Artikkel
 • Jaga lugu:

  GreenEST Summit näitab ettevõtetele kätte rohelise teeraja

  Järgmisel nädal toimuv rahvusvaheline rohetehnoloogia konverents kutsub kuulama, kaasa mõtlema ja tegutsema. Selleks, et maailm saaks elada säästlikumat elu, tuleb mõelda üle riigipiiride, asutuste ja majandusharude, leiavad GreenEST Summiti korraldajad.

  Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing
  GreenEST Summit toimub viiendat korda ja selle kutsus ellu erinevate ettevõtete, asutuste, ministeeriumite teemaentusiastidest kogukond. “Tahtsime luua ühise aruteluruumi teadusele, ettevõtlusele, investoritele, omavalitsustele ja riigiasutustele,” meenutab konverentsi sündi Keskkonnainvesteeringute Keskuse arengu- ja koostöökoja juht Helen Sulg. “Keskkonna- ja kliimateemad on omamoodi nurjatud, sest meie ümber toimuvate muutuste põhjused-tagajärjed põimuvad ning üksi ja omaette tegutsedes kaugele ei jõua. Selle asemel, et karta konkurentsi ja roheteemasid üksi pusida, tasub otsida koostööd ja võidan-võidan lahendusi.”
  Konverentsi päevajuht, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ekspert Karlis Goldstein lisab, et rohepöördel on ees uued väljakutsed ja kindlasti kerkivad need ka konverentsi aruteludes: “Fossiilkütustest loobumine oleks ühiskondlikult ja majanduslikult olulisima mõjuga samm alates tööstusrevolutsioonist. Praeguses olukorras, kus inimesed otsivad kindlaid lahendusi, võiks küsida, kas saame minna edasi sama õhinaga, nagu veel 2 aastat tagasi. Doomino-efektina leviva kriisi taga on ühekülgsed sõltuvussuhted, millest peame õppima,” selgitab Goldstein ja tõdeb, et tasakaalus rohepööre on meie kõigi ühine huvi.
  GreenEST Summit 2022 soovib anda tõuke selleks, et edeneks koostöö, tekiks inspiratsiooni, jagatud õppetunde ja lahendusi, pakkudes selleks head valikut nii suuremate ettevõtete-organisatsioonide kui ka idufirmade kogemustest.

  6+1 paneeli

  26.-27.oktoobrini Tallinnas Kultuurikatlas toimuva konverentsi juhatab sisse avapaneel, mis kannab kogu tänavuse ürituse keskset mõtet “Teekond nulli”. Seejuures avatakse ettevõtte, ülikooli, panga ja linnaruumi arendaja rolli ja teekonda rohelisema maailmavaate poole. Kogemuslugusid jagavad teiste seas Tallinna Tehnikaülikooli rohepöörde prorektor Helen -Sooväli-Sepping, Swedbanki kestlikkuse juht Mihkel Tamm, esimese Eesti kliimaneutraalse linnaosa, Hundipea eestvedaja arhitekt Indrek Allmann. Lisaks on toodud kohale ka maailma mastaabis arvamusliidrid – nt Rootsi keskkonnapoliitika kujundaja ja Circular Sweden juht Anders Wijkman, kes on olnud üheks rohepöörde eestvedajaks nii Euroopa parlamendi kui ÜRO juures ning on täna nõunikuks arvukates kestliku ühiskonna ja majandusmudeli mõttekodades nagu Earth4All, Club of Rome, World Future Council jmt. “Edasi tulevad juba valdkonnapõhised teemapaneelid: energeetika, liikuvus, tööstuslik tehisintellekt ja robootika, ringmajandus, ressursside väärindamine ning viimase ploki külalised püüavad mõtestada roheinnovatsiooni seni kasutamata võimalusi mõjuinvesteeringute võtmes,” tutvustab Sulg kahepäevase suurkohtumise päevaplaani.

