21. november 1995 kell 22:00

NIB kahekordistab Balti riikide investeerimislaene

Alates 1992. aastast on Balti riikides finantseeritud väikeste ja keskmiste firmade arengut Balti investeerimisprogrammi kaudu, milles NIBi osakaal algetapil oli 30 miljonit ECUd. Raha oli mõeldud ettevõtluslaenudeks ja riskikapitaliks ning seda on jagatud Balti investeerimispankade kaudu.

Ka edaspidi jätkub finantseerimine põhiliselt nende pankade kaudu, millele lisandub otsene infrastruktuuride uuendamise rahastamine, milleks hangitakse riiklik garantii, ütles NIBi asetegevdirektor Erkki Karmila.

Seni on NIBi kaudu Balti riikidesse läinud 30 miljonit ECUd projektidele, mis on teoks saanud koostöös Põhjamaade firmadega.

Karmila hinnangul on Põhjamaadest tulnud investeeringud aidanud oluliselt kaasa Balti riikides turumajanduse aluse loomisele, kuna kohapeal riskikapitali peaaegu ei ole ning laenud on nii lühiajalised, et ei sobi seetõttu hästi investeeringuteks.

Peale rahaabi on Põhjamaad andnud Balti riikidele tehnilist abi viie miljoni ECU eest. Rahvuslikele investeerimispankadele antakse abi veel 3,3 miljoni ECU eest.

1999. aastani kestvas Balti investeerimisprogrammis osalevad peale NIBi veel Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank (EBRD) ning Põhjamaade fond NOPEF. Programmi esimese etapi väärtus oli 105 miljonit ECUd ja teise etapi oma ligi 70 miljonit ECUd.

Äsjasel Põhjamaade nõukogu istungil otsustati nende riikide ja Baltimaade rahandusministrite ühisnõupidamisel, et Põhjamaade investeeringuid jätkatakse ja suurendatakse. KL

Hetkel kuum