Äripäev • 21. november 2018 kell 8:44
ITK Aastakonverents 2015  Foto: Raul Mee

Peame tõsiselt kätte võtma materjalide taaskasutamise

Tarbija jaoks peab olema jäätmete liigiti äraandmine mugav ja majanduslikult mõtekas, kommenteeris Äripäeva hommikuprogrammis Ragn Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna.

"Oleme lubanud Euroopa Liidule aastaks 2020. võta materjalina ringlusse 50 protsenti olmejäätmetest. Tänase päeva seisuga võtame ringlusse 28 protsenti," ütles Vääna. Tarbija siin süüdi ei ole, vaid teeb seda, mis on mugavam ja mõistlikum. "Kui Eesti riik on üles ehitanud jäätmekäitlussüsteemi, kus segamini olmejäätmete äraandmine on väga soodne, siis tarbija vastavalt sellele ka käitub," ütles Vääna.

Millised samme Eestile soovitatakse, et suurendada jäätmete ringlusse võtmist materjalina? Mida turuosalised selleks tegema peavad? Mida on seadustes selleks vaja muuta? Kes jääb toetustest ilma? Külas on Ragn-Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna.

Mõned päevad tagasi räägiti ka Eesti meediakanalites Hiina e-kaubanduse lipulaeva Alibaba müügirekorditest. Esmaspäeval toimus Euroopa Liidus e-smaspäev ja peagi on oodata uudiseid nii mustast reedest kui ka küberesmaspäevast. Sõltumata riigist, kuupäevast ja nimest on nendel päevadel vähemalt üks ühine selge joon: need on (sageli müügirekordeid purustavad) ostlemise "peod", mis haaravad miljonite meeli.

Mida need päevad tegelikult tähendavad, kust need alguse on saanud, kuidas Eestit mõjutavad ja millised on siinsete ostupäevade erinevused muust maailmast? Külas on Telia jaekaubanduse võrgujuht Katre Liibergi.

Läti start-up-ettevõte elektrikartide tootja Blue Shock Race otsustas Eestis käivitada oma kampaania Fundwise'i platvormi kaudu.Kõneleme sellest, mis on ettevõtte eesmärgid ja plaanid. Stuudios on külas Fundwise'i müügijuht Marko Müürisepp.

Hommikuprogrammis on stuudios Alyona Stadnik ja Kaspar Allik.

Hetkel kuum