Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtete kasvuootusi aitab täita internet

  Tarbijate käitumise muutumine sunnib ettevõtjaid otsima uusi kasvuvõimalusi, mida leiab kõige rohkem internetist ja mobiilist.

  Kasv on jätkusuutliku ettevõtte põhinäitaja. Ettevõtte juhi üks peamisi ülesandeid on kasvatada ettevõtte väärtust. Väärtuse kasv tuleb eelkõige käibe ja kasumi kasvust. Kas laieneda? Kuidas laieneda? Millistele toodetele või teenustele rõhku panna? Kuidas optimeerida äriprotsesse?
  60miljardit dollarit oli internetireklaami maht USAs 2015. aastal, sellest 21 miljardit dollarit tuli mobiilist.
  Kasvav ja arenev ettevõte on tööjõuturul atraktiivne ning hoiab omanikud rõõmsana. Siin võib nüüd keegi käe tõsta ja öelda, et Eesti on piiratud ressurssidega turg ning siin ei saa kasvada. Saab küll, aga põhiline on küsimus, miks ainult Eesti piires mõelda. 
  Internet ning sealsed turundus- ja reklaamivõimalused aidanud võita uusi kliente, hoida olemasolevaid, testida uusi tooteid ja teenuseid ning laieneda uutele turgudele. Interneti kasutajate arv ületab viimastel andmetel 3 miljardi piiri, kusjuures see on viimase 10 aastaga kaks korda kasvanud ja ilmselt teeb sama järgmise 5-10 aastaga. See ei ole ajutine nähtus, internet on loodud kestma.
  Kelle käes on võim?
  Möödas on aeg, kus müügiinimese käes oli väärtuslik informatsioon (võim), mida ta jagas oma äranägemise järgi valitud ostuhuvilistele. Aeg on tõele näkku vaadata – nüüd on tarbijal ainuvõim. Tema valib, mõtleb, otsustab, kiidab, laidab, kommenteerib, soovitab teistele. See on võimalikuks saanud tänu interneti ja nutiseadmete laialdasele levikule. Tragimad ettevõtted võidavad sellest, laisemad kaotavad.

  Tee ise - hea lihtne viis alustada ja ise aru saada.

  Palka vabakutseline - ilmselt kõige kulusäästlikum.

  Palka töötaja - teadmised jäävad ettevõttesse.

  Palka digiagentuur - ligipääs agentuuri laialdastele teadmistele ja kogemustele.

  Tarbija otsustus- ja ostuharjumused ei ole enam need, mis viis aastat tagasi. Isesõitvad autod, nutitelefonide võimekus, e-kaubandus – mis USAs on näiteks 10% jaemüügitulust –, finantstehnoloogia, jagamismajandus, virtuaalreaalsus – need kõik on tarbijate harjumusi muutnud.
  Kasv peitub internetis ja mobiilis
  Me suuname oma tähelepanu aina rohkem digimaailma, internetti ja mobiili. Näiteks USAs olid 2015. aastal internet ja mobiil suurimad meediatarbimise kanalid (47%), teisel kohal oli televisioon (36%). Veel enam - kui tele meediakanalina on languses, siis digimeedia eesotsas mobiiliga kasvab meeletult.
  Google kasvatas oma reklaamitulu 2015. aastal võrreldes aasta varasemaga 18%, Facebook tervenisti 59%. Kaks hiiglast moodustasid reklaamiäribüroo IAB ja PricewaterhouseCoopersi andmetel kokku 76% kogu interneti reklaamimahu kasvust. Kõige kiiremini kasvas mõlemas kanalis mobiilireklaamide tulu. Põhjus on lihtne – digiturundusettevõtte SimilarWeb teatel veedab inimene keskmiselt neli tundi päevas oma mobiilis.
  Kalastada tuleb seal, kus on kala. Turundada ja reklaamida tuleb seal, kus on tarbija. Tihenevas konkurentsis ja globaliseerumises muutub kasvamine aina raskemaks. Võidavad need, kes teevad midagi teistmoodi. Nad kasutavad taktikaid, mida enamik ei kasuta. Nad leiavad turundus- ja reklaamikanalid, mis tegelikult ka töötavad.
  Olen veendunud, et internet on tänasel päeval üks põhilisemaid ettevõtte kasvu allikaid.
  Ettevõtja käsiraamat
  Äripäeva käsiraamatud on praktilised professionaalsed töövahendid tippspetsialistile ja juhile.
  Ettevõtja käsiraamat on ilmunud juba 15 aastat. Veebis täieneb info igal kuul, paberil ilmub täiendus neli korda aastas.
  Ettevõtja käsiraamat annab juhile ja ettevõtjale ülevaate ettevõtte asutamisest, juhtimisest, kontrollimisest ja arendamisest. Peale nende on käsiraamat abiks ka valdkonna konsultantidele, õpetajatele, õppejõududele ning ka õpilastele ja tudengitele, kes soovivad omandada ettevõtlusest laialdasi teadmisi ning olla kursis uusimate ettevõtlussuundadega.
  Mida sisaldab käsiraamatute aastane litsents?
  ligipääsu veebikeskkonnalevõimalust kasutada nõuandekeskustvahetatavate lehtedega paberväljaannetkord kvartalis paberväljaande uuendusielektroonilist uudiskirja Õigusuudised
  Autor: Kristjan-Paul Raude, digiagentuuri WSI Online juht ja turundusstrateeg
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Eesti suurendab kaitseväe sõjaaja koosseisu veerandi võrra
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.