• Jaga lugu:

  Kunsti investeerimine tasub ära, kuid tunne riske

  "Soraineni sageduse" saatekülalised Kadi-Ell Tähiste (vasakul) ja Kärt Anna Maire Kelder ning saatejuhid Mario Sõrm ja Kaupo Lepasepp. Foto: Erakogu

  Enim võltsitud kunstnike edetabelist, markantsematest võltsingunäidetest, kunsti investeerimisega seotud õigusküsimustest ja kunsti soetamisest kuuleb värskes Äripäeva raadio saates "Soraineni sagedus".

  „Selleks, et kunsti osta, ei pea sul olema miljoneid ega sadu tuhandeid eurosid. Näiteks Tartu Noore Kunsti Oksjonil on korralik valik teoseid müügil alla tuhande euroga teose kohta. Tegelikult leiab erinevas hinnaklassis teoseid kõikidest kunstigaleriidest. Taskukohasemad kunstiliigid võrreldes maalikunstiga on fotograafia ja graafika, kus ühest teosest saab teha mitu tõmmist,“ selgitas saates Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse projektijuht Kadi-Ell Tähiste. Kadi-Ell on septembri alguses Kai kunstikeskuses toimuva kunstimessi Foto Tallinn üks eestvedajaid ning märkis saates, et ka messilt leiab valiku taskukohaseid teoseid.
  „Eesti kunstiturg on alles noor ja selle käive on väike võrreldes pika ajalooga kunstiturgudega. Seetõttu ei oska turuosalised ka teadvusta probleeme, mis võivad tekkida. Puudub negatiivne kogemus,“ selgitas Soraineni vandeadvokaat Kärt Anna Maire Kelder vajadust valvsuse järele. Neil, kel plaanis tõsisemalt kunsti kogumisega tegelema hakata, tasub nõu pidada spetsialistidega. Sama soovitus kehtib kunstnikelegi. Sellega õnnestub ära hoida hulga hiljem tõstatuda võivaid probleeme, mida on tagantjärele hoopis keerulisem lahendada.
  Kunstniku seisukohast tuleb läbi mõelda näiteks, millised õigused kunstiteose müümisel ostjale üle lähevad ja millised mitte. Ostu-müügileping võiks olla käepärast, kuid keerulisemate tehingute puhul standardlepingust kindlasti ei piisa. Kunsti ostja peab mõtlema muu hulgas ka maksuküsimustele – näiteks käibemaks, mis võib tulla teemaks kunsti edasimüügil ja importimisel. Samuti tuleb mõelda logistikale ja kindlustusele, kui on tegemist suurte kunstikogujatega või laenatakse kunsti muuseumidele või galeriidele eksponeerimiseks. Teadlik tuleb olla ka võltsingutega seotud ohtudest.
  „Eesti kunstiringkondade peamine probleem on finantsraskused. Appi saaks siin tulla riik, kuid stabiilset toetust valdkonnale, millele kindlalt ja püsivalt loota võib, praktiliselt ei ole,“ tõdes Kadi-Ell.
  „Kaasaegse kunsti müümisel on hästi oluline roll lool, mis müügiprotsessi ümbritseb, mitte niivõrd teosel endal. Tähtis on narratiiv, mille valguses saab teoseid esitada. Kunstimaailmas võib küll öelda, et kapitalil on rahvus. Selleks, et Eesti kunsti Eestist välja paremini müüa, peaksime looma riikliku laiapõhjalise narratiivi, mis loomingut toetab, nii nagu näiteks Šveits teeb kõige puhul, millele nad rahvusvahelist tähelepanu tahavad saada. Rahvusvaheliselt võidavad need riigid, kes on oma narratiivi loonud,“ viitas Kärt puudustele praegusel riiklikul kunstimaastikul.
  „Soraineni sageduse“ kunstiinvesteeringute saates vestlesid Kadi-Ell Tähiste ja Kärt Anna Maire Kelder saatejuhtide Mario Sõrme ja Kaupo Lepasepaga. Sorainen tegeleb IP õiguse ning kunsti ja filminduse küsimustega süvitsi. Õigusnõu neis küsimustes annab nõunik Kärt Anna Maire Kelderi ja partner Kaupo Lepasepa juhitud tiim.
  Kuula saadet siit:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hinna müütidega lehvitavad poliitikud ähvardavad meie kõigi tuleviku tuksi keerata
Kütuse maailmaturuhindade kõikumist ei saa tasandada rohepoliitika väljalülitamisega ja elektri hinna tõusu toel müütidega lehvitavaid poliitikuid kuulama jäädes teeme karuteene ainult iseendale, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kristjan Pruul.
Kütuse maailmaturuhindade kõikumist ei saa tasandada rohepoliitika väljalülitamisega ja elektri hinna tõusu toel müütidega lehvitavaid poliitikuid kuulama jäädes teeme karuteene ainult iseendale, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kristjan Pruul.
Kes märkisid kõige aktiivsemalt Tallinki aktsiaid? Norra naftafond taastas osaluse
Tallinki uute aktsiate märkimisel osalesid nii tuntud ettevõtjad, Tallinki suurimad omanikud kui ka pankade pensionifondid. Oma osaluse on viimase kuu ajaga taastanud ka Norra naftafond.
Tallinki uute aktsiate märkimisel osalesid nii tuntud ettevõtjad, Tallinki suurimad omanikud kui ka pankade pensionifondid. Oma osaluse on viimase kuu ajaga taastanud ka Norra naftafond.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Noor neiu teenib sadu tuhandeid Hiina lastele nime andmisega
Beau Jessup on tavaline Briti neiu, ainult selle vahega, et ta teenib sadu tuhandeid dollareid Hiina lastele nimede panemisega, vahendab CNBC.
Beau Jessup on tavaline Briti neiu, ainult selle vahega, et ta teenib sadu tuhandeid dollareid Hiina lastele nimede panemisega, vahendab CNBC.