Äripäeva restoranitestid
0. Peatükk
  • Jaga lugu:

    Restoranitest: gurmeekoht ORE sai maksimumpunktid

    Olevimäe võiks ümber nimetada Gurmeemäeks – üksteise kõrval asuvad seal kolm Eesti tippude hulka kuuluvat restorani Chedi, Art Priori ja ORE, mis hiljuti endistes Bocca ruumides uksed avas.

    Tegelikkus ületas aga ootusi ja seda eelkõige tänu peakokk Silver Saale.

    Olin kindel, et tegemist on hea restoraniga, Bocca kunagine hiilgus oli lati kõrgele seadnud. Tegelikkus ületas aga ootusi ja seda eelkõige tänu peakokk Silver Saale. Gurmeemaailma orbiidile lendas Saa kolm aastat tagasi, kui tema tollane restoran Fabrik tegi peaaegu et imet: vaid mõnekuulise tegutsemise järel, enne kui tallinlased selle olemasolu õieti märgatagi­ jõudsid, oli Fabrik koha sisse võtnud nii Eesti restoranitippude hulgas kui ka Põhja­maade White Guide’is.

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 10

    Interjöör: 10

    Kokku: 30/30

    ORE tundub tegevat sedasama mis Fabrik, aga uuel tasemel ja hoopis teistmoodi.­ Enamasti on ju nii, et isegi neis restoranides, mida uudseks ja trendikaks peetakse, keerleb menüü ikka enam-vähem samade komponentide ja “üllatuste” ümber – nagu elus (ja kunstis) ikka, on ka kokanduses tublisid järeletegijaid rohkem kui uue loojaid. Silver Saa kuulub kahtlemata loojate hulka, kellel jätkub nii julgust oma tee otsimiseks kui ka oskusi visioonide teostamiseks. OREs särab tema kokanduslik anne endiselt, maitsenaudingutele lisaks jätkub varasemast tuttav mäng erinevate teks­tuuridega, millele on lisandunud hulganisti visuaalseid efekte.
    Üllatavalt head hinnad
    Tipptasemel maitsenaudingute juures enamasti rahast ei räägita, kuid vaikivaks kokkuleppeks tundub olevat saanud seisukoht, et hea ja eriline ongi kallis. ORE aga ei üllatanud mitte ainult maitsetega, vaid ka hindadega: võib-olla on see uue restorani turundusnipp, kuid kogu sealne gastronoomiline tulevärk on kohati vaat et odavam kui mõne keskpärase äärelinna söögikoha ? la carte menüü.
    Restoran ORE asupaik Tallinna vanalinnas.Foto: Raul Mee
    Eriline juhtus olema ka meid teenindanud kelner. Loomulikult tundis ta menüüd ja joogikaarti detailselt – korraliku väljaõppe puhul on see iseenesestmõistetav –, aga lisaks sellele esitas ta kulinaarset teavet sellise kaasaelamise ja näitlejameisterlikkusega, millega oleks edukalt läbinud ka teatrikooli sisseastumiskatsed.
    OREst kirjutades peab meenutama ka selle eellast Boccat ja selle peakokka itaallast Nicola Tandat – annavad need ju vaat et esimest korda Eesti lühikeses restoraniajaloos põhjust rääkida (restorani)kultuuri järjepidevusest.
    Istumiskohad pika laua taga.Foto: Raul Mee

    Peakokk: Silver Saa

    Omanikud: Silver Saa, Kalev Tanner

    Aadress: Olevimägi 9, Tallinn

    Telefon: 611 7290

    Avatud: E 17–23, T–N 12–23, R–L 12–00

    Põhiroogade hinnavahemik: 15–24 eurot

    www.orerestoran.ee

    www.facebook.com/orerestoran

    Kui Bocca aastatuhande alguses uksed lahti tegi, oli see mäekõrguselt teistest restoranidest üle. Peakokk Nicola Tanda rahvusvaheline renomee oli nii kõrge, et aastal 2003 paigutas The Restaurant Magazine Bocca maailma 50 parima restorani loetelus 15. kohale. Hea restoran oli Bocca kuni lõpuni, kuid enam mitte eriline – teiste heade kohtade tase jõudis sellele lihtsalt järgi.
    Vaatamata eelkäija kuulsusele pole­ ORE mitte Bocca teine, täiendatud ja uuendatud versioon, vaid on täiesti uus restoran, mis on eelkäijalt­ päranduseks saanud vaid ruumid ja kaks väga erilist laevalgustit. Mulle tundub, et päranduse hulgas on siiski veel midagi­ – see on eriline kohavaim, mille vahepeal tuhmunud hiilgus on jälle särama löönud.
    Jaga lugu:

Ivo Suursoo: sektoriaalsed langused on paratamatud, aga nendega oleme ju harjunud
Kui riik suudab Euroopa Liidu taastefondi rahad sügiseks majandusse tuua, siis pigem jääb majanduskasv plussi, kirjutab IT-ettevõtja Ivo Suursoo vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kui riik suudab Euroopa Liidu taastefondi rahad sügiseks majandusse tuua, siis pigem jääb majanduskasv plussi, kirjutab IT-ettevõtja Ivo Suursoo vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiad said napilt enne karuturgu pidama
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 sulgus täna eilse taseme lähedal, põigeldes napilt kõrvale karuturust.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 sulgus täna eilse taseme lähedal, põigeldes napilt kõrvale karuturust.
Mait Raava: tõhus juhtimisvahend, lühendiga TTK
Tasakaalus tulemuskaardist (TTK) on saanud juhtidele väga hea abivahend finantsmüoopiast vabanemiseks ja strateegiast suure pildi nägemiseks. TTK suurim väärtus on strateegiast hästi arusaadava tervikpildi loomine, mis võimaldab ettevõttes tuua kõik „ühele lehele“, kirjutab juhtimiskonsultant Mait Raava.
Tasakaalus tulemuskaardist (TTK) on saanud juhtidele väga hea abivahend finantsmüoopiast vabanemiseks ja strateegiast suure pildi nägemiseks. TTK suurim väärtus on strateegiast hästi arusaadava tervikpildi loomine, mis võimaldab ettevõttes tuua kõik „ühele lehele“, kirjutab juhtimiskonsultant Mait Raava.
Raadiohitid: hinnatõususest ja investeerimisest
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Kallas: Keskerakond peab peretoetuste eelnõust loobuma Kiik: toetuseid saaks finantseerida maksutõusuga
Koalitsiooni mõistlikuks toimimiseks on peaminister Kaja Kallase sõnul vaja, et Keskerakond loobuks toetamast omaalgatatud eelnõu, mis tõstab lapsetoetuseid paarisaja miljoni euro eest aastas. Vastasel juhul pole ka millegi üle läbi rääkida sügisel algavatel eelarvekõnelustel.
Koalitsiooni mõistlikuks toimimiseks on peaminister Kaja Kallase sõnul vaja, et Keskerakond loobuks toetamast omaalgatatud eelnõu, mis tõstab lapsetoetuseid paarisaja miljoni euro eest aastas. Vastasel juhul pole ka millegi üle läbi rääkida sügisel algavatel eelarvekõnelustel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.