26. november 1995 kell 22:00

Presidendivahetus mõjutab majandust vähe

Börsireaktsioon kajastas ilmselt Poola väikehoiustajate reageeringut, kes olid lootnud Walesa võidu korral kursitõusu pealt teenida, ja otsustasid nüüd oma aktsiad maha müüa.

Poola presidendil ei ole üldiselt majandusele eriti suurt mõju ja kui olukord pärast valimisi rahuneb, siis peaks kõik jälle minema normaalsetesse rööbastesse.

Kuna Aleksander Kwasniewski suudab pahempoolse valitsusega paindlikumat koostööd teha, siis on loota, et Poola reformid edenevad kiiremini. Ehkki Lech Walesa oli parempoolne poliitik, pidurdas ta mitme kaaluka majandusliku otsuse täitmist. Seni on selgusetu, kui suure iseseisvuse säilitab riigi keskpank. On oht, et keskpanga peadirektor Hanna Gronkiewicz-Waltz, kes samuti osales presidendivalimistel, võib edaspidi osast võimust ilma jääda. Nimelt on valitsus juba tükk aega soovinud tugevdada oma mõju keskpanga üle ja uus president näib valitsuse taotlusi toetavat.

Välismaa otseinvesteerijad end ilmselt Poola presidendivalimiste tulemustest häirida ei lase ja jätkavad investeerimisprogrammide el- luviimist. Seevastu finantsturul osalevad investeerijad on esialgu ettevaatlikumad ja ootavad olukorra selginemist. DI

Hetkel kuum