21. november 1995 kell 22:00

Hinnang EEA nõukogule?

Minu kui realugeja sei- sukoht on, et selliseid suuri tehinguid tuleb kindlasti kaaluda. Samas toetun ma ainult emotsioonidele, kuna ei ole asjaga kursis. Olen lugenud, et mingisuguseid ideid on välja hautud seoses võlgade ülesostmisega, kuid mida see endaga täpselt kaasa toob, on raske öelda. Küsimus on selles, missugune on Esoili majanduslik külg. Põhimõtteliselt olen ma kiire erastamise poolt. Tean küll ainult mõnda kolleegi, kes kütusega tegeleb, kuid põhimõtteliselt meeldiks mulle, kui Esoil oleks Eesti kapitali käes. Eesti ärimehed ei saa halvemini hakkama kui lääne ärimehed.

Nagu teilgi, puudub mul täpne informatsioon Esoili erastamise kohta. Kui ma olin ise erastamisagentuuri nõukogu liige, siis sellistel juhtudel toetasin varianti, et kui ei ole ühtegi kapitaalset vastunäidustust, aga on võetud vastu poliitiline otsus objekt maha müüa ja on toimunud aus konkurss, tuleb kõige parem pakkumus tunnistada võitjaks. Objekt tuleb maha müüa ja mitte asjaga venitada, igasugune venitamine erastamisega on kahjulik.

Miks nõukogu otsuse tegemise edasi lükkas, pole mina aru saanud. Ilmselt on avalik saladus, et praegune valitsuskoalitsioon on väga selgelt mõjutatud ühe või teise grupi poolt. Need mõjud ulatuvad ka erastamisagentuuri nõukokku.

Mulle tundub, et koonderakonna poliitikud on mitu korda teinud saatusliku vea, võttes poliitikuna kindlaid positsioone ärimeestevahelises konkurentsis.

Esoili moodustamine on õiguslikult aga täiesti vettpidav. Ettevõtte loomisega õnnestus olemasolev riigivara just päästa. Olete ise näinud, mis Tartu Kommertspanga ümber toimub. Alati on keegi üritanud EKd saada kätte poolmuidu.

Esoili erastamine ei olnud ka võimalike kreeditoride huvide kahjustamine, vaid lõi reaalse võimaluse erastamise kaudu saada reaalset raha, et reaalsed nõuded saaksid reaalse katte. Esoili moodustades sai pikalt aru peetud ka pankrotihalduritega, kellele see skeem millegipärast ei meeldinud, kuid kes olid sunnitud tõdema, et kreeditoride huvid pole siiski kahjustatud. Samuti võtsime erastamisagentuuri nõukogu istungil vastu protokollilise otsuse, et Esoili erastamisest laekunud raha võib kasutada võimalike võlanõuete katteks.

Kui midagi erastatakse, siis erastajal peab firmast ka täielik pilt silme ees olema. Nafta on selline asi, kus huvigrupid mängivad väga kõrget mängu. Raske on aga kõrvalt täpselt öelda, miks Esoili erastamine on venima hakanud.

Suur infomüra on ühelt poolt muidugi hea, sest avalikkus mulle hirmsasti meeldib. Mustad asjad ei tohiks seega nagu seisma jääda. Teiselt poolt, kui palju sellest kärast on seotud huvigruppidega, on muidugi omaette küsimus. Puuvilla nime tatakse valgeks ja naftat mustaks kullaks ja siin on kired alati suuremad kui näiteks tekstiilifirmaga.

Hetkel kuum