7. november 1995 kell 22:00

Eesti tööstus tõusulainel

Esimese poolaasta 1,2protsendiline SKT tõus tähendas Eesti majanduse languse lõppu.

«Me kõik lootsime, et ka 1994. aasta SKT tuleb plusspoolele, kuid oli siiski miinus 3,2% ning sellest lähtudes me isegi ei oodanud, et 1995. aastal jõuaks see plusspoolele,» rääkis ETTKLi tegevdirektor Viljar Veskiväli. «Arvestades esimese poolaasta andmeid, võib SKT jääda 1995. aastal pluss 2% piiresse ja see eeldab ligi neljaprotsendilist kasvu järgmisel aastal.»

Statistikaameti avaldatud andmeid kinnitavad ka ETTKLi käsutuses olevad arvud, mille järgi üheksa kuu tööstustoodangu realiseerimismaht on võrreldes eelmise aastaga stabiliseerunud ja kolmandas kvartalis on toimunud isegi märgatav kasv.

«Esimest korda üheksa kuu andmete põhjal on töötlev tööstus plussis poole protsendiga, millele aitas tugevalt kaasa kolmanda kvartali 7,2protsendiline tõus,» rääkis Veskiväli. «Kuna neljas kvartal on alati tööstuslikus tootmises olnud kõige tugevam kvartal, siis võib öelda, et 1995. aasta võib lõppeda ligi kaheprotsendilise tõusuga, mis on SKTga enam-vähem võrdne kasv.»

ETTKLi esimehe Elmar Kruusma arvates on tööstustoodangu realiseerimise kasvu põhjus eeskätt erastatud ettevõtete arvu tunduv kasv. «Väga suure tõuke on andnud just tekstiilitööstus, mida ilmselt on mõjutanud Balti ja Kreenholmi Manufaktuuri erastamine,» lisas Veskiväli.

Hetkel kuum