• Jaga lugu:

  Dividenditulu annab kindlustunde

  Juhtkiri

  Mida rohkem on dividenditulu maksjaid ja saajaid, seda parem kogu ühiskonnale, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Vastse dividendide topiga paneb Äripäev punkti hooaja edetabelitele, mida aasta jooksul ilmub üle kuuekümne.
  Dividendide top on inspireeriv uurimismaterjal ja lugemine, mis tuletab meelde, et omanikuks võib saada igaüks, kui pealehakkamist on. Dividendide väljavõtmine on ettevõtja jaoks kahtlemata meeldiv hetk, mis kroonib aasta(te)pikkust pingutust – magusate viljade noppimise aeg. Dividendide topi esikümme pole küll nii kopsakas kui eelmisel aastal, aga see-eest on dividendimaksjate hulk suurenenud.
  Äripäeval on selle üle hea meel: mida rohkem dividendisaajaid ja -maksjaid, seda rikkam, küpsem ja stabiilsem ühis- ja ärikeskkond, seda jõukam ettevõtjaskond. Mida paremini läheb ettevõtjatel, seda paremini läheb kogu ühiskonnal. Hulk ettevõtteid, kes varem pole dividende maksnud, on seda nüüd tegema hakanud ja suures pildis on füüsilistele isikutele makstud dividendide summa stabiilse sammuga suurenenud.
  Igal aastal on dividendivõtjate seas hulk ettevõtjaid, kes võtavad välja kopsaka dividenditulu selleks, et nautida aastate jooksul kogutud tulemust, võtta aeg maha või jagada saavutatut pere liikmetega. Selles pole midagi halba: oma pea ja kätega teenitud rahast tulebki rõõmu tunda. Ent suur hulk dividendisummasid läheb ikkagi uutesse ettevõtmistesse: investeeringuteks, uute projektide algatamiseks, arendustesse jne.
  Divindendide TOPi lehitsedes võite aga saada ka hea mõtte, kuidas viia ellu oma suurepärane äriidee, kui juhtumisi algkapitali ei peaks olema. TOPis on nimelt just need inimesed, kes võivad teie säravale ideele tummise kapitalisüstiga alusmüüri laduda.
  Lisaks palgatulule
  Osale inimestele on dividenditulu muutunud aasta-aastalt üha olulisemaks sissetuleku allikaks. Näiteks oli maksuameti andmetel möödunud aastal Eestis 1430 juhatuse liiget, kes sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu enda juhitavast ettevõttest ei teeninud. Nende teenitud dividenditulu kokku oli ligi 160 miljonit eurot. 2014. aastal oli selliseid inimesi 1159 ja nende teenitud dividenditulu kokku 103 miljonit eurot. Keskmiselt teeniti 110 000 eurot aastas, kaks aastat varem oli vastav number 88 826. 
  Valdav osa nendest inimestest teenib mõnest teisest ettevõttest lisaks ka veel palgatulu ehk tegemist on firmadega, mida kasutatakse investeeringute tegemiseks. Dividende teeninud juhatuse liikmeid, kes pole saanud samal aastal kuskilt sotsiaalmaksuga maksustatud tulu, oli 2016. aastal 354. Dividendide TOPi ettevõtjad on suuremalt jaolt avalikkusele tuntud, mõjukad ettevõtjad, kelle jalajälg Eesti majanduselus on suur ja sügav. Nende saavutusi üleöö muidugi järele ei tee, kuid ise ettevõtjaks saada või börsil omanikutulu teenida suudab igaüks, kes vähegi tahab ja on valmis selle nimel pingutama. Dividendide maksmise võime näitab, et ettevõte tunneb ennast kindlal pinnal ja vaatab tulevikku optimistlikult: pilk selge ja klaar ning jalad rahulikult maas. Mida rohkem selliseid ettevõtteid, seda küpsem on ühiskond majanduslikus mõttes, seda stabiilsem. Mida rohkem on ühiskonnas omanikutulu teenijaid, dividendide saajaid, seda parem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
USA majanduskasv alla ootuste; börsid sellegipoolest plussis
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Pankrotihaldur pani T1 oksjonile
Tallinna tuiksoonel asuva T1 keskuse omanikfirma Tallinna Moekombinaat siseneb pärast keerulist vaidlust võlausaldajaga pankrotimenetlusse ja pealinna uusim kaubanduskeskus läks võlgade katteks enampakkumisele. Kaubanduskeskuse alghind on 85 miljonit eurot.
Tallinna tuiksoonel asuva T1 keskuse omanikfirma Tallinna Moekombinaat siseneb pärast keerulist vaidlust võlausaldajaga pankrotimenetlusse ja pealinna uusim kaubanduskeskus läks võlgade katteks enampakkumisele. Kaubanduskeskuse alghind on 85 miljonit eurot.