Artikkel
  • Kuula

    Tubakatööstus ei ütle, et alternatiivsed tooted on ohutumad, nad ütlevad, et need on vähem kahjulikud. Miks?

    Kas sina tead, miks keeldub tubakatööstus ütlemast, et alternatiivsed tooted on ohutumad? Sellel on üllatav põhjus.

    Eestis võib aeg-ajalt lugeda ja kuulda erinevaid tubakapoliitikaga seotud inimesi väitmas, et tubakatööstus nimetab alternatiivsetest toodeteid kui tervislikemaks või ohutumateks. See võib tekitada inimestes valesid arusaamu ja juurutab alateadvusesse valeinformatsiooni. Reaalsus on, et tubakatööstus keeldub kategooriliselt kinnitamast, et alternatiivsed, suitsuvabad tubaka- ja nikotiinitooted on mingilgi viisil ohutumad!
    Miks ikkagi tubakatööstus sellest väitest hoidub? Tubaka- ja nikotiinitooted on seotud inimese kehaga nagu alkohol ja tavalised toiduained, mis ei pruugi alati olla tervislikud valikud, kuid mida teinud inimesi ei tohiks demokraatlikus ühiskonnas stigmatiseerida. Selleks, et igaüks saaks teha enda riskidele vastava teadliku valiku, peab olema kommunikatsioon aus, avatud ja selge. Alternatiivsed tooted sisaldavad vähem kahjulikke aineid võrreldes sigarettidega. Sel põhjusel ei saa väita toodete tervislikkust või ohutust. See puudutab inimeste keha ja tervist, mille puhul peavad inimesed saama adekvaatset infot, mis aitab kahjusid vähendada.
    Miks räägivad tubakatootjad vähem kahjulikest või väiksemate riskidega toodetest? Tervishoiuorganisatsioonid Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias ja veel teisteski riikides on avalikult teatanud, et suitsuvabad tooted on vähem toksilised ja et üleminek neile võib aidata kaasa rahvatervise parandamisele. Mõnes maailma riigis soovitavad arstid täiskasvanutele, kes ei loobu suitsetamisest, valida vähem kahjulikke alternatiive. Seda põhjusel, et toodete vähem kahjulikkus on teaduslikult kinnitatud, mis võimaldabkiväita, et tegemist on vähem kahjulike toodetega, mille kahjulikkus on väiksem kui sigarettide oma. Kuid olge hoiatatud, need sisaldavad nikotiini, mis tekitab sõltuvust! Need on mõeldudneile, kes vahetavad sigaretid alternatiivsete toodete vastu, sest need, kes ühtegi tubaka- ja nikotiinitoodet ei tarvita, ei peaks nendega üleüldse alustama. Ükski tubaka- ja nikotiinitoode ei ole ohutu. Siinkohal tuleb rõhuda ka poliitikute kui rahvatervise ekspertide südametele, sest ka oma eesmärkide saavutamiseks ebatäpsete faktiväidete kasutamine, võib vastuvõtja mälus talletuda moonutatud kujul, mis võib tekitada ekslikult mälestuse nagu oleks keegi väitnud, et alternatiivsed tooted on ohutud, mis kindlasti ei kanna rahvatervise eesmärke.

    Erinevad nikotiinitooted

    Eestis suitsetab 22%-i elanikkonnast, neist 17%-i on igapäevased suitsetajad, kellest 48%-i ei kaalu loobumist. Vähem kahjulikke tubakatooteid kasutab vaid 4,8%-i elanikkonnast. Sigaretid on kõige ohtlikum tubakatoode ja selle kasutamise kahjude vähendamiseks on oluline, et sigarettide suitsetajad teaksid erinevate alternatiivsete tubakatoodete teaduslikul infol põhinevaid vähem kahjulikke omadusi võrreldes sigarettidega. 72% Eesti elanikest arvab, et tervishoiupoliitika peaks tagama, et tubaka- ja nikotiinitoodetest mitte loobujad kasutaksid vähem kahjulikke alternatiive , seega saab öelda, et ühiskonna ootus on ühtlasi see, et inimesi antud teema haritaks.
    Alternatiivsed tubakatooted, suitsuvabad tubakatooted, vähem kahjulikud tubakatooted - üldjoontes mõeldakse nende all samu asju. Kuid need jaguvad erinevatesse kategooriatesse lähtuvalt tehnoloogiast. Kas tead, mis vahe on e-sigaretil ja kuumutataval tubakal? Kui tead, on hästi, kui ei tea, on ka hästi, aga lisaks saad kohe teada.

