Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna Lennujaam sõlmis ennatlikult lepingu

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Tallinna Lennujaam oleks pidanud kolm aastat tagasi korraldama turvateenuse hanke, et pakkuda turuosalistele võrdseid konkurentsitingimusi, kirjutab Äripäev tänases juhtkirjas.

  Tänase lehe üks lugudest keskendub Tallinna Lennujaamale, kes kolm aastat tagasi ei näinud põhjust riigihanke korraldamiseks. Toona pikendas riigifirma juba sel ajal turvateenust pakkuva G4Siga, jättes kõrvale teised võimalikud turvateenuse pakkujad.
  Äripäeva toimetuse hinnangul jääb Tallinna Lennujaama tegevusest mulje, et põhjaliku eeltöö asemel mindi kergema vastupanu teed, kuigi oli võimalus kehtiv leping lõpetada ja hakata võrdsetes konkurentsitingimustes uut pakkujat otsima.
  Võimalus lepingut pikendada ja tühistada
  Tallinna Lennujaam sõlmis G4Siga 2007. aastal lepingu 5+3 aastaks, mis tähendas 2012. aastal pikendamisvõimalust. Samuti tähendas see Tallinna Lennujaamale võimalust lepingut lõpetada, kuid seda ei tehtud.
  Riigifirma põhjendab 2015. aastal toonast otsust põhjaliku turu-uuringu ja riskianalüüsiga, kui paljudel G4Si konkurentidel ei olnud vajalikku kogemust ja sel ajal tegid mitmed konkurendid turul ka agressiivseid alapakkumisi. Tallinna Lennujaama juhatuse liikme Anneli Turkini sõnul kaasnes alapakkumistega paljudel riigihangetel segadust ja kirglikke ajaleheartikleid. Hirm ei tohiks olla piisav põhjendus, et jätta hange korraldamata, rääkimata meediakajastusest. Eesmärk peaks olema konkurentsivõimaluse tekitamine.
  Samas ütleb Turkin, et tagantjärele ei saa olla kindel, et keegi oleks võinud teha parema pakkumise. Toimetuse hinnangul peaks sama kehtima selle kohta, et ei saa olla kindel ka halvemas pakkumises. Kuna hanget ei tehtud, siis ei saagi seda teada. Jääb kehtima vaid tollane juhatuse hinnang ja otsus, mis oli viga. Viga sellepärast, et hanke korraldamata jätmisega võeti teistelt turuosalistelt võimalus teha pakkumine. Kuigi risk alapakkumisteks võis olla suur, ei saanud riigifirma turu tegelikust olukorrast ülevaadet. Pigem kombati seda uuringute ja analüüside kaudu.
  Soosis toonast partnerit
  Isegi korraldatud hanke puhul, kui ainuke kvafitseeruv pakkuja oleks olnud G4S, saanuks riigifirma vähemalt kindlust, et senine koostööpartner on valitud õigustatult. Samas oleks võinud minna ka vastupidi, kus toonane pakkuja ei pruukinuks enam parim olla, kuid see jääbki teadmata, sest Tallinna Lennujaam otsustas teisiti.
  Riigifirma otsus oli vesi G4Si veskile, sest turvafirma ei pidanud konkurentidega võistlema. See andis hoopis suurema võimaluse senist koostööd veelgi tugevdada, mis kahjuks lennujaamade turvateenuses võib tekitada monopoolse seisu. Kui peaks juhtuma, et Tallinna Lennujaam sõlmib G4Siga lepingu ka uueks perioodiks, saab  järgmisel hankel ettevõte näidata 11aastast kogemust. Eestis poleks kellelgi samaväärsega vastata, sest selleks puudub võimalus. Kui USS Security või Securitas tahaks Eesti lennujaamades tugevat konkurentsi pakkuda, siis tuleks esmalt saada samaväärset kogemust tõenäoliselt kas välismaalt või tuleks leida sealt mõni sarnase kogemusega partnerfirma.
  Tehtud viga ei tohi korrata
  Äripäeva toimetus loodab, et Tallinna Lennujaam plaanib hankeid edaspidi ka korraldada ega hakka kellegagi lepingut otse sõlmima kartuses, et keegi võib teha alapakkumise. Ausast konkurentsist võidaksid kõik pooled.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.