5. november 1995 kell 22:00

Saarte Liinide lepingud kahjulikud

Parvlaevaliinide rendile andmise konkursi korraldas Saarte Liinide juhatus eelmise aasta septembris. Selle tulemusena sõlmiti rendileping Saaremaa Laevakompaniiga. Riigipoolseid kohustusi kinnitab rendilepingus teede- ja sideministeeriumi kantsler Ruth Martin. Leping annab rentnikule pikaajalise ainuõiguse opereerida kolme riigi doteeritava parvlaevaliiniga.

Riigikontrolli peakontrolör Rein Randmaa märgib oma otsuses, et selline tegevus on vastuolus konkurentsiseadusega. Samas peab rendileandja kandma varalist vastutust, kui leping katkestatakse õigusaktiga mittevastavuse tõttu. Ruth Martin ei nõustu riigikontrolli otsusega. Tema kinnitusel anti laevaliinid konkursi korras rendile ja operaatoriga ei saa teha lepingut ainult aasta peale.

Konkurentsiameti konkurentsi osakonna juhataja Svetlana Ljutova ütles, et tal pole olnud võimalust riigikontrolli materjalidega tutvuda, mistõttu ta ei saa veel rendilepingut kommenteerida.

Laevaliinide rendilepingu järgi on rentnikul õigus saada riigieelarvest doteeritavate reiside eest 10% kasumist. Selle järgi on tänavu seitsme kuuga arvestatud Saaremaa Laevakompanii tuludesse 2,38 miljonit krooni. Riigikontrolli kinnitusel on eraettevõtte kasumi tagamine riigieelarves ettenähtud dotatsiooni eest vastuolus riigieelarve seadusega.

Ruth Martin ei mõista seda väidet. «Kas eraettevõtja ei tohigi enam kasumit saada. Riigikontrolli arvates võib kasumit saada ainult mõni logisev riigiettevõtte,» rääkis Martin. Saarte Liinide tegevdirektor Ants Tammeleht lisas, et nähtavasti arutab ettevõtte juhatus riigikontrolli akti paari nädala pärast.

Saarte Liinide möödunud aasta kahjum oli 633 300 krooni. Tänavu lõpetati esimene poolaasta 2,28 miljoni kroonise kahjumiga. Tammelehe väitel on see tingitud Tallinna Pangalt võetud kahe miljoni krooni suurusest laenust. Laen võeti laevade remondi eest tasumiseks, mis planeeritud viie miljoni asemel on läinud maksma 8,52 miljonit krooni. Laen loodetakse tasuda järgmise aasta suveks.

Hetkel kuum