    Kuumutatav tubakas

    Kuumutatav tubakas on tooterühm, mille puhul glütserooli sisaldavat tubakat kuumutatakse elektroonilises seadmes. Tubakas kuumeneb piisavalt, et vabastada nikotiini ja tubaka maitse, kuid ei hakka põlema. Kasutaja hingab sisse aerosooli ja nikotiin imendub kopsude kaudu. See ei sisalda tõrva ega tekita suitsu, mis omakorda tähendab, et kahjulike ja potentsiaalselt kahjulike ainete sisaldus on sigarettidest keskmiselt 90-95% väiksem. Tubakatoodete tõmbamist imiteeriva masinaga tehtud laborikatsetest on selgunud, et kuumutatava tubaka sissehingatavas aerosoolis on umbes kolmandik vähem nikotiini kui sigaretisuitsus. Kuumutatava tubaka aerosoolil puudub ka negatiivne mõju siseõhu kvaliteedile.
    Neil, kes on otsustanud sigaretid vahetada kuumutatava tubaka vastu, on tuvastatud kliinilise uuringu käigus negatiivsete mõjude vähenemine tervisenäitajatele. Teadustööst selgus, et sigarettide asendamine kuumutatava tubakaga parandas inimorganismi biomarkereid. Ka hambad püsivad valgemad: kuumutatava tubaka kasutamisel on hammaste värvimuutusele mõju väiksem kui sigarettide kasutamisel.

    E-sigaretid

    Elektroonilised sigaretid, laiemalt tuntud kui e-sigaretid on suitsuvaba tootegrupp, kus nikotiin on nn elektroonilise sigareti vedelikus. Vedelik sisaldab glütserooli ja propüleenglükooli. Elektrooniline seade soojendab vedelikku ja see tekitab auru, mida kasutaja sisse hingab. Nikotiin imendub kopsude kaudu. Vedelikule lisatakse sageli maitseaineid. Elektroonilisi sigarette on mitut tüüpi ja kasutaja riskide vähendamiseks on oluline, et tooteid soetatakse usaldusväärsetelt ettevõtetelt.
    E-sigarettide nikotiinisisaldus sõltub toote vedeliku, seadme kui tarvitamise eripäradest, kuid arvestades proovivate mitte suitsetajate mitte sõltuvusse sattumist, on saadav nikotiinikogus väiksem sigarettidest, mille sõltuvus tekib pooltel proovijatel. Sarnaselt kuumutatavale tubakale on leitud, et e-sigaretid sisaldavad 90-95%-i vähem kahjulikke keemilisi ühendeid, mis tähendabväiksemat passiivse suitsetamise mõju ning paremat siseõhu kvaliteeti. Märgatav on ka kliiniliste markerite paranemine sigarettide vahetamisel e-sigarettide vastu.

    Nikotiinipadjad, snus

    Huuletubakas (snus) on huule alla asetatud tubakakotike, mis on eriti populaarne Rootsis. Nikotiini vabanemiseks pole vaja põlemist. Sülg vabastab nikotiini, mis imendub läbi suu limaskestade. Eestis on snus`i müümine keelatud, kuid omamine on legaalne. Eestis on lubatud müüa “valget snus`i”, mis on tegelikult tubakavabad nikotiinipadjad. Mõistagi on tegemist suitsuvabade toodetega. Teadusuuringute järgi on nikotiinipadjad sobilikud tooted sigarettidega seonduvate kahjude vähendamiseks .
    Igal kasutajal tuleks olla piisavalt teadlik, kas kasutatav konkreetne toode on vähem kahjulik, mille osas aitab kindlasti otsust teha asjaolu, kas konkreetse toote kohta on tehtud teadusuuringuid, mis lubavad väita nende väiksemat kahjulikkust võrreldes sigarettidega.
    Märkused
    NB! "90-95 protsenti vähem" tähistab mitmete kahjulike kemikaalide (v.a nikotiin) sisalduse keskmist vähenemist võrreldes võrdlussigareti suitsuga. See ei tähenda tingimata riski 90-95-protsendilist vähenemist.
    1) Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda, Turu-uuringute AS. (2018). Suhtumine tubakatoodete poliitikasse. Veebis: https://bit.ly/2FFHjzB
    2) Schaller JP, Keller D, Poget L, Pratte P, Kaelin E, McHugh D, et al. Evaluation of the Tobacco Heating System 2.2. part 2: Chemical composition, genotoxicity, cytotoxicity, and physical properties of the aerosol. Regul Toxicol Pharm. 2016;81:S27-S47
    3) Lüdicke F, Ansari SM, Lama N, Blanc N, Bosilkovska M, Donelli A, Picavet P, Baker G, Haziza C, Peitsch M, Weitkunat R. Effects of Switching to a Heat-Not-Burn Tobacco Product on Biologically Relevant Biomarkers to Assess a Candidate Modified Risk Tobacco Product: A Randomized Trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2019 Nov;28(11):1934-1943.
    4) Zanetti F, Zhao X, Pan J, Peitsch MC, Hoeng J, Ren Y. Effects of cigarette smoke and tobacco heating aerosol on color stability of dental enamel, dentin, and composite resin restorations. Quintessence Int. 2019;50(2):156-166.
    5) McNeill A, Brose LS, Calder R, Bauld L & Robson D (2018). Evidence review of ecigarettes and heated tobacco products 2018. A report commissioned by Public Health England. London: Public Health England.
    6) Patwardhan S, Fagerström K. The New Nicotine Pouch Category: A Tobacco Harm Reduction Tool? Nicotine Tob Res. 2022 Mar 1;24(4):623-625.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.