Artikkel
 • Kas loobuda pärandist või valida pärandvara pankroti tee?

  Pärandist loobumine on pärima õigustatud isiku väga isiklik otsus ja üks võimalik valik. Sageli inimesed, kes tulevad notari juurde esialgse plaaniga pärandist loobuda, valivad lõpuks siiski teise tee.

  Oluline on pärandist loobumise soovi korral teada seda, et pärandist on võimalik loobuda ainult kolme kuu jooksul arvates pärandaja surmast ja oma pärimisõigusest teada saamisest. Kui see tähtaeg on mööda lastud, siis hiljem enam pärandist loobuda ei ole võimalik, toonitab Viljandi notar Kersti Kulla 16. oktoobril Äripäeva tellijatele ilmunud erilehes Notar Bene.
  Foto: Shutterstock
  Kui pärandajal olid võlad, mis on suuremad kui tema vara, siis ei ole ainus võimalus pärandist loobumine. Ka võlgadega pärandi puhul on võimalik lähimal pärijate ringil (näiteks lastel) pärimismenetlus ikkagi lahendada nii, et nad võtavad pärandi vastu, taotlevad pärandi inventuuri ja kui pärimistunnistus on välja antud, esitavad kohtusse avalduse pärandi pankroti väljakuulutamiseks. Kui pärandi inventuur on tehtud, siis ei vastuta pärija oma isikliku varaga pärandaja võlgade eest.
  Muidugi on palju selliseid olukordi, kus pärandaja lapsed ei soovi mitte mingil juhul pärida ja igal juhul pärandist loobuvad. Sellisel juhul kaasatakse pärimismenetlusse tegelikult päris suur sugulaste ring. Mida suurem on suguvõsa, seda enam on kaasatud inimesi.
  Esimese järjekorra pärijad on pärandaja alanejad sugulased. Seega kui lapsed loobuvad ja neil on lapsed, läheb pärimisõigus üle neile. Kui ka loobunu lapsel on lapsed (ka alaealised), siis omakorda neile.
  Kui kõik esimese järjekorra seadusjärgsed pärijad (kõik pärandaja lapsed, lapselapsed jne) on pärandist loobunud, selgitab notar välja pärandaja teise järjekorra pärijad, kelleks on pärandaja vanemad ja nende alanejad. Seega jõutakse pärandaja õdede-vendade ja nende laste-lastelasteni.
  Kui kõik teise järjekorra seadusjärgsed pärijad (see tähendab pärandaja vanemad ja kõik õed-vennad ja nende lapsed, lapselapsed jne) on pärandist loobunud, selgitab notar välja pärandaja kolmanda järjekorra pärijad. Kolmanda järjekorra pärijateks on pärandaja vanavanemad ja nende alanejad sugulased.

  Kui ka kolmanda järjekorra pärijad on kõik pärandist loobunud, on pärijaks pärandaja viimase elukoha järgne kohalik omavalitsusüksus. Kohalik omavalitsus saab samuti juhul, kui pärandajal on võlgasid rohkem kui vara, esitada kohtusse avalduse pärandi pankroti väljakuulutamiseks.

  Kersti Kulla
  Viljandi notar
  Kui ka kolmanda järjekorra pärijad on kõik pärandist loobunud, on pärijaks pärandaja viimase elukoha järgne kohalik omavalitsusüksus (vastav vald või linn). Kohalik omavalitsus saab samuti juhul, kui pärandajal on võlgasid rohkem kui vara, esitada kohtusse avalduse pärandi pankroti väljakuulutamiseks.
  Samas jõutaks selleni väga palju kiiremini, kui pärandaja kõige lähemad sugulased oleksid ise pärandi vastu võtnud ja pärijatena need toimingud teinud.
  Ka võlgade puhul on võimalik pärijal asuda läbi rääkima pärandaja võlausaldajatega, kui on soov pärandvara säilitada ega soovita pärandi pankroti väljakuulutamist.
  Oluline on silmas pidada, et pärandvara on kõik see vara, mis pärandajale tema pärandi avanemise ajal kuulus. Pärijal ei ole võimalik valida, et ma teatud vara soovin pärida, aga teatud vara pärida ei soovi.

  Pärandi inventuuri teeb kohtutäitur ja tasu selle eest on reguleeritud kohtutäituri seaduse alusel. Kohtutäituri tasu on 0,1% pärandvara nimekirja kantud vara hulka kuuluvate õiguste koguväärtusest, kuid mitte vähem kui 42 eurot ja mitte rohkem kui 4003,2 eurot.

  Riigilõiv – võlgniku, tema surma korral pä­rand­vara suhtes pärija või pärandi hooldaja, pankrotiavalduse alusel tasutakse riigilõivu 10 eurot.

  Kõik summad sisaldavad ka käibemaksu.

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.