Artikkel
  • Dipperfox´i kännupuur kiirendab pinnase puhastust või ehitamiseks ettevalmistust paarkümmend korda

    Dipperfoxi kännupuurija võimaldab kändudest vabaneda ka linnakeskkonnas, ümbritsevat sillutist ja pinnast rikkumata.Foto: Dipperfox OÜ

    Ekskavaatoritele lisaseadmeid tootev Pärnumaa ettevõte OÜ Dipperfox töötas aastaid väldanud arendustöö tulemusena välja tõhusa kännupuuri, mille olulisemad osad on patenteeritud.

    OÜ Dipperfox juhataja Jaana Külm on rahul, et praeguseks on kaitstud Dipperfoxi kaubamärk ja disain nii Euroopa Liidus kui USAs. Patenti saab taotleda vaid tootele, mida veel ei müüda ja kuna patenditaotluste menetlemine võttis aega oma pool aastat, siis venis ka Dipperfoxi ametlik turule tulek.
    „Analoogidest eristumegi peamiselt puurimise kiiruse ja efektiivsuse poolest, mis on saavutatud läbi dünaamilise käiguvahetuse, vahetatavate terade ja vahetatava otsakruvi poolest,” räägib Jaana Külm.
    Tegemist on ekskavaatori noole otsa kinnitatava profitööriistaga, mille lõiketerad pannakse pöörlema käiguvahetiga varustatud hüdroajamiga ning mis seejärel kännu kuni sellest hargnevate juurteni piltlikult öeldes seibideks lõikab. Kändude purustamine on väga kiire ja ümbruskonda säästev – ühe 45 cm kõrguse kännu purustamiseks kulub keskeltläbi kakskümmend sekundit, seega ühes tunnis puuritakse ligi 180 kändu.
    Kännust jäävad järele õhukesed liistakud, mille seade ühteaegu pinnasega segi pöörab ja sinna need jäävad, kõdunedes aastaga keskkonnaohutuks huumuseks.

    Vajadus tingis arenduse

    Kändudest on vajalik vabaneda metsamaa raadamise puhul. Näiteks kui raielangi alale on plaanis midagi ehitada, rajada elektriliinide hooldusala, millel tehnika saaks takistusteta liikuda. Samuti uute sõidu- ja kergliiklusteede rajamisel. Siiani kasutati selleks enamasti lihtsalt kändude väljajuurimist, mis on töö- ja ajamahukas ning mille tulemusel kogu ümbruskond üksjagu segamini paisati. Kuid Dipperfoxiga saab kännud purustada puhtalt, ümbruse pinnast kahjustamata. Nii on võimalik kändudest lahti saada kiirelt ja lihtsalt ka linnaruumis, parkides või alleedel.
    Dipperfox teeb arenduskoostööd kahe ettevõttega – ühelt poolt OÜ Talvakas ekskavaatorifirma vajadusega ning teisalt OÜ PlasmaPro metallitöö oskusteabega. Sellest koostööst saigi alguse tänase kännupuuri idee, sest maaparandus- ja kaevetööde valdkonnas hakkas üha enam vaja minema efektiivset vahendit, millega puudest puhastatud alasid kännuvabaks saada.
    Alustati aastal 2015 ning prooviti erinevaid lahendusi. Kõigepealt loodi 2017. aastal praeguse Dipperfox´i kännupuuriga võrreldes üsna robustne seade, et proovida, kas selline puuri idee üldse töötab. Aasta hiljem valmis järgmine prototüüp, mis töötas nii hästi, et seda sai juba ka müüa, aga millel oli veel mitmeid puudusi.
    Näiteks tuli terade vahetamiseks lahti võtta terve korpus, mille külge terad kinnitusid ja seda oli operaatoril tööobjektil äärmiselt tülikas teha. Prototüübi edasiarendustes jõuti valmistooteni, mille terad on eraldi ja kiiresti vahetatavad.
    Kännupuuri tööd reguleerib automaatne hüdrauliline käigukast, mis muudab töö tõhusamaks. 2020. aastal arendati välja rahvusvaheline kaubamärk ning loodi selle tootmiseks ja turustamiseks ärimudel, mille pinnalt nüüd on võimalik välja töötada juba uusi tooteseeriaid.

    Võites aega teenid raha

    RMK teeb palju uusi metsasihte ja taastab ka kunagisi niidualasid, Eesti Energia puhastab elektriliinide aluseid, Maanteeamet ehitab teid maanteekaitse aladega, ehitusettevõtted soovivad arenduste käigus vabaneda tülikatest kändudest linnakeskkonda kahjustamata. Need on vaid mõned valdkonnad, kus Dipperfox on parim abiline. Tänase aktuaalse teemana võiks käsitleda näiteks Rail Baltika rajamisel olevate infrastruktuuri trasside alla jäävate pinnase puhastamine kändudest. Dipperfoxi kasutades saavutatakse märkimisväärne kokkuhoid nii töötundides ning sellest tulenevalt ka materiaalsetes väärtustes. Lisaks ei saa unustada, et kasutades Dipperfoxi kännupuuri on võtmesõnaks keskkonnasäästlik tehnoloogia.
    Vajalikku jõuõlga võimaldav noole kinnitus lubab Dipperfoxil puurida kändu ka nurga alt, mis võib vajalikuks osutuda suuremate või viltu kasvanud kändude puhul.Foto: Dipperfox OÜ
    Olulise asjana peab mainima ka tänapäeval leviva metsa infektsioonide ja üraskite probleemi, millega võitlemisel kasutatakse kännupuurimise meetodit. Dipperfoxi kasutades on võimalik ka ära hoida juurepessu levikut, mis on juure- ja tüvemädanikku põhjustav seenhaigus.
    Dipperfox on ideaalseks abimeheks maastikualadel, mis peavad olema sõidetavad ja masinatega niidetavad, sest seal pole probleemiks puujuured vaid allesjäänud kännud. Kuna kändude juurimine on ülimalt töömahukas, siis Dipperfox´i kännupuur on sellistel töödel parim turul olev seade.

