• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maareform ootab valimistulemusi

  Maareform muutub üha tähtsamaks ka parlamendivalimisteks valmistuval Venemaal ning riigi areng sõltub ennekõike sellest, kes võidab 17. detsembril.
  Kommunistid ähvardavad valimisvõidu puhul keelustada maa müük välismaalastele ja raskendada riigis maa, sh põllumaa müüki ja ostmist. Nende oponendid, nagu näiteks Viktor T?ernomõrdini partei, seevastu soovivad lihtsustada maa erastamist ja kiirendada maareformi.
  Ehkki venelastel on ajalooliselt säilinud tugev side maaga, on nad kapitalismi arenedes hakanud mõistma maa tegelikku väärtust. Täna on maaomanikke Venemaal siiski väga vähe: näiteks 10 miljonist põllumehest on oma maa erastanud 280 000 ja ainult 1% ühisfarmidest on kahe aasta jooksul müünud põllumaad erakätesse.
  Tavaliselt tunnistavad Venemaa pangad laenugarantiina ainult maad, mis asub suurte linnade lähedal, kuna selle järele on uusrikaste hulgas suur nõudlus. Nii kerkivadki Moskva ümbruse männimetsades punasest telliskivist eramud. Majade hinnad algavad 300 000 dollarist ja hiigelvillade eest küsitakse vähemalt miljon dollarit. Nendesse luksuslikesse eramutesse kolivad Venemaa uusrikkad, kes Venemaa kaheaastase konstitutsiooni alusel võivad nüüd olla oma maja omanikud.
  Kuna Venemaal kehtib veel kommunismiajastu maaseadustik, ei saa firmad praegu otseselt maad omandada ja omanikud peavad ehitust finantseerima sularahas. Ilma hüpoteegita ei soovi pangad aga laenu anda.
  Ainus ehitusprojektide teostamise võimalus on kasutada kõikvõimalikke kõverkäike -- näiteks jättes maja all oleva maa maja müügini aianduskooperatiivi omandusse. Ka ülevenemaalise hüpoteegiliidu direktor Vladimir Orlov kinnitab: «Seadus sunnib kõiki meid laveerima.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.