9. november 1995 kell 22:00

Itaalia kontsern korraldab suurima erastamistehingu

See on ENI erastamise esimene etapp. Itaalia majandusministeerium, mis on ENI põhiomanik, kavatseb kontsernist maha müüa 17--24,5%. Pooled aktsiad ostavad ilmselt ära Itaalia väikehoiustajad ja ENI töötajad.

Ülejäänud aktsiaid hakkavad põhikoordinaatoriteks olevad pangad INI ja Crédit Suisse First Boston müüma USA, Kanada, Suurbritannia jt riikide investeerijatele. Ei ole kahtlust, et ENI on seni Itaalias erastatud firmadest kõige huvipakkuvam. Kontsernile kuuluvad paljudes maailma paikades nafta- ja gaasileiukohad ning nende töötlemise ja transportimise käitised nii Itaalias kui välismaal.

Oma kapitali poolest on ENI maailmas Shelli ja Exxoni järel kolmandal kohal. Rentaabluse järgi on ENI maailma naftafirmade seas neljandal kohal.

Alates 1980. aastate keskpaigast on keskkonnakaitse tõttu nõudlus maagaasi järele plahvatuslikult kasvanud. Tulevikus muutuvad maagaasiprojektid üha komplitseeritumaks ning selles vallas on ENI maailmas juhtpositsioonil, kinnitas kontserni tegevdirektor Franco Bernabei firma tutvustamisel enne aktsiaemissiooni.

ENI aktsiad hakkavad maksma 5260--6000 liiri (kuni 42 krooni). Ühelegi eraaktsionärile ei müüda üle kolme protsendi ENI aktsiatest. Selle piirangu kavatseb firma juhatus kolme aasta pärast tühistada.

Prognoosi kohaselt peaks ENI erastamine riigikassale sisse tooma 68 miljardit Eesti krooni, mis läheb Itaalia riigivõla kustutamiseks. DI

Hetkel kuum