Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: gurmeekoht ORE sai maksimumpunktid

    Olevimäe võiks ümber nimetada Gurmeemäeks – üksteise kõrval asuvad seal kolm Eesti tippude hulka kuuluvat restorani Chedi, Art Priori ja ORE, mis hiljuti endistes Bocca ruumides uksed avas.

    Tegelikkus ületas aga ootusi ja seda eelkõige tänu peakokk Silver Saale.

    Olin kindel, et tegemist on hea restoraniga, Bocca kunagine hiilgus oli lati kõrgele seadnud. Tegelikkus ületas aga ootusi ja seda eelkõige tänu peakokk Silver Saale. Gurmeemaailma orbiidile lendas Saa kolm aastat tagasi, kui tema tollane restoran Fabrik tegi peaaegu et imet: vaid mõnekuulise tegutsemise järel, enne kui tallinlased selle olemasolu õieti märgatagi­ jõudsid, oli Fabrik koha sisse võtnud nii Eesti restoranitippude hulgas kui ka Põhja­maade White Guide’is.

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 10

    Interjöör: 10

    Kokku: 30/30

    ORE tundub tegevat sedasama mis Fabrik, aga uuel tasemel ja hoopis teistmoodi.­ Enamasti on ju nii, et isegi neis restoranides, mida uudseks ja trendikaks peetakse, keerleb menüü ikka enam-vähem samade komponentide ja “üllatuste” ümber – nagu elus (ja kunstis) ikka, on ka kokanduses tublisid järeletegijaid rohkem kui uue loojaid. Silver Saa kuulub kahtlemata loojate hulka, kellel jätkub nii julgust oma tee otsimiseks kui ka oskusi visioonide teostamiseks. OREs särab tema kokanduslik anne endiselt, maitsenaudingutele lisaks jätkub varasemast tuttav mäng erinevate teks­tuuridega, millele on lisandunud hulganisti visuaalseid efekte.
    Üllatavalt head hinnad
    Tipptasemel maitsenaudingute juures enamasti rahast ei räägita, kuid vaikivaks kokkuleppeks tundub olevat saanud seisukoht, et hea ja eriline ongi kallis. ORE aga ei üllatanud mitte ainult maitsetega, vaid ka hindadega: võib-olla on see uue restorani turundusnipp, kuid kogu sealne gastronoomiline tulevärk on kohati vaat et odavam kui mõne keskpärase äärelinna söögikoha ? la carte menüü.
    Restoran ORE asupaik Tallinna vanalinnas.Foto: Raul Mee
    Eriline juhtus olema ka meid teenindanud kelner. Loomulikult tundis ta menüüd ja joogikaarti detailselt – korraliku väljaõppe puhul on see iseenesestmõistetav –, aga lisaks sellele esitas ta kulinaarset teavet sellise kaasaelamise ja näitlejameisterlikkusega, millega oleks edukalt läbinud ka teatrikooli sisseastumiskatsed.
    OREst kirjutades peab meenutama ka selle eellast Boccat ja selle peakokka itaallast Nicola Tandat – annavad need ju vaat et esimest korda Eesti lühikeses restoraniajaloos põhjust rääkida (restorani)kultuuri järjepidevusest.
    Istumiskohad pika laua taga.Foto: Raul Mee

    Peakokk: Silver Saa

    Omanikud: Silver Saa, Kalev Tanner

    Aadress: Olevimägi 9, Tallinn

    Telefon: 611 7290

    Avatud: E 17–23, T–N 12–23, R–L 12–00

    Põhiroogade hinnavahemik: 15–24 eurot

    www.orerestoran.ee

    www.facebook.com/orerestoran

    Kui Bocca aastatuhande alguses uksed lahti tegi, oli see mäekõrguselt teistest restoranidest üle. Peakokk Nicola Tanda rahvusvaheline renomee oli nii kõrge, et aastal 2003 paigutas The Restaurant Magazine Bocca maailma 50 parima restorani loetelus 15. kohale. Hea restoran oli Bocca kuni lõpuni, kuid enam mitte eriline – teiste heade kohtade tase jõudis sellele lihtsalt järgi.
    Vaatamata eelkäija kuulsusele pole­ ORE mitte Bocca teine, täiendatud ja uuendatud versioon, vaid on täiesti uus restoran, mis on eelkäijalt­ päranduseks saanud vaid ruumid ja kaks väga erilist laevalgustit. Mulle tundub, et päranduse hulgas on siiski veel midagi­ – see on eriline kohavaim, mille vahepeal tuhmunud hiilgus on jälle särama löönud.
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA tarbijate kindlustunne langes kuuga ligi 13%
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.