Artikkel
 • Kas loobuda pärandist või valida pärandvara pankroti tee?

  Pärandist loobumine on pärima õigustatud isiku väga isiklik otsus ja üks võimalik valik. Sageli inimesed, kes tulevad notari juurde esialgse plaaniga pärandist loobuda, valivad lõpuks siiski teise tee.

  Oluline on pärandist loobumise soovi korral teada seda, et pärandist on võimalik loobuda ainult kolme kuu jooksul arvates pärandaja surmast ja oma pärimisõigusest teada saamisest. Kui see tähtaeg on mööda lastud, siis hiljem enam pärandist loobuda ei ole võimalik, toonitab Viljandi notar Kersti Kulla 16. oktoobril Äripäeva tellijatele ilmunud erilehes Notar Bene.
  Foto: Shutterstock
  Kui pärandajal olid võlad, mis on suuremad kui tema vara, siis ei ole ainus võimalus pärandist loobumine. Ka võlgadega pärandi puhul on võimalik lähimal pärijate ringil (näiteks lastel) pärimismenetlus ikkagi lahendada nii, et nad võtavad pärandi vastu, taotlevad pärandi inventuuri ja kui pärimistunnistus on välja antud, esitavad kohtusse avalduse pärandi pankroti väljakuulutamiseks. Kui pärandi inventuur on tehtud, siis ei vastuta pärija oma isikliku varaga pärandaja võlgade eest.
  Muidugi on palju selliseid olukordi, kus pärandaja lapsed ei soovi mitte mingil juhul pärida ja igal juhul pärandist loobuvad. Sellisel juhul kaasatakse pärimismenetlusse tegelikult päris suur sugulaste ring. Mida suurem on suguvõsa, seda enam on kaasatud inimesi.
  Esimese järjekorra pärijad on pärandaja alanejad sugulased. Seega kui lapsed loobuvad ja neil on lapsed, läheb pärimisõigus üle neile. Kui ka loobunu lapsel on lapsed (ka alaealised), siis omakorda neile.
  Kui kõik esimese järjekorra seadusjärgsed pärijad (kõik pärandaja lapsed, lapselapsed jne) on pärandist loobunud, selgitab notar välja pärandaja teise järjekorra pärijad, kelleks on pärandaja vanemad ja nende alanejad. Seega jõutakse pärandaja õdede-vendade ja nende laste-lastelasteni.
  Kui kõik teise järjekorra seadusjärgsed pärijad (see tähendab pärandaja vanemad ja kõik õed-vennad ja nende lapsed, lapselapsed jne) on pärandist loobunud, selgitab notar välja pärandaja kolmanda järjekorra pärijad. Kolmanda järjekorra pärijateks on pärandaja vanavanemad ja nende alanejad sugulased.

  Kui ka kolmanda järjekorra pärijad on kõik pärandist loobunud, on pärijaks pärandaja viimase elukoha järgne kohalik omavalitsusüksus. Kohalik omavalitsus saab samuti juhul, kui pärandajal on võlgasid rohkem kui vara, esitada kohtusse avalduse pärandi pankroti väljakuulutamiseks.

  Kersti Kulla
  Viljandi notar
  Kui ka kolmanda järjekorra pärijad on kõik pärandist loobunud, on pärijaks pärandaja viimase elukoha järgne kohalik omavalitsusüksus (vastav vald või linn). Kohalik omavalitsus saab samuti juhul, kui pärandajal on võlgasid rohkem kui vara, esitada kohtusse avalduse pärandi pankroti väljakuulutamiseks.
  Samas jõutaks selleni väga palju kiiremini, kui pärandaja kõige lähemad sugulased oleksid ise pärandi vastu võtnud ja pärijatena need toimingud teinud.
  Ka võlgade puhul on võimalik pärijal asuda läbi rääkima pärandaja võlausaldajatega, kui on soov pärandvara säilitada ega soovita pärandi pankroti väljakuulutamist.
  Oluline on silmas pidada, et pärandvara on kõik see vara, mis pärandajale tema pärandi avanemise ajal kuulus. Pärijal ei ole võimalik valida, et ma teatud vara soovin pärida, aga teatud vara pärida ei soovi.

  Pärandi inventuuri teeb kohtutäitur ja tasu selle eest on reguleeritud kohtutäituri seaduse alusel. Kohtutäituri tasu on 0,1% pärandvara nimekirja kantud vara hulka kuuluvate õiguste koguväärtusest, kuid mitte vähem kui 42 eurot ja mitte rohkem kui 4003,2 eurot.

  Riigilõiv – võlgniku, tema surma korral pä­rand­vara suhtes pärija või pärandi hooldaja, pankrotiavalduse alusel tasutakse riigilõivu 10 eurot.

  Kõik summad sisaldavad ka käibemaksu.

  Jaga lugu:

Olulisemad lood

Energiahindade ohver: pika ajalooga leivatööstuse jaoks jääb see aasta viimaseks
Poelettidelt tuttavaid leibu ja küpsetisi valmistanud Saare Leiva töötajad saavad täna koondamisteate, sest ettevõte paneb aasta lõpus uksed kinni.
Poelettidelt tuttavaid leibu ja küpsetisi valmistanud Saare Leiva töötajad saavad täna koondamisteate, sest ettevõte paneb aasta lõpus uksed kinni.
Põim Kama: planeerimine on surnud, elagu tegutsemine
Kriisidega käib kaasas üks suur võit. Need vabastavad meid ebapraktilistest harjumustest, struktuuridest ja keerukusest, kasutustest prognoosidest ja strateegiatest, vaikimisi võetud kohustusest ühises liivakastis „korralikult mängida“ ning laiemalt kõigest, mis enam ei toimi, kirjutab suhtekorraldaja Põim Kama.
Kriisidega käib kaasas üks suur võit. Need vabastavad meid ebapraktilistest harjumustest, struktuuridest ja keerukusest, kasutustest prognoosidest ja strateegiatest, vaikimisi võetud kohustusest ühises liivakastis „korralikult mängida“ ning laiemalt kõigest, mis enam ei toimi, kirjutab suhtekorraldaja Põim Kama.
USA börsi aktsiad langesid viimase 22 kuu madalaimale tasemele
USA aktsiaturud langesid madalaimale tasemele, mida nähti viimati 2020. aasta novembris. S&P 500 langes neljapäevasel kauplemispäeval koguni 2,9%, kuid vähendas turgude sulgemisega kahjumit.
USA aktsiaturud langesid madalaimale tasemele, mida nähti viimati 2020. aasta novembris. S&P 500 langes neljapäevasel kauplemispäeval koguni 2,9%, kuid vähendas turgude sulgemisega kahjumit.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: gaasisõja uued arengud ja 8. sanktsioonide pakett
Uue sanktsioonide paketi lõppversiooni sünd ei saa lihtne olema. Märksa valusamalt mõjuvad aga Moskvale hoopis teised asjad, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Uue sanktsioonide paketi lõppversiooni sünd ei saa lihtne olema. Märksa valusamalt mõjuvad aga Moskvale hoopis teised asjad, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Viimsi Artiumi arhitekte paelusid enneolematud tingimused
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.

Olulisemad lood

Soome sulgeb öösel piiri Vene turistidele
Soome valitsus teatab pärastlõunasel pressikonverentsil uued piiriregulatsioonid, millega Venemaalt saabujate arv võib väheneda poole võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome valitsus teatab pärastlõunasel pressikonverentsil uued piiriregulatsioonid, millega Venemaalt saabujate arv võib väheneda poole võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.