23. november 1995 kell 22:00

Enda kehtestatud reegleid ei täideta

Väärtpaberite keskdepepositoorium, kes arvutab juba mõnda aega omanimelist aktsiaindeksit, on kehtestanud indeksisse lülitatavatele aktsiatele range kvalifikatsiooninormi: depositooriumi arvutatava indeksi koosseisu arvatakse aktsia vastavalt reeglitele vaid siis, kui kehtiva kvartali jooksul on nende aktsiatega sooritatud tehinguid vähemalt 1% aktsiaraamatu kogumahust.

Depooindeks alustas 1. juulil ja sinna kuulusid tollal Hansapanga, Tallinna kaubamaja ja Saku õlletehase aktsiad. Eksimus endakoostatud reeglite vastu seisneb Saku õlletehase aktsia arvamisel arvutatava indeksi koosseisu: 1. juuliks oli õlletehase aktsiatega sooritatud tehinguid vaid 171 189 krooni eest, seega tunduvalt vähem kui 1% aktsiakapitalist, mis on 800 000 krooni.

Äripäeval tekib siinkohal küsimus -- kui juba reegleid koostada, siis tuleks neid ka ise järgida? Või hoopis pidada depositooriumi arvutatava indeksi kehtivuse algusajaks päeva, mil tehingute maht kindlalt täis tuli?

Hetkel kuum