrra miinuses. Kõige suurema kukkumise tegi Balti börsidel Merko Ehituse aktsia, mis kaotas kuu algusest 12,5%. Sellele järgnesid Apranga ja Ekspress Grupp, mis kukkusid vastavalt 9,6% ja 9%.

Samas oli mais tõeline komeet Läti mobiilsideantennide tootja SAF Tehnika, mis rallis üle 25%. Sellele järgnesid aktisiakapitali vähendamise otsustanud PRFoods (+10,5%) ja Riia börsil noteeritud farmaatsiaettevõte Olainfarm (+7,4%).

Hetkel kuum