    „Tänu uuele tehnoloogiale aitab Dipperfox kasutajatel säästa aega ja raha ning saavutada konkurentsieelist. Dipperfox annab kändude juurimisega võrreldes 10–15 korda efektiivsema, rahas mõõdetava tulemuse.”

    Jaana Külm, OÜ Dipperfox juhataja
    Dipperfox on profitööriistana kasutusel keskmistel 12–30 tonni kaaluvatel ekskavaatoritel. Selle asemel, et kännud välja juurida aega ja kütust kulutades ning pinnast rikkudes, puurib Dipperfox kännu hetkega ja probleem on lahendatud. Lisaks jääb ära tülikas väljajuuritud kändude ära vedamise ja utiliseerimise protsess. Alati võib valida kändude kuivatamise ja puhastamise mooduse, kuid nende käitlemine on pikaajalina ja ressurssi mahukas. Kännupuur säilitab kännu ümbruses loodusliku maapinna ja on igas mõttes keskkonnasõbralik.
    Foto: Dipperfox OÜ
    Töö teostaja põhiline mure on selle töö tegemiseks kuluv aeg, mis on oluline osa teenuse hinnast. Lihtne majanduslik rehkendus näitab, et mida kiiremini ja väiksema ajakuluga saab projekti tööd ära teha, seda rutem on võimalik siirduda ka uuele objektile. Sellega saavutame töid teostava ettevõtte selge konkurentsieelise turul. Tagasiside klientidelt on andnud meile kinnitust konkurentsieelise saavutamisest, eriti kiidetakse kiiret tööd ja asjaolu, et kännu purustamisel ei jää järgi tülikaid jääke ning maapinda pole vaja taastada või siluda. Lisaks saab uue ekskavaatori omanik pakkuda lisaväärtust konkurentsis läbi innovaatilise tööriista.
    Tänu uuele tehnoloogiale aitab Dipperfox kasutajatel säästa aega ja raha. Dipperfox annab kändude juurimisega võrreldes 10–15 korda efektiivsema, rahas mõõdetava tulemuse.

    Valmis maailma vallutama

    Kännufreesist eristab puuri ennekõike terade pöörlemise kiirus. Kui freesimine võimaldab eemaldada kännu pealmise poole, kuni maapinnani, siis Dipperfox´i puuriga eemaldame ka kännu südamiku. Samuti on frees tundlik igasugustele takistustele, vastu kivi või mingit metalli sattudes võivad terad puruneda, pinnases töötamine nüristab terad kiirelt jne. Kännupuur töötab stoilise rahu ja visadusega ning selle kuluosad ei vaja tihedat vahetamist.
    Enda inseneritarkuse baasil välja töötatud Dipperfox´i hüdroajamile ja dünaamilisele käiguvahetussüsteemile saadi Euroopa patent 14. oktoobril. Just õigeks ajaks, et Tartus peetud Eesti põllumajanduse aastanäitusel Dipperfoxi kännupuuri esitledes saadi täie kindlusega öelda, et seade on nõuetekohaselt registreeritud ja selle loomiseks kasutatud tööstusomand kaitstud ka rahvusvahelisel turul.
    Suur abi on olnud koostööst EAS erinevate meistriklasside ja meetmetega, mis on andunud tuult tiibadesse Dipperfox brändi ja toote turule toomisel.
    Tänavu on Dipperfox pälvinud EASi Disaini meistriklassi peapreemia ja publiku auhinna. Lisaks oli kännupuur Eesti Disainiauhinna nominent Graafilise ja Digitaalse disaini kategoorias, jõudis Eesti ettevõtluse auhinna Aasta Uuendaja ja Aasta Disainirakendaja kategooriates TOP 10 sekka ning Pärnumaa Aasta toote kategoorias teisele kohale.

    Dipperfox – kõigi kändude hirm

    •Välja töötatud ja toodetud Eestis, Pärnu ettevõttes Dipperfox OÜ.

    •Kaubamärgi omanik, tootja ja müüja OÜ Dipperfox.

    •Ette nähtud kasutamiseks tüüpilistel 12–30 tonnistel ekskavaatoritel.

    •Hüdraulikaõli vajadus 110–220 liitrit/minutis.

    •Õlisurve 180–320 bari.

    •Töö kiirus ideaaltingimustes – ühe kännu purustamine koos positsioneerimisega 20 sekundit, 180 kändu tunnis.

    Allikas: OÜ Dipperfox

  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.