  Tespack, Foxway, Bolt... ja mitte ainult

  Esinejate nimistu on mitmekesine ja GreenEST Summiti kodulehel välja pandud loetelust leiab juba tuntud nimesid ja ka alustavate ettevõtmiste eestvedajaid. “Valik on päris korralik, huvitavat peaks leiduma kõigile külalistele,” lubab päevajuht Karlis Goldstein. “Mulle endale pakub suurt huvi energeetika paneel, mis lahkab küsimust, kuidas lahendada energianõudlus keskkonnaeesmärke ohustamata, milline on kestlik tulevikumudel ja innovatsiooni roll.”
  Paneeli peaesineja on nutika tehnoloogiaettevõtte Tespack kaasasutaja Yesika Aguilera, kes lausa kahel korral valitud ajakirja Forbes poolt alla 30-aastaste mõjuisikute tippu. Tespacki värskeim projekt on päikesepatareidest ning arvutitehnikast koosnev süsteem, mis mahub seljakotti ja mis võimaldab muuta mis tahes ruumi nutikaks, tehnikaga varustatud klassiruumiks.
  Põnevaid esinejaid näeb GreenEST Summitil veel palju, nii siitsamast Eestist kui piiri tagant. Ringmajanduse paneeli üheks peaesinejaks on Rootsis loodud Haga Invative võrgustiku tegevdirektor Nina Ekelund. Haga võrgustikku kuuluvad ettevõtted – nende seas näiteks Swedbank ja Löfbergs – on võtnud eesmärgiks vähendada ettevõtlussektori süsinikdioksiidi heitkoguseid ja liikunud hoopiski riigi plaanidest eespool, n.ö avaliku sektori nügijana.
  Kohal on ka IT seadmete taaskasutust edendava Foxway ESG strateegiajuht Stefan Nilsson ning 30 aastat Iirimaa kaevandustööstuses leiba teeninud Tony Hand, kes sellest aastast TalTechi geoloogia instituudi jätkusuutliku kaevandamise projektijuht. Äramärkimist väärib kindlasti ka mobiilsuse paneeli peaesineja Welmoed Neijmeijer, kes juhib Bolti renditeenuste laienemist uutes linnades ja piirkondades.

  Käed külge ja kapist välja

  Paralleelselt ettekannetega toimuvad Kultuurikatla teistes ruumides töötoad. “Töötoad lülitasime konverentsi programmi esimest aastat. Pea igal konverentsi korraldaval kogukonnaliikmel on oma teema, nõuanded ulatuvad seaduste tundmisest, juriidiliste turutõrgete praktikate jagamise ja rahvusvahelise värbamise organiseerimiseni. Näiteks KIK koos Keskkonnaministeeriumiga jagab juhiseid, kuidas mõõta ettevõtte keskkonnajalajälge,” tutvustas Helen Sulg. Töötubadesse saab registreeruda konverentsil kohapeal ja liituda vabade kohtade olemasolul.
  Päevajuht Karlis Goldstein ütleb, et konverentsi võib lugeda õnnestunuks siis, kui sealt saadud impulsist hakkab inimene tegutsema, leiab teadmisi, kontakte. “Sama oluline on, et need, kes pole veel julgenud oma roheideedega kapist välja tulla, saaksid kinnitust - nende ideedel on väärtus ja koht. Loodan juba paari aasta pärast näha tänast rohemõtlejat oma teostatud ideid GreenEST Summiti laval jagamas,” julgustab Goldstein.

  Rahvusvaheline rohekonverents GreenEST Summit toimub Tallinnas Kultuurikatlas 26.-27. oktoobril. Info programmi ja piletite kohta leiab konverentsi kodulehelt.

  Konverentsi korraldavad: Tallinna Tehnikaülikool, EIT Raw Materials, Teadus- ja ärilinnak Tehnopol, SA Keskkonnainvesteeringute Keskus, Majandus- ja Kommunikatsioonimisteerium, Keskkonnaministeerium, EAS, Advokaadibüroo RASK, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis.

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Majanduslangus või mitte: tulekul on veel kolm intressitõusu
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Lugu Ärimeestest ja Advokaatidest. Ja Kodanikust, kes neid ei kadesta. Kohe üldse
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Aasia börs lõpetas nädala tõusuga, investorid ootavad pingsalt Föderaalreservi kohtumist
Aasia aktsiad tõusid reedel, kuna loodetakse, et koroonapiirangute leevendamine annab majandusele hoogu. Siiski on investorite ärevus uue nädala ees kõrge, muu hulgas oodatakse Föderaalreservi ja Euroopa Keskpanga otsuseid.
Aasia aktsiad tõusid reedel, kuna loodetakse, et koroonapiirangute leevendamine annab majandusele hoogu. Siiski on investorite ärevus uue nädala ees kõrge, muu hulgas oodatakse Föderaalreservi ja Euroopa Keskpanga otsuseid.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Rannarootsi lihatööstus saab uued juhid
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Sõjapõgenikud töötavad peamiselt töötlevas tööstuses
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Operail müüs ära Ukrainas asuva vagunipargi
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.

Olulisemad lood

Reinsalu Operaili kaubavahetusest Venemaaga: riigiettevõttel pole moraalselt selline äri lubatud
Operaili nikliäri Venemaaga on õiguslikult lubatud, kuid küsimus on, kas Eesti Vabariigi maksumaksjatele kuuluva äri jaoks on selline tegevus moraalselt aktsepteeritav, ütles välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.
Operaili nikliäri Venemaaga on õiguslikult lubatud, kuid küsimus on, kas Eesti Vabariigi maksumaksjatele kuuluva äri jaoks on selline tegevus moraalselt aktsepteeritav, ütles välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.